9 vecí, ktoré vám uľahčia cestovanie po Číne

9 vecí, ktoré vám uľahčia cestovanie po Číne

Predtým ako sa vyberiete na dovolenku do Číny - do krajiny ticícok čajovní, budhnistických svätýň a pikatného jedla, mali by ste sa na cestu poriadne pripraviť. V nasledujúcich riadkoch nájdete užitočné rady, ktoré vám zjednodušia život pri cestovaní krajinou nebeského draka.

- ešte pred odchodom by bolo fajn stiahnuť si aplikáciu do mobilu/program do notebooku na presmerovanie VPN adresy, pretože Google a jeho produkty rovnako ako Facebook nie su v Číne povolené (berte to ako jednu zo zaujímavostí Číny). VPN modifikátor fuguje tak, že vás presmeruje na server s inou VPN adresou ako sa momentálne fyzicky nachádzate a umožní Vám tak prístup k Google produktom a Facebooku. Váš pc/mobil “sa tvári”, že je pripojený z inej krajiny a nie z Číny. Odporúčame Express VPN (aplikácia do mobilu na 7 dní zadarmo) alebo VPN 365 - je zadarmo na celý čas, počítajte však so zobrazovaním reklám.

- na spojenie so svetom odporúčame čínsku obdobu Facebooku, Mesengera a Googlu v jednom - WeChat. Môžete cez ňu chatovať, vyhľadávať, počúvať muziku, dokonca zaplatiť za nákup zeleniny na miestnom trhu. Väčšina Číňanov ju používa na platenie čohokoľvek, my sme boli najskôr obozretní s platením cez tútu čínsku apku, ale vyskúšali sme ju a odporúčame ju na platenie používať aj vám. Keď sme pri apkách, odporúčame Vám stiahnuť niečo obdobné ako Google maps alebo nejakú mapu fungujúcu aj offline.

Na kurze varenia v miestnej kuchyni. Zdroj: archív Stanky Maťugovej

- ak sa chystáte do Číny v lete určite sa vám oplatí kúpiť si opaľovací krém a klobúk na hlavu, ktorý využijete pri potulkách či už mestom alebo horami. Nezabúdajte ani na pitný režim, pretože takmer na celom území Číny je vysoká vlhkosť. Keď sa to spojí s vysokými teplotami okolo 36 stupňov..pri vychádzaní z klimatizovaného priestoru sa spotíte rýchlejšie ako poviete “ni-hao“(ahoj).

- v teplom a vlhkom prostredí sa dobre darí aj baktériam a vírusom, preto odporúčame zobrať si na cesty antibakteriálny gél, ktorým si pretriete ruky vždy pred jedlom. Domáci moc o hygienu nedbajú, je bežné, že vám v pouličnej reštaurácii pretrie stol servírka mastnou handrou alebo nájdete v svojom tanieri zaschnutú ryžu predošlého stravníka. Ak by vás zastihli tráviace problémy, prvou pomocou bude čierne uhlie a Endiex, určite si ich nezabudnite pribaliť.

- možno by nebolo zlé kúpiť si miestnu sim kartu, aby ste mali prístup k dátam v telefóne, a stiahnuť si aplikáciu na taxíky, funguje tam niečo ako u nás Uber.

- vzhľadom na častú jazykovú bariéru sa hodí prekladač pracujúci offline, aby ste sa v prípade núdze s Číňanmi dohodli - oni nakreslia znaky a vám napíše vetu anglicky.

- pripravte sa aj na nezvyčajné pachy, či už pri vchode do metra alebo v okolí miestnych reštaurácii. Európanovi, nezvyknutému na miestne pomery, neostáva nič iné, len sa nad to povzniesť a počítať s tým.

Ukážka tradičnej architektúry. Zdroj: archív Stanky Maťugovej

- kultúrny šok môžete zažiť aj pri návšteve wc. Väčšina toaliet nie je sedacia, ale drepová, t. j. záchod je používaný v podrepe namiesto sedenia.

- v Číne nikde nie ste sami - všade sú masy ľudí, veď najľudnatejšia krajina sveta má hustotu zaľudnenia 145 obyvateľov na 1 km2. Okolo 400 miliónov z 1,2 miliardy občanov Čínskej ľudovej republiky má životnú úroveň ako je priemer v EÚ, 800 miliónov žije na hranici chudoby.

Ak máte chuť spoznať Čínu a zároveň zažiť niečo netradičné, vyskúšajte jazdu na bicykli po hradbách Xi anu ako my - bicykle si požičiate priamo na hradbách. Rovnako zábavný, no iným spôsobom, bol kurz varenia sečuánskej kuchyne v Chengdu s ochutnávkou čínskeho jedla. Nezabudnite, že do Číny potrebujete aj víza, ktoré Vám odporúčame vybaviť s dostatočným predstihom.