Čo Vás neminie na letisku?

Čo Vás neminie na letisku?

Pre mnohých ľudí je cestovanie lietadlom stresujúce. Avšak tohto napätia sa môžete zbaviť, ak sa dobre pripravíte na to, čo sa bude diať. Tento článok Vám priblíži, aké „letiskové procedúry“ musíte pred vzlietnutím lietadla absolvovať.

 

1) Kontrola  – scan batožiny pri vstupe na letisko
Je úplne bežné, že mimo EU Vás pri príchode na letisko privíta kontrola, ktorá skontroluje Vás a Vašu batožinu. Táto kontrola sa robí, aby sa vyhlo prípadným nežiadúcim útokom na letiskách. Vy prejdete rámom detektoru kovov a Vaša batožina tunelom, v ktorom je skenovaná. Niekedy je na tejto kontrole aj strážnik so psom, ktorý má za úlohu odhaliť, či so sebou nemáte omamné látky.

 

2) Check-in
Samotný "check in",  inak povedané registráciu na let, môžete absolvovať tromi spôsobmi: 

  •  on-line (hlavne mnohé nízkonákladové spoločnosti majú online check in zadarmo a ten na letisku je spoplatnený). Check in prebieha tak, že sa na stránke leteckej spoločnosti rsa egistrujete na let, vytlačíte si palubný lístok a pri príchode na letisko idete priamo k GATE (brána), ktorej číslo máte na palubnom lístku.
  • check in v kiosku na letisku – taktiež samostatná forma registrácie na let. V kiosku si vyberiete svoju leteckú spoločnosť, zadáte číslo rezervácie, číslo cestovného dokladu prípadne vyberiete sedadlo v lietadle a kiosk Vám vytlačí palubný lístok
  • u personálu pri odovzdávaní batožiny – toto je veľmi populárny check in hlavne pri chartrových letoch ( čartrové lety bývajú organizované cestovnými kanceláriami), ale samozrejme ho môžu využiť aj cestujúci pravidelných liniek

 

3) Kontrola tekutín a zakázaných predmetov

Na tejto kontrole Vás môžu doslova vyzuť z topánok. Budete prechádzať kovovým rámom preto je potrebné odložiť si opasky, hodinky a všetky kovové predmety, čo máte pri sebe. Vo fľaške môžete mať maximálne 100 ml. Ak cestujete len s príručnou batožinou a idete len na pár dní je fajn si zobrať do malých fľaštičiek hygienické potreby napríklad vodu, lieky, šampón…

 


4) Vstup do DUTY FREE zóny, alebo bezcolnej zóny

V tejto zóne budete až do odletu lietadla. Býva tu množstvo kaviarničiek, parfumérii, obchodov s alkoholom. Všetko tu kúpite bez cla a dane, avšak ceny tovarov sa veľmi približujú cenám v obchodoch mimo letiska kvôli veľkým letiskovým prirážkam.

 

5) Boarding alebo nástup do lietadla
Po čakaní v odletovej hale a prechádzaní obchodíkmi, sa zhruba 45 minút pred odletom sa dostavíte na Vašu odletovú bránu, kde budete nastupovať do lietadla. Zväčša príde letiskový personál, ktorý preberal Vašu batožinu a po kontrole palubného lístka a cestovného dokladu Vám umožní vstup do lietadla (boarding).

V lietadle si nájdete miesto uvedené na palubnom lístku, pohodlne sa usadíte a už si len vychutnávate let.