Kam na dovolenku - poradíme vám, ako si vybrať

Kam na dovolenku - poradíme vám, ako si vybrať

Celé dni byť zavretý v kancelárii a zažívať každodenný stereotyp vie byť psychicky veľmi náročné. Aspoň na niekoľko dní v roku treba vedieť vypnúť a venovať sa sám sebe. Ako to však spraviť, aby dni voľna splnili svoj účel a nezmenili sa na peklo na zemi?

1) Rozmyslite si, čo od dovolenky vlastne očakávate

Niekto sa celý rok teší na to, ako si lahne na pláž a otvorí román z červenej knižnice, iný si v myšlienkach obúva trekové topánky a vidí sa na vrcholku kaukazkých hôr. Každý z nás má svoje potreby a očakávania, preto im treba prispôsobiť aj destináciu, kam sa vyberiete. Samozrejmosťou je vytvoriť si (ne)náročný program podľa svojho naturelu. No a v neposlednom rade si treba správne vybrať svojho dovolenkového parťáka - nie je nič horšie, ako sa počas voľna pozerať na niečiu prekysnutú tvár.

Príjemné posedenie v lodnej reštaurácii, Moskva

2) Ak môžete, cestujte mimo hlavnej turistickej sezóny

Áno, v mnohých smeroch vám to uľahčí situáciu. Mimo sezóny bývajú lacnejšie letenky i ubytovanie, môže sa stať, že natrafíte na zľavu aj z iných služieb - transferov, suvenírov... Okrem toho sa tak môžete vyhnúť masám turistov, zbytočným prestojom a prepchatým obchodíkom.

3) Naučte sa pár fráz v cudzom jazyku

Na prelomenie ľadov počas konverzácie s miestnymi sa určite hodí, keď budete vedieť zopár slovíčok a viet v ich jazyku. Nemusí to byť dokonalé, aj snaha sa cení a ďalej budete v konverzácii pokračovať aj tak rukami-nohami. Našim cestovateľom ponúkame rýchlokurz azbuky priamo do lietadla. 

4) Majte vyvážený bucket list

Bucket list, teda vás zoznam (cestovateľských) prianí, by mal obsahovať destinácie, pri ktorých je reálne, že ich navštívite ale aj vysnenú, možno exotickú či finančne náročnejšiu cestu. Takto ostanete motivovaní, pretože pri niekoľkých miestach si odškrtnete “hotovo”, ale zároveň budete vidieť, kde je váš pomyselný strop. Je dobré stanoviť si na daný rok vždy jednu novú destináciu, ktorú navštívite, a ísť si za tým. Pre niektorých je takáto destinácia Transibírska magistrála, pre iných PetrohradPopri vypĺňaní nudných excelovských tabuliek budete mať aspoň príjemnú odbočku na zamyslenie.

Naše obľúbené Gruzínsko sa nachádza na siedmej priečke v zozname krajín, ktoré odporúčajú odborníci na cestovanie z Lonely planet navštíviť v roku 2018. Tu je kompletný zoznam: