Krajiny s vízovou povinnosťou - kam sa bez víz nedostanete?

Krajiny s vízovou povinnosťou - kam sa bez víz nedostanete?

V rámci Európskej únie využívame voľný pohyb osôb, tovaru, služieb a kapitálu. Do krajín mimo EÚ, v ktorej nám stačí len občiansky preukaz, sa dostaneme s platným pasom. Veľa krajín si ale vstup na svoje územie stráži a vyžaduje pred vstupom vystavenie víz či ďalších doplňujúcich dokumentov. Dnes sa pozrieme na to, v ktorých krajinách platí pre občana SR vízová povinnosť.

  • Čína

Do krajiny s jednou z najsilnejších ekonomík sveta sa dostanete len s platnými vízami. Je ich 12 typov, odlišujú sa v závislosti na dĺžke a účele pobytu. Na krátkodobé turistické vízum budete potrebovať predložiť platný pas, vyplnený vízový formulár, fotografiu pasového formátu, obojsmernú letenku, doklad o ubytovaní v Číne a podrobný itinerár cesty. Ak chcete navštíviť aj Tibet a Sin-ťjang, je to umožnené len cestovateľom v rámci skupinovej návštevy, ktorú organizujú čínske cestovné kancelárie. Víza do Číny vybavíte na Veľvyslanectve Čínskej ľudovej republiky. 

  • Rusko

O vybavovaní víz do Ruska sme písali už v tomto článku, kde sa dozviete, čo všetko potrebujete na vybavenie víz do Ruska. Víza sa vybavujú na Ruskom vízovom centre v Bratislave. Našim klientom sa staráme o kompletný vízový servis. 

  • Kuba

Pred vstupom do exotickej krajiny nezameniteľne poznačenej komunistickým režimom si musíte zájsť na Smolického ulicu v Bratislave. Tam totižto sídli Veľvyslanectvo Kubánskej republiky, ktoré sa postará o vašu "tarjeta del turista" - turistickú kartu, obdobu víz, ktorá sa vystavuje na 30 dní pobytu v krajine. 

  • USA

Pre vstup do krajiny neobmedzených možností - Spojených štátov amerických platí "Visa Waiver Program", ktorý umožňuje turistom stráviť v krajine 90 dní bez vízovej povinnosti. Je ale nevyhnutné v rámci bezvízového styku svoj vstup autorizovať v systéme ESTA, o čo môžete požiadať napríklad tu

  • Egypt

Obľúbená dovolenková destinácia taktiež vyžaduje splnenie určitých podmienok pred vstupom na svoje územie. O víza môžete požiadať na Veľvyslanectve Egyptskej arabskej republiky v Bratislave, alebo požiadate o 30 denné turistické víza priamo na niektorom z egypstkých letísk. 

  • Dominikánska republika

Pre občanov SR, ktorí do krajiny cestujú ako turisti, je možnosť zakúpiť si pri príchode na letisko tzv. turistickú kartu. Stojí okolo 10 USD a platí na 30 dní.

  • Kapverdy

Po víza na Kapverdské ostrovy si budete musieť zájsť do Viedne, kde sa vybavujú na kapverdskom veľvyslanectve. Alebo si ušetríte výlet do Rakúska a po prílete si kúpite víza ešte na letisku. Vypĺňa sa vstupná karta, ktorá sa dáva pracovníkovi výmenou za vízovú pečiatku v pase. 

  • Sýria

Pri vstupe do Sýrie si treba dať pozor na víza z iných krajín. V cestovnom doklade nesmie byť vízum alebo pečiatka z izraelských orgánov, resp. záznamy o cestnom tranzite medzi Jordánskom a Egyptom. O víza do Sýrie požiadate na Veľvyslanectve Sýrskej arabskej republiky vo Viedni alebo na Úrade Honorárneho konzula Sýrskej arabskej republiky v Bratislave.

Zoznam krajín, pre ktoré platí vízová povinnosť, sme úplne nevyčerpali, nájdete ho aj na wikipedii, ale vždy si zistite aktuálne informácie na konkrétnej stránke veľvyslanectva krajiny, kam sa chystáte. Nezabudnite, že pre vlepenie víz do pasu budete potrebovať voľnú dvojstránku a platnosť pasu by zvyčajne mala byť minimálne pol roka od začiatku vášho pobytu v cudzine.