Transsibírska magistrála – čo je dobré vedieť pred cestou?

Transsibírska magistrála – čo je dobré vedieť pred cestou?

Cesta najdlhšou železničnou traťou sveta, to je len malý kúsok, ktorý ponúka Transsibírka magistrála. Na čo všetko sa pripraviť a čo všetko si zobrať so sebou do vlaku? Jazda dlhá 9 288 km je pripravená len na Vás.

1) Aké triedy sa nachádzajú vo vlaku na Transsibírskej magistrále?

Najviac cestovateľov cestuje v 4-miestnom kupé vo vlaku. Toto kupé je rozdelené po dve lôžka dole a dve lôžka hore nad spodnými. Počas dňa sa tieto lôžka zložia a na dolných sedadlách si môžete sadnúť alebo sa len tak poprechádzať po vagóne.

V niektorých vlakoch sa nachádzajú i prvé triedy – v tomto prípade ide o dvojmiestne kupé, ktoré je možné zamknúť zvnútra. Za výber kupé v prvej triede sa účtuje príplatok v závislosti od trasy a zvoleného zájazdu (napr. od Moskvy po Bajkal za doplatok 450 eur na osobu za prvú triedu vo všetkých vlakoch na tejto trase).

2) Ako sa budem stravovať vo vlaku a na zájazde?

Stravovanie vo vlaku je jednoduché. V cene zájazdu sú vždy raňajky zabezpečené či je to v hoteli, alebo vo vlaku (vo vlaku buď v reštauračnom vozni, ak ho má vlak zaradený, alebo raňajky zabezpečí sprievodca).

Počas prehliadok v mestách sa klienti stravujú spoločne na mieste, kde sa nachádzajú alebo v rámci osobného voľna, kde sú sprievodcom odporučené kvalitné reštaurácia a stravovacie zariadenia. Vždy sa snažíme vyberať miesta, ktoré sú typické pre dané miesto a kultúru. Zážitky v krajine sa tak zbierajú aj v oblasti gastronómie :).

Čo sa týka jedla vo vlaku, je samozrejme možnosť jesť v reštauračnom vozni. Jednou z možností stravovania sa na podobných zájazdoch sú sáčkové polievky a polotovary, ktoré sa dajú zaliať horúcou vodou, ktorá je vo vlaku vždy k dispozícií, tzv. samovar. Ďalej to môžu byť sušienky, tyčinky alebo aj ovocie, chutiam sa medze nekladú.

3) Ako je to s počasím v daných miestach?

Zájazd Transsibírskou magistrálou sa organizuje zväčša v letnom období (jún, júl a september). V júli sa môžu teploty vyšplhať až na 30 stupňov (v Číne bude celkovo veľmi horúco, tropické počasie). V Mongolsku je v septembri pomerne chladno, treba si určite pribaliť aj teplejšiu, vetru odolnú, bundu. V Číne v tomto čase bude príjemné znesiteľné leto.

V letnom období na Bajkale a v Číne je možný výskyt komárov, preto je potrebné si pribaliť aj repelenty. Určite by vo výbave nemali chýbať slnečné okuliare, pokrývka hlavy (klobúk, šiltovka, čiapka) a dobré topánky – pohodlné a vhodné do akejkoľvek oblasti – prechádzať sa bude trávnatými plochami, púštnymi oblasťami a mestskými štvrťami.

4) Čo s peniazmi? Kde ich zameniť? A koľko si vziať so sebou vreckové?

Ruský rubeľ sa bude zamieňať hneď po príchode do Ruska – pozor netreba si zamieňať peniaze na letisku, lebo hrozí strata peňazí kvôli kurzu. Najspoľahlivejšie je nechať to na sprievodcovi, ktorý vás zavedie do bánk/zmenární s najlepším kurzom. V Mongolsku je možné si Mongolský Turuk zameniť na hraniciach alebo opäť v centre mesta, netreba si nezamieňať zbytočne veľa, naozaj len nevyhnutnú čiastku na jedlo a suveníry. Po príchode do Číny sa opäť zamieňajú peniaze v centre mesta.

Vo všetkých mestách je možnosť výberu peňazí z bankomatu.

Na výlet je najlepšie vziať si okolo 200-250 eur. Ak sa stane, že počas cesty budete mať málo eur, stačí upozorniť sprievodcu a spolu vyberiete v bankomate alebo zameníte ďalšiu čiastku po ceste (tam, kde sa práve budete nachádzať).

Čo sa týka Bajkalu, napr. na ostrove Oľchon nie sú bankomaty a ani nie je možnosť platiť platobnou kartou, preto dbajte na dostatočnú hotovosť, aby ste si užili aj toto miesto.

No čo pripravení zažiť najepickejšiu jazdu života? S potrebnými informáciami to ide jednoducho. Vyberte si jeden zo šiestich ponúkaných zájazdov a vydajte sa s nami na cestu.