Víza do Kazachstanu - kedy vám ich netreba?

Víza do Kazachstanu - kedy vám ich netreba?

Zlákala vás moderná Astana alebo historické Almaty? Ak chcete cestovať do Kazachstanu, potrebujete splniť podmienky, ktoré sú stanovené pre našich občanov kazašskými zákonmi.

Budete potrebovať platný cestovný pas. Ak vaše cestovanie po Kazachstane nepresiahne 30 dní, nepotrebujete víza. Pri dlhšom pobyte je nutné o víza požiadať. Je to veľmi podobné ako s vízami do Ruska - potrebujete pozývací list od inštitúcie/zariadenia registrovaného Ministerstvom vnútra alebo Ministerstvom zahraničných vecí Kazašskej republiky (podľa toho, o aké víza ide). Víza sa, taktiež ako pri ceste do Ruska, vlepujú do pasu, pričom pas musí byť platný ešte 3 mesiace po skončení platnosti víz.

Bez ohľadu na víza musí cudzinec (nad 16 rokov) pri vstupe do Kazachstanu vyplniť migračnú kartu, ktorú odovzdá pri odchode z krajiny. Migračné karty sú k dispozícii na hraničných priechodoch a v lietadlách, letiacich do Kazachstanu. Slovensko patrí medzi krajiny so zjednodušeným režimom registrácie, imigračný úradník pri vstupe do krajiny označí pečiatkou (na dvoch miestach) migračnú kartu slovenského rezidenta, čo znamená, že občan sa už nemusí registrovať v priebehu návštevy na polícii. Ak občan nebude mať dve pečiatky, je povinný prihlásiť sa do 5 dní na registráciu na polícii.

Pred cestou si preverte na úradných stránkach Kazašskej republiky (napríklad tu), aké podmienky pre vstup do krajiny platia aktuálne.

Žiadosť o udelenie víza do Kazachstanu môže občan SR podať na adrese:

Kancelária Veľvyslanectva Kazašskej republiky v Bratislave

Gunduličova 6

811 05 Bratislava–Staré mesto

Tel.: 00421/2/207 780 07

e -mail: kazdip@gmail.com

 

Informácie, použité v tomto článku, sme čerpali zo stránky: 

https://www.mzv.sk/web/astana/cestovanie/podmienky_vstupu_do_krajiny