13 zaujímavostí, ktoré o Peru možno neviete

13 zaujímavostí, ktoré o Peru možno neviete

Bájna krajina Inkov je turistom veľmi naklonená. Počas našich pobytov v tejto krajine sme mali možnosť zistiť o nej mnoho zaujímavostí, ktoré Vám teraz prinášame. 

1) Pomenovanie Peru pochádza z pôvodného názvu „starešina alebo náčelník“ z južnej Panamy. V druhom oficiálnom jazyku Peru, v Quechua, to znamená „Abudancia“ (hojnosť, bohatstvo), pričom tento kvalifikátor odkazuje na bohatstvo ríše Inkov. V jazyku Quechua znamená názov mesta Cusco v preklade „pupok sveta“.

2) Cusco bolo hlavným mestom ríše Inkov až do príchodu Španielov. V roku 1983 bolo zapísané do Zoznamu kultúrneho historického dedičstva UNESCO. Quechua bolo slovo používané na označenie ľudí, patriacich do tejto kultúry a jazyka samotného.

3) Inka Pachacutes kodifikoval Quechua ako oficiálny jazyk Inkov.

4) Ruiny Machu Picchu, ktoré sa nachádzajú vo výške 2700 m.n.m., objavil v roku 1911 archeológ a historik Hiram Bingham.

5) Zaujímavým faktom je, že touto oblasťou prešlo veľa historikov a bádateľov ešte pred Binghamom, a nikto Stratené mesto Inkov nenašiel.

6) Línie Nazca sú starobylé geoglyfy, ktoré sa rozprestierajú na Pampách de Jumana. Boli objavené v roku 1930 počas cvičných letov, keď si piloti všimli, že čiary na zemi tvoria viditeľné obrazce. Dodnes si ich je možné dokonale prehliadnuť len z vtáčej perspektívy.

7) Najstaršie kamenné budovy kultúry Chavín sa našli v meste, ktorý nesie rovnaký názov. Kultúra tu žila od roku 1800 p.n.l. do 1300 n.l.

8) Peru má cez 100 000 archeologických nálezísk, ale len 12 z nich bolo zapísaných do UNESCA.

9) Peruánci majú bezsrstého psa, plemeno ktoré sa nazýva Viringo. Bolo vyšľachtené práve v Peru a deklarované ako kultúrne dedičstvo. Fascinujúce je, že jeho telesná teplota sa pohybuje okolo 40 stupňov Celzia.

10) V Peru bolo zaznamenaných 90 mikroklím, čím sa stáva jedným zo štátov s najrôznorodejšou biodiverzitou na svete.

11) Kaňon Cutahuasi pri meste Arequipa je jedným z najhlbších kaňonov sveta, dvakrát hlbší ako Grand kaňon v USA.

12) Zemiaky pochádzajú z Peru, kde ich druhov a typov je až 3000. Peruánska kuchyňa je jednou z najbohatších vo svete. Bolo zaznamenaných viac ako 500 druhov receptov.

13) S 1800 druhmi vtákov je Peru druhým najväčším štátom v rôznorodosti vtáčích druhov na planéte.

Tak čo, stojí táto krajina za návštevu? My vieme, že áno! Mrknite sa na voľne termíny, zbaľte kufor a vyrážame prebádať ju spoločne!