5 jedál, ktoré stojí za to ochutnať na Islande.

5 jedál, ktoré stojí za to ochutnať na Islande.

Ako sa Island stáva čoraz viac populárnejšou destináciou aj pre svoju gastronómiu, kultúra stravovania v hlavnom meste Reykjavík prekvitá. Pribúdajú ospevované Michelinské reštaurácie, prichádzajú skvelí renomovaní kuchári so svojimi kreatívnymi a inovatívnymi receptami. Napriek tomu si však Island zachoval jedlá a receptúry nemenné po mnohé roky a generácie.

Dostupnosť surovín bola na ostrove vždy obmedzená, pôda neúrodná a  obyvatelia museli byť v príprave jedál veľmi kreatívni. Hoci mali k dispozícii málo surovín (najmä ryby, mäso, mliečne výrobky, koreňovú zeleninu, bylinky a nejaké druhy bobuľového ovocia), Islanďania vedeli vykúzliť kuchyňu, ktorá šteklí chuťové poháriky a prináša pôžitok nielen domácim, ale aj návštevníkom. Navyše, islandské jedlo sa považuje za jedno z najzdravších a najkvalitnejších jedál na svete.

Ktoré jedlá sa oplatí ochutnať? Kde si zájsť na delikatesu? A ktoré jedlá si viete pripraviť aj doma po návrate z výletu?

1. Skyr

Skyr, alebo islandský jogurt, je mliečny produkt v súčasnosti veľmi známy aj za hranicami Islandu. Je súčasťou islandskej kuchyne už viac ako tisíc rokov, podobá sa gréckemu jogurtu, ale jeho chuť je jemnejšia. Vyrába sa z pasterizovaného odstredeného mlieka a živých bakteriálnych kultúr. Domáci jedia skyr zvyčajne s mliekom a bobuľovým ovocím, ale často sa používa aj v smoothies, zmrzline a v „skyrkaka“, čo je ľahšia alternatíva cheesecaku. Dobrá správa pre milovníkov Islandu je, že skyr je dostupný v niektorých supermarketoch aj na Slovensku.

2. Jahňacina

Islandské ovečky sú jedným z najčistejších plemien na svete. Pasú sa na kopcoch a lúkach už odkedy ich so sebou priniesli prví osadníci v 9. storočí. Nie sú kŕmené žiadnym zrnom ani rastovými hormónmi. Od jari do jesene sú voľne pustené do prírody, ich stravovanie teda pozostáva zo sviežej trávy, machu, bobúľ a vody z ľadovcových riek. Jahňacina je považovaná za top kulinársku ingredienciu a býva súčasťou slávnostných menu alebo na Vianoce. Servíruje sa na rôzne spôsoby či už dusená s koreňovou zeleninou, alebo pečená s korenistou omáčkou.

Ak si chcete v Reykjavíku pochutiť na modernom spôsobe prípravy jahňaciny, zájdite do reštaurácie KOL, kde mäso podávajú s čučoriedkovou polentou, pistáciovou mrveničkou a vyzretým syrom. Ak preferujete skôr tradičnú prípravu, vyskúšajte Íslenski Barinn, kde si vychutnáte výdatné dusené jahňacie. Skutočne tradičný islandský spôsob prípravy jahňacieho je variť ho niekoľko hodín v jame v zemi, ktorá je vyhrievaná geotermálnou energiou. Dnešní Islanďania, ale dávajú prednosť pečeniu v rúre, kde na nízkej teplote niekoľko hodín pečú stehno s čerstvými bylinkami, najmä s „blóðberg“, čo je arktický tymian, s oreganom, bazalkou, petržlenom, cesnakom, soľou a korením. Populárna je aj jahňacia polievka – kjötsúpa.

3. Pylsur

Ak ste v Reykjavíku a máte chuť na niečo rýchle, určite nevynechajte populárny stánok s hotdogmi Bæjarins Beztu Pylsur, ktorý funguje už vyše 60 rokov a ponúka tie najlepšie hotdogy zo zmesi hovädzieho, jahňacieho a bravčového mäsa. Nenechajte sa odradiť dlhým radom čakajúcich pred stánkom, objednajte si hot dog so všetkým, teda eina með öll, a môžete sa tešiť na bohatú oblohu v podobe chrumkavej praženej cibuľky, surovej cibule, sladkej horčice a krémovej omáčky. Stánok sa teší obľube nielen u turistov, ale aj domácich, ktorí si vychutnávajú hotdogy hlavne v noci po pár drinkoch :).

4. Hákarl

Hákarl je fermentované žraločie mäso, ktoré síce už nie je súčasťou každodenného jedálnička ľudí, no stále predstavuje súčasť gastronomického dedičstva. V minulom storočí museli ľudia nájsť spôsob, ako uskladniť mäso a potraviny počas celej zimy, ktorá trvala niekoľko mesiacov. Zakopávali ho do zeme, sušili, údili, nechávali schnúť celé mesiace a máčali do rôznych potravín, ako napríklad ocot.

Túto špecialitu môžete stále nájsť v niektorých reštauráciách a tradične sa podáva s „panákom čiernej smrti“, čo je priehľadný nesladký alkohol Brennivín, ktorý pomáha prekonať silnú chuť aj arómu žraločieho mäsa. Hoci to neznie ako lákavá pochúťka, hákarl je typické islandské jedlo a ochutnať sa v tejto podobe nedá nikde inde na svete.

Ak si zrovna netrúfate na žraloka, Island ponúka viac než 340 druhov morských rýb. Najpopulárnejšie sú sumec, treska, halibut, makrela, morský čert a mnoho ďalších. Sladkovodné populárne ryby sú najmä atlantický a arktický losos a hnedý pstruh. Rybie mäso na Islande je zaručene čerstvé, zdravé a fantasticky chutí. Určite si nájdite čas na návštevu reštaurácie a ochutnajte „rybu dňa“ – môžete dostať rybu, ktorá bola vylovená v ten istý deň. Ak máte chuť si priplatiť a dopriať si skutočnú delikatesu, ochutnajte raka. Sme na ostrove, čerstvejšie to už byť nemôže!

5. Rúgbrauð - ražný chlieb

Tradičný ražný chlieb jedia obyvatelia ostrova mnohé roky. Pečú ho špeciálnym spôsobom – v drevenom súdku, ktorý je zakopaný v zemi v tesnej blízkosti horúceho prameňa. Tento typ tmavého chleba je bez kôrky, s hutnou štruktúrou a chutí jemne sladko, dokonca pripomína koláč. Konzumuje sa na nekonečné množstvo spôsobov. Je vynikajúci s maslom, lososovou pastou, údeným jahňacím, nakladaným sleďom alebo syrom. Často sa konzumuje ako príloha k tradičnému jedlu – rybe plokkfiskur. Dokonca sa jedáva aj so zmrzlinou zmiešanou s krémovým syrom. Ražný chlieb je bežne dostupný v supermarketoch na celom ostrove. Môžete si ho vychutnať s maslom v malej pekárni Bread & Co v Hlemmut Mathöll v Reykjavíku.

A na záver, určite nezabudnite ochutnať niektoré z islandských druhov piva – v ponuke je naozaj bohatý výber z množstva miestnych pivovarov.

Ak sa vyberiete na Island za objavovaním lokálnych špecialít, tak Vám prajeme „Njóttu máltíðarinnar“ – dobrú chuť!