7 symbolov Ruska - ktorý vám napadne ako prvý?

7 symbolov Ruska - ktorý vám napadne ako prvý?

Čo vám prvé napadne, ked sa povie Rusko? Možno je to fľaša vodky alebo farebná matrioška..v tomto článku sme sa pozreli na najznámejšie symboly, ktoré reprezentujú najväčšiu krajinu sveta. 

1) Lenin, Stalin, Chruščov, Jeľcin...PUTIN

Jednoznačne vám pri slove Rusko prídu na rozum tieto mená. Nečudo, ide o významné politické a nadčasové osobnosti, ktoré sú neustále živé v pamätiach nielen samotných Rusov, ale i väčšine sveta. Platí to aj u národoch, ktoré boli súčasťou jednej z najväčších mocností sveta. O osobnostiach z minulosti snáď ani nemusíme písať, ale taký Putin – to vám je priam ikona! Nečudo, že ho zobrazujú na medveďovi. Vladimír Putin sa narodil v Sankt Peterburgu, svoje súkromie a rodinný život si prísne stráži. Jeho starší bratia umreli počas blokády Leningradu. Putinova kariéra sa začala v Drážďanoch, bol pracovníkom ruskej rozviedky, potom pracoval na leningradskom magistráte a neskôr sa stal riaditeľom KGB (v súčasnosti KSB) – federálnej bezpečnostnej služby. 9. augusta 1999 získal post prvého námestníka predsedu vlády a od roku 2000 je prezidentom Ruskej republiky.

 

2) Matrioška

Krásna, niekedy jednoduchá, niekedy prezdobená bábika, ktorá v sebe ukrýva menšie a menšie bábiky podobné tej väčšej. Vyrezaná je z dreva, inšpirácia na jej podobu prišla z Japonska. V.P. Zviozdočkin bol stolár, ktorý vyrobil prvú matriošku. Na prestížnej medzinárodnej výstave v Paríži v roku 1900 M. Mamontovová predstavila hračku matriošku a tá získala bronzovú medailu. Odvtedy sa začali matriošky vyrábať vo veľkom a dnes patrí k povinným suvenírom každého turistu v Rusku.

3) Ruský balet

Ruskí umelci, tak ako aj športovci, sú „čudá“ (v preklade z ruštiny: zázraky). Ich výdrž spojená s ťažkou prácou prináša výsledky, ktoré udivujú celý svet v športe aj umení. Balet je kombináciou oboch. Určite sa vám hneď vybavia predstavenia Čajkovského Labutie jazero či Luskáčik. Nečudo, ide o neopakovateľný kultúrny zážitok, ktorý vo vás bude ešte veľmi dlho doznievať. Hudba (zväčša ide o živý orchester) v spojení s tanečným umením je natoľko silná a emotívna, že budete chcieť baletné skvosty z ruskej produkcie zažívať zas a znova. Viac o ruskom balete píšeme v tomto článku

4) Mrázik a ruské filmy

Pre viaceré slovanské národy je Mrázik symbolom Vianoc, ikonou ruských filmov. A viete, čo je zvláštne? Sami Rusi o Mrázikovi veľa nevedia a počas vianočných sviatkov v Rusku nie je ani vysielaný. Keby ste sa ich opýtali na film, ktorý je symbolom ruských Vianoc a nikdy nemôže chýbať počas sviatkov, odpovedali by: Irónia osudu alebo S ľahkou parou (ruský výraz s ljochkym parom – pozdrav pri saunovaní). Mnohí zo staršej generácie si pamätajú film Moskva slzám neverí, krásny, nadčasový príbeh silnej ženy. Určite poznáte aj krásny animovaný seriál o vlkovi a zajacovi, kde vlk chytá zajaca, aby ho mohol zjesť a zajac ho vo väčšine prípadov prekabáti. Vyrastali na ňom nielen generácie sedemdesiatych, osemdesiatych rokov, ale nie je neznámy ani pre súčasné deti. S jeho produkciou sa začalo v roku 1969 moskovským Sojuzmuľtfilmom a vysielaný je dodnes. 

5) Vodka

Každý si pri slove „Rus“ predstaví urasteného chlapa s červeným nosom v baranici a s vodkou v ruke. Vodka je dnes už ale viac prežitkom a mladí sa stále viac prikláňajú k pitiu kvalitného vína európskych značiek ako k pitiu vodky. Tá je skôr súčasťou prípitku na oslavách narodenín, jubileí a pod. V povedomí väčšiny národov však spojenie Rus a vodka je neustále živé.

6) LADA

„Žiguláky“, ktoré ešte dodnes môžete stretnúť na cestách, sú motorové vozidlá z ruskej dielne, konkrétne z mesta Tagliatti. Oficiálny názov je LADA alebo VAZ. Prvý sériovo vyrobený VAZ 2101 bol vyrobený v roku 1970. Automobilka AutoVAZ (dnes už súčasť francúzskej skupiny Renault) dodnes produkuje automobily značky LADA.

7) Kalinka

Zrýchľujúce sa tempo obľúbenej ruskej piesne už rozpálilo nejedného tanečníka. Melódiu piesne skomponoval Ivan Larionov v roku 1860. A odvtedy je súčasťou mnohých ľudových osláv a podujatí.