9 dôvodov, prečo navštíviť ostrov Oľchon na Bajkale

9 dôvodov, prečo navštíviť ostrov Oľchon na Bajkale

Návšteva ostrova Oľchon je ako cestovanie v čase, cesta späť k prírode. Na moju cestu na ostrov Oľchon nikdy nezabudnem pretože slúžila ako očista pre moju dušu v mnohých smeroch. Ostrov Oľchon sa nachádza v strede najväčšieho a zároveň najhlbšieho sladkovodného jazera na svete, na jazere Bajkal, a v preklade znamená "Malý les" (z miestneho domorodého jazyka burjat).

Môj príbeh začína prvým krokom po vystúpení z trajektu, ktorý nás dopravil z pevniny na ostrov na zem plnú nespevnených otvorených ciest, temperamentnej energie a priateľských tvárí. Cítil som sa uvoľnený pokojnou atmosférou a krásou, a zároveň zmätene z miesta, o ktorom veľmi ťažko nájdete zmienku v turistických sprievodcoch. Moje dni boli plné objavovania, pretože máp a turistických príručiek bolo málo. Nebol to vôbec problém, pretože to, čo som našiel, bolo dychberúce a nádherné.

Základňou môjho dobrodružstva sa stal Khužir, hlavná dedina na ostrove Oľchon. Chodil som na prechádzky, na ktorých sa striedali prázdne ulice s kopcami, a to len aby som mohol zbadať nekonečný výhľad na vodu. Ostrov Oľchon je miesto, kde sa zastavil čas, kde neuvidíte žiadne Iphony a MacBooky. Uvedomil som si, že som tu trávil čas rovnako, ako miestni obyvatelia. Užíval som si tradičnú “baňu” a debaty s obyvateľmi ostrova nad nekonečnou hostinou, ktorá sa začala vždy ráno a trvala dlho do noci. Ale dosť bolo tárania z mojej hlavy o mne, pretože vám chcem ukázať 9 dôvodov na to, aby ste ostrov Oľchon rozhodne nevyškrtli zo zoznamu vašich cestovateľských plánov.

1. Neuveriteľne panoramatické scenérie

Oľchon je domovom neobvyklých miest, na ktoré je neprekonateľný výhľad. Toto obzvlášť platí pre severnú časť ostrova, kde narazíte na majestátnu a nezabudnuteľnú panorámu s nekonečnou vodnou hladinou - jazero Bajkal. Nájdete tu nedotknutú divočinu, panenské lesy a prírodné scenérie, z ktorých vám spadne sánka.

zdroj: archív Mišky Kučerovej

2. Duchovná cesta

Ostrov slúži ruským ale aj zahraničným turistom na objavovanie svojho duchovna. Je domovom Burjatov, ktorý majú staroveké mongolské korene, a slúži ako epicentrum šamanizmu a budhizmu. Podstata tejto duchovnosti sa vyjadruje v podobe modlitebných vlajok alebo stúh, ktoré som našiel na stromoch, žrdiach alebo na kameňoch v okolí celého ostrova. Legenda hovorí, že vietor nesie duchov, ktorý vyčítajú vaše modlitby a želania, a preto sa tieto stuhy viažu na najvyššie možné miesto.

3. Skala Šamanka

Možno ste ju už videli na fotkách, no oplatí sa vidieť ju naživo. Týči sa k nebu na okraji západného pobrežia a je to deviate najsvätejšie miesto v Ázii. Takže ak ste fotograf alebo si iba sem tam spravíte pekný záber, toto miesto je presne pre vás.

4. Jazda na koňoch po panenských plážach Oľchonu

Samozrejme, nič neprekoná klasickú pešiu turistiku, avšak keďže je ostrov obrovský, jazda na koni je tu obvyklým spôsobom dopravy. Neporovnateľný spôsob ako vidieť a zažiť všetko, čo ostrov ponúka, z chrbta štvornohého tátoša. Nedotknuté piesočné pláže obklopujú ostrov, najmä severne od skaly Šamanka. Zálivy sú pomerne plytké a v lete sú krásne a slnečné. Voda je síce chladnejšia, než na akú sme zvyknutí, avšak je veľmi čistá a vhodná na pitie. Takže môžete stráviť nejaký čas na pláži, ponoriť sa do vody alebo si urobiť piknik. Teplota je tu totiž počas leta okolo príjemných 25°C.

5. Stúpa osvietenstva na ostrove Ogoj

Osem metrov vysoká budhistická stúpa (stúpa je niečo ako pomník; budhistický symbol pokoja a mieru) bola postavená na najvyššom mieste ostrova Ogoj v roku 2005. Stúpa Osvietenstva symbolizuje v modernom zmysle cieľ budhistickej cesty. Jej význam je pochopiť svoju vlastnú myseľ. Je to miesto, kde je láska vyjadrená naozaj pozoruhodnou silou, kde môžete dosiahnuť harmóniu s prírodou. Zážitok z tejto harmónie podporuje fakt, že ste obklopení živou silou prírody.

6. Mys Choboj

Ak vám ostane nejaký deň nazvyš, a verte mi, že ostane, musíte navštíviť mys Choboj. Je to najsevernejší bod ostrova Oľchon. Zachytáva to najlepšie z krajiny a je to jedna z najmalebnejších panorám ostrova. Pohľad na nekonečnú modrú plochu jazera vás skutočne pohladí na duši. Na tomto mieste nájdete krásne červené útesy, pláže s čistým pieskom, uvidíte tu aj čajky, a ak budete mať šťastie, môžete zbadať aj bajkalské tulene.

zdroj: archív Mišky Kučerovej

7. Khužir

Miestna dedina je hlavná dedina na ostrove Oľchon a má niekoľko tisíc obyvateľov. Nachádza sa na pobreží jazera Bajkal, kde kotví trajekt a začína dobrodružstvo. Khužir je miesto, kde nájdete vodu, jedlo, ubytovanie a zažijete rôzne miestne slávnosti. Dedinčania vám môžu ponúknuť na predaj rôzne druhy zeleniny, priamo z ich polí a záhrad. Každú nedeľu si na miestnom trhovisku môžete kúpiť ručne robené produkty alebo čerstvé jedlo.

8. Jazda na kajaku alebo štvorkolke po pobreží ostrova

Ostrov môžete tiež spoznávať na kajaku alebo bicykli. Vďaka prašným cestám a izolácii na ostrove sú tu perfektné podmienky pre cyklistov. Bicykle si môžete prenajať priamo v Khužire za 10 eur na deň. Pre ešte lepší zážitok si môžete najať sprievodcu po ostrove, ktorý vám ukáže všetky výnimočné zákutia. Títo sprievodcovia ovládajú často aj cudzí jazyk. Kajakovanie je jednoduché a dostupné aj pre menej skúsených cestovateľov, takže si zoberte kajak a šup šup na vodu. Ak by ste nakoniec uprednostnili sprievodcu, nájdete ich aj v Jurt-Kempe, päť kilometrov severne od Khužiru, a nemali by ste si ho nechať ujsť. Ak ani kajak a ani bicykel nedokážu zasýtiť vaše chute po troche adrenalínu, môžete si prenajať štvorkolku a vyblázniť sa podľa svojcih predstáv.

9. Navštívte burjatskú dedinu

Dozviete sa mnoho zaujímavostí o súčasnom, ale aj o minulom živote obyvateľov. Spoznáte ich tradície, zoznámite sa s ich životom, bývaním a uvidíte ich každodenné alebo aj sviatočné kroje, ich ľudové tance a piesne, ktoré spievajú v ich burjatskom jazyku. A nakoniec vás pohostia svojimi tradičnými pochúťkami.

článok sme prevzali a upravili zo stránky: https://www.56thparallel.com/olkhon-island-visit-reasons/