Ako sa jazdí v Rusku - poradíme vám ako cestovať

Ako sa jazdí v Rusku - poradíme vám ako cestovať

V exponovanom čase ranných a poobedňajších špičiek si postojíte v zápche minimálne jednu hodinu, niekedy aj dlhšie. Preto mnoho Moskovčanov preferuje na jazdu do práce rýchle a bezpečné metro. No auto je aj tak takmer v každej rodine. Kvôli nízkym zimným teplotám majú diaľkové štartovanie, z rovnakého dôvodu sú skôr na benzín ako na naftu. Za liter pohonnej hmoty dáte v priemere 40 rubľov (cca 0,60€). 

Na rýchle a nečakané presuny používajú Rusi taxíky - sú lacné a pohodlné a tie so žltým označením aj rýchlejšie, pretože spolu s autobusmi jazdia v len pre nich vyhradených jazdných pruhoch. Za odvoz na letisko dáte cca 10€.

V Rusku sa jazdí vpravo, niekoľko šoférov vlastní aj staršie modely tzv. ľavoručiek, ktoré si doviezli z Japonska. V dedinách občas narazíte na poľné cesty. Napríklad v dedinke Khužir na ostrove Oľchon na Bajkale nie je cesta vyasfaltovaná, ale len prašná. V Moskve zas nie je pre ruských cestárov problém urobiť šesťprúdovku za jednu noc. Kvôli nízkym teplotám sú cesty po zime dosť vytlčené, ale potom ich rýchlo opravia. 

Čo sa týka značiek, v Rusku nájdete autá všetkých značiek  - ako európskych, čínskych, japonských tak aj ruská Lada si stále drží svoje miesto na trhu. Autá s automatickou prevodovkou sa tu tešia čoraz väčšej obľube. 

Vzhľadom na obrovskú rozlohu Ruskej krajiny využívajú domáci na náročnejšie presuny aj leteckú dopravu. Napríklad od Bajkalského jazera z Irkutska do Moskvy to trvá 6 hodín, z konečného alebo východzieho bodu Transsibírskej magistrály Vladivostoku trvá let do Moskvy okolo 10 hodín.

Rusi veľmi radi cestujú aj po svojej krajine, vyberú sa na víkendový výlet do "susedného" mesta, vzdialeného aj 800km.