Biele noci v Petrohrade - kedy mesto nespí?

Biele noci v Petrohrade - kedy mesto nespí?

Severska metropola Petrohrad je známa svojimi bielymi nocami. Tak sa nazýva jav, ktorý možno pozorovať hlavne v Severnej Európe, nakoľko tieto miesta sú blízko severného pólu a podliehajú polárnym dňom a nociam. Kedy sú biele noci v Petrohrade?

Biele noci sa začínajú okolo 25. - 26. mája. Je to v čase, keď sa slnko spúšťa nad horizont nie viac ako na 9 stupňov a večerný súmrak sa zlieva s ranným brieždením. Vrcholia 21. - 22. júna počas dlhého dňa (18 hodín a 53 minút), kedy môžete skutočne zažiť veľa z Petrohradu. Biele noci sa končia 16. - 17. júla. V období bielych nocí, ktoré sa v Petrohrade nazývali svojho času aj leningradské biele noci, sa v tomto meste nepoužíva ani verejné osvetlenie.

V uliciach Petrohradu pulzuje život. Je to obdobie, kedy do Petrohradu prichádza najviac turistov, nielen zo zahraničia, ale aj samy Rusi sem prichádzajú vo väčšom množstve. Je to zaťažkávajúce obdobie, kedy si hotelieri a vsetci pracujúci v cestovnom ruchu len ťažko vydýchnu z náporu turistov, ktorí v tomto čase navštevujú mesto.

Ak sa rozhodnete navštíviť Petrohrad počas bielych nocí, určite si nenechajte ujsť plavbu na loďke počas otvárania mostov na rieke Neva. Najznámejším mostom je Palácový most (Дворцовой мост), nachádza sa pri Ermitáži. V tomto čase sa tu konajú aj umelecké slávnosti Petrohradské Biele noci, v rámci ktorých bývajú skvelé baletné predstavenia v divadlách (Michajlovské, Alexandrijské a  Marinské ) a taktiež hudobné koncerty vo filharmónii.

Určite Vám v tento krásny čas v Petrohrade odporúčam navštivit park Letný sad, ktorý bol vysadený zakladateľom mesta cárom Petrom I. Veľkým. Je to tiché miesto, kde si možno odpočinúť a načerpať nové sily po dni plnom poznávania Benátok Severu. V parku je množstvo fontán, zákutí, kde sa možno skryť pred ruchom veľkomesta. Tiež sa môžete občerstviť v miestnej kaviarni.