Gruzínske ceny - koľko miniete na výlete?

Gruzínske ceny - koľko miniete na výlete?

“Keď vycestovať do Gruzínska, tak ho zažiť so všetkým!” Týmto heslom sa riadila Stanka pri svojej ceste do Gruzínska. Túžila spoznať nefalšované chute na miesnom trhu, presúvať sa maršrutkami a nakuknúť pod pokrievku bežným ľuďom. Rozhodne nemala v pláne spávať v hoteloch, jesť v drahých reštauráciách a voziť sa pravidelne taxíkom. Aké to je cestovať po gruzínsky? A koľko to stálo?

Už do Tbilisi sa viete dostať za výhodných podmienok. Za pár eur (keď vychytáte akciu - aj za 20) vás gruzínske aerolinky pohodlne prepravia z Viedne do hlavného mesta Gruzínska. Privíta vás krajina srdečná, no veľmi chudobná - tomu zodpovedajú životné náklady, ale aj úroveň služieb. Je potrebné tomu nastaviť aj svoje očakávania. Na 6 dní by Vám mohlo stačiť okolo 250 eur v hotovosti, ak vezmeme do úvahy, že občas zaplatíte kartou.

V Gruzínsku sa platí menou zvanou lari (skr. GEL). Na Slovensku ani v Čechách ju nie je možné získať v zmenárni a ani v banke. Je nutné vycestovať s eurami a peniaze si vymeniť v Gruzínsku. Po príchode do krajiny je možné zmeniť peniaze bez problémov. Každé mesto/letovisko má niekoľko zmenární. V Batumi ich bolo požehnane hneď na jednej ulici v blízkosti miestneho trhu. Odporúčame zásobiť sa väčším obnosom hotovosti hlavne v prípade, že plánujete ostať dlhší čas v horách alebo na vidieku. V nedeľu sú zmenárne v týchto miestach zavreté a platba kartou nie je úplnou samozrejmosťou.

Koľko gruzínskych lari asi budeme potrebovať na jeden deň a osobu?

Odpoveď sa znova odvíja od toho, čo si chcete dopriať. Minimalisti si vystačia s 15 eur/45 gel na deň/osoba (priemerné ubytovanie, miestna MHD a jedlo z miestneho trhu). Ak chcete krajšiu izbu na priváte, raňajky a večere v lepšej reštaurácii, presuny taxíkom, počítajte približne 35-40 eur/120 gel na deň. Taktiež treba brať do úvahy menšie regionálne rozdiely, ktoré sa premietnu v cenách. Nie sú to však výrazné rozdiely. Napríklad v Mestii (rekreačné horské stredisko) sú ceny jedla asi o 10-20% vyššie (kvôli “vysokohorskej prirážke”). Naopak v hlavnom meste Tbilisi je možné natrafiť na príjemné podniky, ktoré vás síce neprivítajú dokonalým designom interiéru, ale domáca kuchyňa rozhodne stojí za to. My sme pri potulkách hlavným mestom našli reštauráciu, kde sme sa štyria najedli s prípitkom, hlavným jedlom a predjedlom za 70 gel. V Mestii nás podobná večera vyšla na 90 gel. V Batumi sme natrafili na krčmu, kde nás podobné menu vyšlo na 45 gel.

Ak to rozmeníme na drobné, káva vás vyjde na 5-6 gel, čača (miestna pálenka) 2 gel za „šot“ a chačapuri (typická syrová placka) na 5-6 gel, polievka 5-8 gel a mäso so zemiakmi 8-12 gel.

Ceny základných potravín v bežných obchodoch sú nasledovné:

  • chlieb, mlieko, 1,5 l voda- 1 gel
  • paradajky 2 gel/kg
  • syr 4-10 gel/kg.

Zažiť miestnu krčmu a trh často znamená priblížiť sa gruzínskej mentalite. “Ťažká pohoda”, hlavne sa nikam neponáhľať. Radi vám dajú ochutnať z toho čo ponúkajú. Nájdete tam podobné druhy ovocia a zeleniny ako u nás, avšak tam máte istotu, že je to skutočne ich domáca produkcia. Paradajky, uhorky, tekvice, papriky, baklažán, slivky, marhule, čučoriedky...skrátka všetko, čo poznáte. Cenovo je odhadom všetko o 30-50% lacnejšie. Pozornosť pravdepodobne upriamite na farebné, visiace predmety. Sú to domáce sladkosti churkchela (2-3 gel/kus). Pripravujú sa z vlašských alebo lieskových orechov a sú obalené v ovocnom želé. Tu pravú vôňu trhu dodávalo všade prítomné korenie adžika (2-3 gel za cca 10g). Chlapi vo veľkom predávajú žuvací tabak a pivo z veľkých sudov.

Doprava je v Gruzínsku veľmi lacná, vzhľadom k nízkej cene benzínu (1,5 - 2 gel/l). My sme sa presúvali MHD a maršrutkou. Nebol to žiaden luxus, avšak zážitky máme neopakovateľné. Orientačne, lístok na maršrutku z Batumy to Mestie (270 km) stál 30 gel/os., lístok na nočný klimatizovaný vlak s lehátkom zo Zugdidi do Tbilisi (340 km) stál 21 gel/ososbu a klimatizovaný autobus európskeho štandardu z Tbilisi do Kutaisi (230 km) stál 20 gel/osoba.

Ako prvá vec, ktorá vás prekvapí pri hľadaní ubytovania je zjavne nízky štandard a ceny. V Gruzínsku platí dvojnásobne, že je lepšie si za ubytovanie trocha priplatiť. Za strohý štandard (posteľ s čistým matracom, čisté plachty a sociálne zariadenie, pri troche šťastia aj klíma) je potrebné zaplatiť minimálne 25-30 gel/osoba/noc. Ďalšie dôležité faktory uspokojivého bývania si už musí každý zvážiť sám.

Gruzínsko je krajina, ktorá vám ukáže, koľko málo potrebujete k šťastnému životu. Nádherné hory, čistá príroda, prázdne pláže, ale aj bieda a nedostatočný prístup k vzdelaniu ženie veľa mladých ľudí za hranice. Tí čo ostanú, nemajú dostatok príležitostí zveľaďovať krajinu a bojovať za lepšie podmienky. Po príchode domov sa Vám mnoho problémov bude zdať malichernosťou a uvedomíte si, ako dobre sa tu doma na Slovensku máme.