Gruzínsky koňak - vieme, kde majú ten najlepší

Gruzínsky koňak - vieme, kde majú ten najlepší

V časoch socializmu bol gruzínsky koňak, resp. brandy, aby sme boli presní, považovaný za alkohol top kvality. Pollitrová flaška moku jantárovej farby vtedy stála asi 50 Kčs a bolo to to najlepšie, čo sa v tých časoch dalo u nás zohnať. 

Gruzínsky koňak je pojem sám o sebe a jeho výroba prešla tromi krízami. V roku 1914 ju prerušila prohibícia, druhýkrát bola výroba pozastavená kvôli druhej svetovej vojne a po tretíkrát zasiahol výrobu rozpad Sovietskeho zväzu, kedy sa prakticky rozpadol trh, ktorý zaručoval Gruzínsku neustály a obrovský odbyt. Gruzínske brandy sa spája so značkou SARAJIŠVILI. 

Gruzínske brandy Sarajišvili. Zdroj: https://www.sarajishvili.com/sarajishvili-vsop-enJedna z najstarších značiek koňaku vôbec bola založená Davitom Sarajišvilim v roku 1884. Práve on sa zaslúžil o predstavenie tohto, dovtedy v rusky hovoriacich krajinách nie moc známeho, nápoja vo svojom rodisku. V roku 1887 si otvoril prvú továreň v Tbilisi, bola to prvá továreň na brandy svojho druhu v Ruskom empíriu. Čoskoro dosiahol úspech a dovážal ho do celej krajiny.

O jeho brandy koluje aj jedna legenda. Keď boľševici obsadili petrohradský Zimný palác v roku 1917, revolučné nasadenie mala asi týždňovú pauzu kvôli tomu, že sa rebeli dostali k cárovej zbierke brandy. A to ešte nie je všetko. Logo tejto brandy – koza na vŕšku – patrí medzi najstaršie logá na svete. Reklamný banner, na ktorom je fešácky aristokrat s fľašou brandy v ruke, patrí medzi prvé reklamy, ktoré pre svoje marketingové účely používali niekoho ako svoju "tvár".

Sarajišviliho brandy zrejúce v dubových sudoch získala na prelome 19. a 20. storočia niekoľko medailí z medzinárodných súťaží, no krátko na to jeho podnik zavreli a premenovali ho na Továreň na koňak - Tbilisi.  Až v roku 1994 bolo firme prinavrátené súkromné vlastníctvo a znovu sa pomenovala podľa svojho zakladateľa.  

Iné obľubené nápoje Gruzíncov:

BORJOMI - táto prírodná minerálna voda sopečného pôvodu chutí rovnako teraz ako pred 1500 rokmi. Archeologické dôkazy nájdené v meste Borjomi potvrdzujú, že minerálna voda bola známa a používaná  už za čias antiky. 

LEVAN LAGIDZE  – veľmi populárny sýtený nápoj s ovocným ochutením. Meno nesie po svojom zakladateľovi Mitrofanovi Lagidzem, ktorý by v súčasnosti hipsterskou hviezdou, keby nežil okolo roku 1900. Vtedy s bratmi otvoril továreň v Kutaisi a zaviazal sa k výrobe nápoja z čiste prírodných surovín - len ovocie, bylinky a voda. 

KHVANČKARA – Polosladké červené víno je hrdosťou gruzínskeho národa už niekokoľko generácií. Vinič na toto víno rastie v špeciálnej mikroklíme, ktorá sa nachádza len v regiónoch Ambrolauri a Tsageri. Rovnako ako iné gruzínske víno, aj Khvančkara je chránená medzinárodne proti falzifikácii. Za flašku tohto výnimočného vínka dáte od 40 € do 60 €.

Na najlepší gruzínsky koňak vás zoberieme na našom zájazde