Indonézia a jej zaujímavosti - prečo (ne)ísť do Indonézie?

Indonézia a jej zaujímavosti - prečo (ne)ísť do Indonézie?

Nikdy nezabudnem na moment, keď som prvýkrát letela do Indonézie a z lietadla som pri západe slnka pozorovala nádherné skalnaté pobrežie južnej časti Bali známe ako Uluwatu. Zlatý slnečný koberec odhaľoval z vtáčej perspektívy dokonalú krásu, ktorú som si čoskoro pozrela zblízka na vlastné oči. A to niekoľkokrát. Od vtedy som v tomto kúsku Zeme strávila takmer tri roky a neustále sa sem nadšene vraciam.

Je zmesou etník, náboženstiev, rituálov, jazykov, fauny a flóry... Každý ostrov Indonézie je úplne iný, a predsa majú niečo spoločné – nachádzajú sa v obasti známej ako Ohnivý kruh, pre ktorý je typická neustála sopečná činnosť a pohyby Zeme. Zaujímavosťou Indonézskej republiky je, že má približne stotridsať aktívnych sopiek, pričom jednou z najznámejších a najničivejších v histórii ľudstva je sopka Krakatau, ktorá inšpirovala československého spisovateľa Karela Čapka k tvorbe známeho sci-fi románu Krakatit.

Pre koho je dovolenka v Indonézii určená? Pre ľudí s otvorenou mysľou, ktorí vyhľadávajú exotickú kultúru, tropické podnebie a dobrodružstvo. Vyznačujú sa trpezlivosťou a tolerantnosťou, záujmom o nepoznané. Indonézia je tak rozsiahla, že v nej nájdete zelenú džungľu a orangutany na ostrove Sumatra či Kalimantan, tyrkysové sopečné jazerá ako je Kelimutu alebo Gunung Ijen, nekonečné pláže Lomboku, nespočetné množstvo vodopádov roztrúsených po celej krajine, jedinečné komodské varany, animistické rituály na ostrovoch Sumba a Sulawesi, ako aj ľadovec Puncak Jaya v indonézskej časti Papui. Indonézia je plná zaujímavých miest!

Kto vyhľadáva rodinnú či odpočinkovú dovolenku, či chce nazbierať inšpiráciu, nech zamieri na ostrov Bali. Dôvodom je rozvinutá infraštruktúra predovšetkým v južnej časti ostrova, rozmanitá kuchyňa, tradičné masáže na ‘’každom rohu’’, cenovo dostupné služby, joga štúdiá medzinárodného charakteru a tématické štýlové hotely s výhľadmi na posvätné sopky, burácajúci oceán či zelené ryžové polia. Kuta, kedysi maličká rybárska dedinka, známa dobrými vlnami, sa stala rušnou oblasťou a krátkou zástavkou nákupných maniakov.

Turisti túžiaci po oddychu nech radšej zamieria do izolovanejších oblastí východnej časti Bali, či tento ostrov úplne opustia a zvolia si susedný Lombok či vzdialenejšie ostrovy. Hovorí sa, že Indonézia má taký počet ostrovov, že keby ste každý deň v roku pobudli na jednom z nich, tak ani za desať rokov ich nenavštívite všetky.

Úradným jazykom Indonézie je Bahasa Indonesia, pomerne mladý jazyk, ktorý vznikol z dôvôdu potreby jednotného dorozumievacieho prostriedku pre celú Indonéziu. Keďže každý ostrov má svoj vlastný jazyk, téma jednotného jazyka sa stala s rozvojom krajiny nevyhnutnou, a preto sa začal na školách vyučovať oficiálny jazyk, odvodený od malajského jazyka. Hovorí ním však plnohodnotne iba tá populácia Indonézie, ktorá má prístup k oficiálnemu vzdelaniu.

Ak sa vyberiete na trip do Indonézie, mali by ste do úvahy brať tropický charakter počasia, ktorý môže byť vrtkavý – každý ostrov má odlišný klimatický charakter a monzúnové obdobie. Najlepším riešením je byť v tomto smere flexibilný – vnútroštátne letenky sú v rámci Indonézie veľmi dostupné a v prípade nepriaznivého počasia v jednej časti Indonézie sa stále dá odletieť na vedľajší či vzdialenejší ostrov a úživať si slnečné lúče s úsmevom na tvári. Ďalšou možnosťou je pribaliť si so sebou kvalitný pršiplášť a naplno si vychutnať charakter teplých dažďov. Nenechať sa odradiť a namiesto typického schovávania sa vo vnútri vyjsť von a pozorovať lokálne deti, ktoré sa so zvukom prvých hustých dažďových kvapiek vyzliekajú do naha a s nadšením na ulici tancujú a radujú sa. V tých momentoch máte príležitosť zažiť jej pravú, nefalšovanú tvár...

Zdroj: Archív Zuzany Puškášovej, FB: YOGAisMYGPS

Keďže posledné dva týždne (august 2018) bol indonézsky ostrov Lombok zasiahnutý opakovanými silnými zemetraseniami, ktoré mali za následok takmer 500 mŕtvych, tisícky zranených a ponechali viac ako 300,000 ľudí bez strechy nad hlavou, prosím všetkých, koho Indonézia inšpirovala, aby prispeli malou čiastkou na nákup základných zdravotníckych potrieb, vody a jedla tým, ktorí to potrebujú najviac.

Môj skromný indonézsky kamarát, iniciátor nadácie Lombok Forgotten Children a zakladateľ ENDRI's Foundation - offisial - Edri, pomáhajúci deťom s rôznymi postihnutiami, odstrčenými na okraj spoločnosti, založil za týmto účelom Fond, ktorý spravuje a každodenne cestuje priamo do terénu do postihnutej oblasti pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú.

Ako finančne pomôcť: cez portál Transferwise viete previesť akúkoľvek sumu prostriedkov kamkoľvek do sveta bez poplatkov.

Účet nadácie Lombok Forgotten Children/Endri Foundation je:

Mandiri Bank Account Number: 1610002554272

Prosím uveďte EARTHQUAKE vo Vašom príspevku!

Ďalšou možnosťou je prispieť priamo cez ich zbierku "gofundme"! https://www.gofundme.com/earthquake-lombok-forgottenchildren

Z celého srdca za každú pomoc ďakujem, Zuzka