Islandské "naj" - čo vás čaká na dovolenke?

Islandské "naj" - čo vás čaká na dovolenke?

Ľudia sa delia prakticky na dve skupiny: na tých, ktorí na Islande už boli a sú očarení krásou tejto krajiny a na tých, ktorí zúfalo túžia niekedy sem vycestovať. Čo je na tejto ostrovnej krajine také atraktívne a tak trošku podivné?

Oheň vs. ľad

“Krajina ohňa a ľadu” má svoj prívlastok prisúdený naozaj právom. Ležiac na stredoatlantickom chrbte má ostrov island “postarané” o búrlivú geologickú aktivitu. Je tu viac ako 125 vulkánov, z ktorých je asi polovica stále aktívnych a tá druhá sa môže každú chvíľu na aktívnu zmeniť. Deje sa to zhruba každé štyri roky - taká je frekvencia erupcií na sopiek na Islande. Bohatá sopečná činnosť sa podpisuje pod to, že značnú plochu krajiny tvoria vyprahnuté lávové polia a žijú tu v priemere menej ako traja obyvatelia na km2, 60% z nich v hlavnom meste Reykjavík.

Tam, kde nie sú islandské sopky, nájdeme ľadovce a to, čo nevyformovala láva a zemetrasenia, dokončili pomaly sa plížiace kryhy ľadu. Vytvára sa tak charakter krajiny ako nikde inde na svete (a ešte k tomu pripočítajte polárnu žiaru)! Island z toho vie vyťažiť nie len v cestovnom ruchu, ale aj v energetike - vodný a geotermálny pohon tvorí 80% podiel na tvorbe energie krajiny.

Kultúra, ktorá sa vyformovala izolovane

Oficiálnym jazykom krajiny je islandčina, ktorá pochádza zo starej nórčiny. Na dovolenke na Islande sa nemusíte báť rečovej bariéry, teda ak viete po anglicky, lebo väčšina domácich sa dohovorí plynulo. Ideálnym spôsobom, ako sa dostať pod kožu miestnym, je navštíviť verejné kúpele pod holým nebom, kde sa miestni vyhrievajú v blahodárnych termálnych prameňoch. Nejde len o nejaké čľapkanie zo zábavy, islandské bazény slúžia ako komunitné centrá, kde sa ľudia rôzneho veku stretávajú, aby sa porozprávali a oddýchli si po náročnom dni.

Počas nášho zájazdu na Island ponúkame možnosť kúpať sa priamo v známej modrej lagúne a tento zážitok patrí medzi to najúžasnejšie, čo sa dá na Islande zažiť.

Ukážte prstom na mape Islandu na ktorékoľvek miesto a zaručene tam stretnete láskavých ľudí, ktorí sú zvyknutí na turistov a pristupujú k nim priateľsky. Všeobecne je Island považovaný za najmierumilovnejšiu krajinu sveta, nemá ani vlastné ozbrojené (námorné, letecké či pozemné) sily, dokonca je kriminalita na tak nízkej úrovni, že policajti ani nenosia zbrane.

Zvláštne chuťové bunky

Mäso z polárnych kačiek a veľrýb alebo fermentovaný žralok? Toto je bežné à la carte menu v islandskej reštaurácii. Len pre zaujímavosť, je tu najvyššia spotreba Coca-coly na obyvateľa na svete, no v McDonalds si ju neobjednáte, lebo sa tu žiaden nenachádza. Apropo, keďže do roku 1989 bolo pivo zakázané, nemá tu jeho pitie dlhú tradíciu.

Top zážitky zájazdu Island, ktorý ponúkame:

- gejzír  Strokkuru, ktorý každých 5-10 minút vyvrhuje vodu do výšky 15-30 metrov

- vodopád Gullfoss (Zlatý vodopád), padajúci z výšky 32 m

- prejdeme sa poza vodný závoj vodopádu Seljalandsfoss, ktorý padá z výšky 60 metrov

- večer budeme pozorovať nebeské divadlo vo forme polárnej žiary