Islandské podnebie a počasie

Islandské podnebie a počasie

Island sa rozprestiera medzi 63. a 67. rovnobežkou severnej zemepisnej šírky v subarktickom podnebnom pásme. Množstvo ľudí si myslí, že Island je permanentne zamrznutý počas celého roka, ale nie je to pravda. Ostrov totiž leží v ceste Golfskému prúdu, ktorý podnebie zmierňuje a teda priemerná teplota v krajine nie je taká nízka, ako by sa dalo čakať od územia v blízkosti polárneho kruhu. Napriek tomu je v krajine chladno, veterno a oblačno väčšiu časť roka. Na ostrov okrem Golfského prúdu vplývajú aj vetry zo Severného pólu. Ostrovný charakter krajiny, kde sa miešajú teplé a studené prúdy, má za následok neustále sa meniace počasie a teplota. Slnečné intervaly sú pomerne krátke a vzácne. Severná časť krajiny je chladnejšia ako južná, pretože ju nezasahuje teplý Golfský prúd. Aj zrážok spadne v severnej oblasti menej ako v južnej časti ostrova.

Ďalší dôvod, prečo Island nie je až taká „ľadová zem“ ako to naznačuje jej názov, je neuveriteľná geotermálna aktivita v krajine. Obyvatelia majú možnosť oddýchnuť si v horúcich prameňoch, aj keď je na zemi sneh. Z podzemia vyvierajú horúce gejzíry a nachádza sa tu viac ako 130 sopiek. Sopečná aktivita v podzemí však môže vyvolať náhle topenie ľadovcov s rizikom záplav, najmä v oblasti južného pobrežia, kde je vulkanický systém najhustejší. Vo vnútrozemí, kde je málo stromov a piesočnatá pôda, sa zas môžu vyskytovať piesočné búrky pôsobením silného vetra. Nachádzajú sa tam plošiny a kopce, kde teplota prirodzene stúpa s nadmorskou výškou. V dôsledku studených zím a výdatného sneženia sa sneh topí len v nízkej nadmorskej výške a preto je snežná čiara položená nízko – na 700 metroch nad morom. Ľadovce na ostrove sa topia vplyvom klimatických zmien a globálneho otepľovania. Nedávno bol medializovaný symbolický pohreb 800-ročného ľadovca Okjökull, ktorý sa už bohužiaľ v roku 2014 úplne roztopil.

Aké je teda na Islande počasie a na čo sa máme pri potulkách krajinou pripraviť?

Island má štyri ročné obdobia, aj keď niekedy to tak nevyzerá. Počasie sa totiž vyznačuje takou častou a prudkou variabilitou a nepredvídateľnosťou, že o ňom vznikajú aj vtipy: „Ak sa ti nepáči počasie, len počkaj päť minút.“ V zásade, aj keď je to zriedkavé, je totiž možné zažiť všetky štyri ročné obdobia počas jedného dňa. Ráno svieti slnko a aj teplota je príjemná, vyberiete sa na výlet a cestou vás chytí dážď a vietor alebo hustá hmla a po ďalších pár kilometroch môžete natrafiť aj na výdatnú snehovú nádielku a teplotu pod nulou. Domáci obyvatelia sú na zmeny počasia zvyknutí a ak si ako turista zaplatíte s miestnou agentúrou jednodňový výlet (napr. pozorovanie vtákov alebo veľrýb) a ten sa v dôsledku počasia zruší, dostanete naspäť plnú sumu alebo si zmeníte termín na nasledujúci deň.

Priemerná teplota v hlavnom meste, Reykjavíku, je približne 1-2°C v zimnom období a okolo 12°C v lete. To však neznamená, že nemôže vystúpiť alebo klesnúť. Počas zimy môže pokojne klesnúť aj na -10°C a v lete sa zas vyšplhať na príjemných 25°C. Reykjavík leží v južnej časti ostrova a je teda ušetrený takých výrazných teplotných rozdielov s akými sa môžete stretnúť skôr na severe krajiny. Najväčšie mesto na severe, Akureyri, dosahuje v zime nižšiu teplotu a následne tam napadne aj výrazne viac snehu. Mesto Ísafjörður, ležiace v oblasti Západných fjordov, sa dokonca v dôsledku hustého sneženia môže stať nedostupným. Toto sa týka aj viacerých iných menších miest a dedín v Západných fjordoch, na severe a východnom cípe krajiny.

Jarné mesiace na Islande sú apríl a máj. Islanďania oslavujú prvý letný deň prvý štvrtok po 18. apríli. Niekedy v tento deň zvykne aj snežiť, ale vo všeobecnosti je to obdobie, kedy je sneženie už zriedkavejšie, najmä v hlavnom meste a na južnom pobreží. Je to obdobie kvitnutia prvých kvetov a návratu sťahovavých vtákov, ako je napríklad alka – roztomilý čierny vtáčik s bielym bruškom a oranžovým zobáčikom, symbol Islandu. Alky ostávajú na ostrove až do septembra. Ak plánujete návštevu ostrova na jar, v hlavnom meste môžete očakávať rôznorodé počasie, slnečné momenty sa môžu striedať s dažďom, prípadne snehom. Dažde môžu byť naozaj intenzívne. Island je krajina, v ktorej môže naraz extrémne prudko fúkať aj pršať a vy máte jedinečnú šancu zažiť niečo ako vodorovne padajúci dážď :) Teplota býva od 0 do 10°C. Na juhu krajiny je na jar pomerne vlhko, zatiaľ čo sever je suchší, ale chladnejší. Pripravte sa na to, že prístup do vnútrozemia a na kopce bude s veľkou pravdepodobnosťou ešte uzatvorený. Napriek tomu je jar skvelé obdobie na návštevu ostrova: ešte stále je možné zažiť polárnu žiaru, počasie je oproti zime mierne a hlavná turistická sezóna ešte nie je v plnom rozkvete, takže aj ceny a dostupnosť ubytovania a krátkych výletov sú prijateľnejšie.

Leto začína v druhej polovici mája alebo začiatkom júna a trvá do konca augusta. Je to obdobie, kedy na ostrov zavíta najviac turistov a sezóna je v plnom prúde. Polnočné slnko, neuveriteľne dlhé dni, letný slnovrat, farebný západ slnka a absencia tmy je veľké lákadlo pre turistov a fotografov, ktorí tak môžu vidieť z krajiny plnej kontrastov ešte viac. Počasie je stále nepredvídateľné a teplota sa môže meniť od 5 až do 25°C. Na Islande však také horúce dni, ako poznáme my, nie sú. Najvyššia nameraná teplota v lete bola 30.5°C na východe krajiny, kde sa môžete stretnúť s dažďom a silným vetrom. V lete sú sprístupnené aj cesty do vnútrozemia a do hôr. Je to teda najvhodnejšia sezóna na horskú turistiku. Ak sa chystáte na Island prvýkrát, leto je tým najideálnejším obdobím.

Islandská jeseň začína koncom augusta a trvá do konca októbra alebo začiatku novembra. Jeseň, rovnako ako jar, je tiež vhodná doba na návštevu ostrova. Je ešte relatívne teplo, avšak cítiť blížiacu sa zimu a môže fúkať silný vietor. Ceny s ústupom turizmu klesajú a hlavne máte možnosť vidieť úchvatné farby jesene a možno aj zahliadnuť prvú polárnu žiaru! Jeseň je zároveň skvelá šanca na zber húb a bobuľového ovocia na vidieku.

Od novembra do marca na Islande nastáva zima a spolu s ňou prichádza najtemnejšie obdobie a najkratšie dni. Okolo Vianoc je denné svetlo len 4-5 hodín denne. Počas zimy sa Islanďania zdržujú najmä doma, zabalení v dekách pri čaji, alebo relaxujú v horúcom prameni. Zima je populárna hlavne pre nádhernú polárnu žiaru a návštevu ľadových jaskýň. Nachádzajú sa pod ľadovcom Vatnajökull a formujú sa počas leta, kedy sa ľad topí a rieky tečú pod ľadovcom. Zimné obdobie na Islande je najmenej predvídateľné zo všetkých ročných období. Platí, že čím viac na sever pôjdete, tým nižšia teplota tam bude a tým viac snehu napadne. Kopce a vnútrozemie sú počas celej zimy striktne uzatvorené, ale niektoré ľadovce sú prístupné. Rozhodne treba neustále sledovať predpoveď počasia, snehové správy a web stránku správy ciest. Môže sa totiž stať, že v dôsledku hustého sneženia sa náhle uzatvorí cesta. A čo sa týka oblečenia, určite si prineste najteplejšie oblečenie aké máte, najmä vetrovky a športové nohavice s vetru odolnou membránou, nepremokavú obuv, hrejivú termobielizeň a pamätajte, základom je vrstvenie. Treba na to myslieť pri balení oblečenia. Neexistuje totiž veľká zima, iba slabo oblečený človek :)