Zaujímavosti Kazachstanu - čo určite musíte vidieť

Zaujímavosti Kazachstanu - čo určite musíte vidieť

Je všeobecne známe, že krajiny končiace na -stan patria medzi postsovietske, no nevieme si celkom predstaviť, čo v nich čakať. Zanedbané socialistické bytovky, monumentálne budovateľské sochy, chudobu a nízku kvalitu služieb?

Ak cestujete do Kazachstanu s touto predstavou, nemožno povedať, že sa vyplní. Kazachstan prešiel od svojej socialistickej minulosti poriadny kus cesty a je modernou krajinou, ktorá sa s európskymi nedá zahanbiť v ani jednej sfére.

Stredoázijská Kazaššská republika s 15 miliónmi obyvateľov je najväčším vnútrozemským štátom na svete a deviatym najväčším štátom sveta. Charakterizujú ho expandujúca ekonomika a priemysel, ale aj rozmanité prírodné krásy, poskytujúce relax i nerastné bohatstvo.

Nerovný súboj titanov

Hlavným mestom Kazachstanu je moderná metropola Astana. Je plná výškových administratívnych budov, upravených parkov a širokých ciest. Uchváti vás modernosťou a novotou, vznikla v stepiach len v roku 1997 vďaka vízii prezidenta Nursultana Nazarbajeva a spolupráci architektov Kisha Kurokawy a Normana Fostera.

Hlavné mesto Kazachstanu - ultramoderná Astana

 

Mnohí cestovatelia jej vyčítajú chladnosť a sterilnosť, ktorá je v rozpore so srdečnosťou a prívetivosťou bývalého hlavného mesta - Almaty (v preklade “otec jabĺk”). Toto mesto s históriou siahajúcou do doby bronzovej, sa prvýkrát spomína v 13. storočí, pretože bolo jednou zo zastávok dôležitej hodvábnej cesty. Za pozoruhodnú budovu sa považuje rozprávková katedrála Zenkov - druhá najvyššia drevená budova na svete.

Katedrála Zenkov

Kazašský Grand Canyon

Kaňon Šaryn sa nachádza v blízkosti hraníc s Čínou v národnom parku s rovnomenným názvom. Má dĺžku asi 90 km a na rozdiel od ozajstného Grand Canyonu tu veľa turistov nenájdete. Dostanete sa sem asi za 3 a pol hodiny z Almaty. Tí, ktorí túžia po náročnejšom dobrodružstve, sa môžu vydať na výlet na monumentálny Altaj (v preklade “zlaté hory”, kvôli náleziskám zlata).

pohľad na Kaňon Šaryn

 

Ešte pár poznámok na záver:

  • - oficiálnym štátnym jazykom je kazaština, ale desiatky národov, ktoré obývajú Kazachstan, sa bez problémov dohovárajú po rusky 
  • - určite ochutnajte šubat - tradičný nápoj z fermentovaného ťavieho mlieka. Nenechajte sa prekvapiť ani výrobkami z konského mäsa
  • - v Kazachstane platí mena kazachstanský tenge, naše dve eurá sú asi 80 tengov.
  • - kazašská vlajka so žltým stepným orlom, slnkom a národným ornamentom na modrom pozadí nahradila nahradila kosák a kladivo v roku 1992