Krym - toto sú krásy polostrova, ktoré vás dostanú!

Krym - toto sú krásy polostrova, ktoré vás dostanú!

Krymský polostrov bol známym miestom oddychu ešte z imperátorských čias Ruska. Nie náhodou sa na jeho brehoch stavali cárske paláce. Začiatkom 19. storočia vybral lekár Botkin Krym ako miesto liečenia imperátorky Márie Alexandrovnej. A krátko na to boli v mestečku Saki otvorené prvé bahenné kúpele.

V sovietskej ére sa na Kryme aktívne stavali penzióny a rekreačné zariadenia pre robotníkov a inteligenciu. Polostrov nazývali všezväzovou liečebňou. Rekreovať sa prichádzali obyvatelia z 15 republík. Samotná príroda sa postarala o dokonalé podmienky pre oddych a liečenie: unikátne klimatické podmienky, liečivý vzduch, viac ako sto minerálnych prameňov, liečivé bahná. 

Nech je Vám tento článok nápomocný spoznať krásy polostrova, nájsť si miesto pre oddych či nájsť zaujímavé miesta prekrásneho Krymu.

Krym na milión spôsobov

Pre mnohých je Krym len morom a horami. Avšak málokto vie, že väčšinu teritória zaberajú stepi (skoro 63%). Práve v stepnej časti sa rozprestiera hlavné mesto Simferopol, ktorého súčasťou je aj bývalé hlavné mesto Krymského chánstva – Bachčisaraj s množstvom unikátnych historických pamätníkov a jaskynnými mestami. K danému regiónu patria aj rekreačné mestá Jevpatoria a Saki, ako aj polostrov Kerč. Je až ťažké uveriť, keď prechádzate všetkou tou stepnou nádherou, že len pár stoviek kilometrov za obzorom sa Vám naskytne pohľad na celkom iný Krym – južné pobrežie s horskými masívmi a bujnou stredomorskou faunou. Západné pobrežie zas pohladí dušu svojimi skalnými brehmi: Mys Tarchankut a južne od neho Mys Aja s malebnými plážami, ktoré milovníci pobytov pri mori nazývajú Strateným svetom.

Krym sa delí na regióny:

1) Centrálny Krym

Sem patrí stepná zóna a severné sklony hôr so Simferopolom, Bachčisarajom a Perevalným. Na ich teritóriách nájdete také pamätníky ako sú Chánsky palác, mešita Kebir-Džami, krasové jaskyne. Ohúria vás krymské sfingy - zvetralý horský vápenec vytvára neopakovateľné útvary podobné tajomným sochám na Veľkonočných ostrovoch. 

Za návštevu určite stojí i 5 km dlhý Beľbekskij kaňon. V jeho sklonoch sa ukrýva svojrázna historická pamiatka – sjurenská jaskyňa. Archeologické vykopávky, ktoré tu prebiehali sto rokov, dokazujú, že boli využívané ako obydlia a úkryty obyvateľov, žijúcich v týchto končinách pred 15 až 20 tisícmi rokov! Jaskyne sú plné artefaktov ako hroty zbraní, sekier z kremeňov a škrabiek, zbraní z kostí zvierat. 

Neobíďte ani mesto Bachčisaraj, ktoré dnes obýva asi 27 000 obyvateľov. Zažil už aj pompéznejšie obdobie, keď bol od 15. do 18. storočia hlavným mestom Krymského chánstva. Vtedy bol postavený aj majestátny Chánsky palác, ktorého vernú kópiu môžeme dodnes obdivovať.

2) Západné pobrežie

To je časť od mesta Pesčanoe Bachčisarajského regiónu po Sevastopoľ. Rozprestierajú sa tu liečebné rekreačné zariadenia Jevpatoria a Saki, ktoré preslávili úlovité bahenné ložiská na dnách slaných jazier. Ich liečebné účinky sa využívajú stáročia.

V Sevastopole sa nachádza starobylé gércke mesto Chersonés. Nadšenci archeológie si prídu na svoje, keďže v ruinách neustále prebiehajú archeologické výskumy. Kresťania sa dotknú prameňa náboženstva, pretože práve tu na tomto mieste bolo kniežaťom Vladimírom prijaté kresťanstvo. A prechádzky pomedzi jeho ruiny po pobreží sú hotovým balzamom na dušu.

A samozrejme najzaujímavejšími pamätníkmi sú tie vytvorené prírodou samou – národný park Mys Aja, Tarchankut alebo Balaklavský záliv.

3) Južný breh

Od Mysu Aja do hôr Kara-Dag sa rozprestiera Južné pobrežie Krymu. Región sa považuje za najpopulárnejší, najznámejší a najrozvinutejší infraštruktúrou a bohatstvom historických pamätníkov. Hlavná zásluha patrí unikátnym prírodným klimatickým podmienkam.

Na Zemi sú údajne len dve miesta, kde sú more a obklopujúce ho lesy ihličnatých stromov tak organicky skombinované až vytvárajú dokonalé podmienky pre vzájomnú interakciu morských iónov a rastlinných fytocídov. Ide o Lazúrové pobrežie vo Francúzsku a južný breh Krymu. Vďaka tejto kombinácii má vzduch jedinečné liečivé účinky. Práve tento fakt spolu s morom a nežnými slnečnými lúčmi začal lákať svojich obyvateľov, turistov a rekreantov. Prvými spomedzi nich boli v 18. storočí predstavitelia cárskej rodiny.

V sovietskej dobe sa Krym začal napĺňať penziónmi, sanatóriami a rekreačnými domami, ktoré sa v polovici 20. storočia stali najslávnejšími liečebňami v Rusku. Na brehoch je vybudovaná masa zábavných parkov, preto ich toľko zbožňujú a vyhľadávajú milovníci aktívneho oddychu.

4) Východné pobrežie

Тuristov, ktorí dosiahli brehy Krymu na lodi Kaukaz-Krym, víta Kerčenský polostrov. Azovské more sa tu zohreje rýchlo vďaka malej hĺbke, preto je kúpanie možné už v polovici mája až do začiatku októbra. Pláže sú dokonale vybavené na oddych a rekreáciu, a čo je skvelé, nachádzajú sa len pár krokov od mesta. Pre milovníkov pokojnejších miest existujú tzv. „divoké“ pláže, kde je čisto, pohodlne a bez más ľudí. Určite neobíďte ani 15 km dlhú tzv. Zlatú pláž s úžasne jemným zlatistým pieskom.

Z pamiatok je významná cárska mohyla z 4. storočia p.n.l. a dokonale zachovaná janovská pevnosť v Sudaku. V meste Feodesia nájdeme najväčšiu zbierku diel Ivana Konštantína Ajvazovského - ruského maliara s námornou a morskou tematikou.

Pamiatok, či už prírodných, historických alebo vytvorených ľudskou rukou je na tomto unikátnom polostrove sveta obrovské množstvo. Presne tak i pláži a miest pre dokonalý oddych počas celého roka. Ak by ste chceli zažiť nemalý zlomok z krás Krymu, pridajte sa k nám a vyberte si z našich termínov, aby ste mohli na vlastné oči uvidieť a na vlastnej koži pocítiť jedinečnosť krásy tohto kúska zeme.

Článok sme prebrali a upravili zo stránky: http://www.krimoved.crimea.ua/vse_kurorty_kryma.html