Lyžovanie v Gruzínsku  - neobjavený raj pre milovníkov zimných športov

Lyžovanie v Gruzínsku - neobjavený raj pre milovníkov zimných športov

Gruzínsko, krajina, ktorá si podmanila ľudí nielen zaujímavými pamiatkami, ale predovšetkým svojimi zasneženými svahmi a horami. Gruzínsko sa stalo rajom milovníkov zimných športov a zanietencov adrenalínu. Hneď počas prvej jazdy sa „vybláznia“ začiatočníci, lyžiarsky nadšenci, snowboardisti, ale aj freerideri.

Gruzínsko ponúka niekoľko lyžiarskych stredísk po celej krajine, ako napr. Gudauri, Bakuriani, Hatsvali, Tetnuldi a Goderdzi. Najväčším lákadlom pre turistov je už spomínané lyžiarske stredisko Gudauri. Z letiska v hlavnom meste Tbilisi sa tu dá dostať približne za dve hodiny.

Zárukou kvality, komfortu a bezpečnosti sú svetoznáme značky sedačkových lanoviek a lanových dráh vyrobených v Rakúsku a Francúzsku (Doppelmayr a POMA). Stredisko ponúka lyžovanie a snowboarding pozdĺž južných svahov v nadmorskej výške od 2 000 metrov do 3 275 metrov. Stredisko disponuje 11-imi vlekmi a až 70 km dlhými certifikovanými zjazdovkami v rôznych obťažnostiach (15% tvoria čierne zjazdovky). Vďaka dobre rozvinutej infraštruktúre a neobmedzeným možnostiam pre freeriderov i skialpinistov sa tu do „sýta“ dokáže vylyžovať naozaj každý. Výhodou tohto strediska je, že sa sezóna v ňom začína začiatkom decembra a trvá do konca apríla, kedy v našich končinách nie je po snehu ani „chýru ani slychu“.

Ďalšou populárnou destináciou je Summit Kudebi (3007 m. n. m.), pretože je z nej možné lyžovať a snowboardovať z ľubovoľnej strany vrcholu. Freerideri tu môžu jazdiť pozdĺž chodníkov v blízkosti lyžiarskych vlekov a v susednej oblasti pozdĺž západných a východných svahov hôr Chrdili, Bidara a severných svahov Mt. Sadzele (Kobi Gorge). Pokiaľ máte chuť na adrenalín zakorenenú v špiku kostí, môžete skúšať paragliding, speedriding (extrémnu kombináciu lyžovania a paraglidingu). Ak sa vám to máli, rezort Gudauri ponúka cat-skiing, kedy vás na kopec vyvezie ratrak alebo dokonca heli-skiing, kedy vás na kopec vyvezie helikoptéra. Najvyšším bodom rezortu je hora Sadze dosahujúca výšky 3 307 m. n. m., z ktorej sa práve takéto adrenalínové zážitky praktikujú.

Ak jediné čo vás od tohto odráža je, že nemáte lyžiarskou výbavou, nezúfajte. Lyžiarske strediská mysleli aj na vás. Všetko potrebné si môžete zapožičať v miestnych požičovniach za menej ako 15 EUR na deň. Výhodou sú ceny lyžiarskych lístkov a skipasov, ktoré sú priaznivé naozaj pre každého. Cena lístka na jeden deň je v prepočte 15 EUR na dospelého a 9 EUR pre dieťa. Ak sa chystáte na viac dní, cena lístkov pre dospelých je od 68 – 90 EUR a pre dieťa od 44 – 65 EUR. Do skorého lyžovania s našou cestovnou kanceláriou Objavuj Svet.