Neobyčajné pamiatky Petrohradu, ktoré treba vidieť.

Neobyčajné pamiatky Petrohradu, ktoré treba vidieť.

Ak sa chystáte na dovolenku do Petrohradu, pravdepodobne už máte prehľad o jeho najznámejších pamiatkach, palácoch a chrámoch. „Benátky severu“ však ponúkajú omnoho viac – netradičné múzeá a originálne sochy, ktoré si možno na prvý pohľad nevšimnete, no skrýva sa za nimi kus histórie či pútavý príbeh. Dnes vám predstavíme päť zaujímavostí Petrohradu, ktoré určite musíte vidieť.

 

Kunstkamera

Návšteva múzea Kunstkamera na brehu Vasiljevského ostrova rozhodne nie je vhodná pre slabé povahy. Sú tu totiž vystavené rôzne kuriozity, ktoré zozbieral zakladateľ Petrohradu cár Peter I. V jeho zbierke okrem iného nájdete aj preparáty prírodných anomálií a medzi najkontroverznejšie vystavené kúsky patria nenarodené deti s rôznymi genetickými poruchami a anatomickými odchýlkami.

Pamätník kocúra Jeliseja a mačky Vasilisy

Hneď za rohom na ulici Malaja Sadovaja sedí na rímse jedného z domov kocúr Jelisej. Pripomína nám časy leningradskej blokády, kedy vyhladovaných Petrohradčanov trápili potkany. Tie sa dovtedy živili odpadkami, no keďže si už nikto nedovolil vyhodiť ani kúsoček chleba, hľadali potravu inde a napádali vyčerpaných ľudí. Preto hneď po prelomení blokády do vtedajšieho Leningradu priviezli štyri vagóny mačiek a neskôr ešte dorazili ďalšie, špeciálne pre paláce a múzeá. 5000 mačiek spoľahlivo vyčistilo Ermitáž (mimochodom, mačky žijú v Ermitáži dodnes) a v roku 2000 sa im Petrohradčania odvďačili malým pamätníkom. Neskôr pridali aj sošku mačky Vasilisy, aby Jelisejovi nebolo samému smutno.

Obchod kupcov Jelisejevcov

Na Nevskom prospekte stojí obchod opradený legendami. Založil ho Peter Jelisejev, nevoľník, ktorý údajne na Štedrý večer roku 1812 prekvapil svojho pána čerstvými malinami. Ten mu za odmenu sľúbil, že mu splní akékoľvek prianie. Peter si želal slobodu, a tak ho pán prepustil a dokonca mu dal aj dosť peňazí na to, aby mohol začať podnikať. Obchod kupcov Jelisejevcov bol od začiatku výnimočný, a preto sa mu vždy darilo. Aj dnes sa v ňom kladie veľký dôraz na kvalitu tovarov, estetickosť a príjemnú atmosféru, pričom platí heslo „zákazník je pán“. Je to ideálne miesto na kúpu malých darčekov či suvenírov, napríklad ručne vyrobenej čokolády alebo tradičného ruského čaju.

Čížik-pížik

Len 11 centimetrov vysoká soška vtáčika je inšpirovaná veselou pesničkou Čížik-pížik. Stojí na podstavci pod Inženernym mostom cez rieku Fontanka a ak ju chcete dobre vidieť, musíte sa pri prechode cez most trochu vykloniť. Ak budete mať pri sebe pár drobných, skúste mincou trafiť sošku tak, aby minca zostala na podstavci, a nezabudnite si niečo želať – vaše prianie sa (takmer) určite splní. Skúsite šťastie?

Domček Petra I.

Omnoho menej šokujúca, no stále prekvapivá je prvá rezidencia cára v Petrohrade. Aby mohol Peter I. sledovať pokrok vo výstavbe mesta, býval v (na cárske pomery) skromnom domčeku na nábreží Petrohradského ostrova. Dnes sa v dome nachádza múzeum a môžeme tu vidieť aj niekoľko predmetov, ktoré kedysi patrili slávnemu cárovi. Určite stojí za to pozrieť si domček aspoň zvonku a porovnať ho s honosným Zimným palácom či Petergofom.