Pamiatky UNESCO v Európe - 9 miest, kam sa musíte vybrať v Rusku

Pamiatky UNESCO v Európe - 9 miest, kam sa musíte vybrať v Rusku

Keď sa povie, že je nejaká pamätihodnosť zapísaná v zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, akoby to automaticky znamenalo, že pôjde o niečo zaujímavé, niečo, čo treba ochraňovať, poprípade zveľaďovať, ale určite to aj stojí za to vidieť!

UNESCO (skratka z angl. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), v preklade Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru, má za cieľ:

“rozvoj medzinárodnej spolupráce a porozumenia v oblasti výchovy a vzdelávania, spoločenských a prírodných vied, životného prostredia, kultúry, informácií, komunikácie, informatiky a tým prispievať k upevňovaniu mieru vo svete. UNESCO je tak jedinou odbornou organizáciou systému OSN, ktorá má mandát na rozvoj kultúrneho a intelektového potenciálu svetového spoločenstva. ” (definícia zo stránky www.unesco.sk)

Dnes sa pozrieme na pamiatky, ktoré má UNESCO v európskej časti Ruska. 

Dedinka Kolomenskoje sa nachádza na jednom z moskovských predmestí. Nádherný chrám Nanebovstúpenia Krista bol vystavaný na počesť narodenia Ivana Hrozného v roku 1532. Do zoznamu UNESCO pribudol v roku 1994. Neskôr tu bolo vybudované množstvo krásnych stavieb, ale po prenesení hlavného mesta do Petrohradu stratilo toto miesto svoju pozíciu.

 

 

 

 

Solovecké ostrovy sú sústrovým v Bielom mori, zapísanom do UNESCA v roku 1992. Po Októbrovej revolúcii tu bol vytvorený prvý ruský gulag. Do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva sa zapísali vďaka kláštornému osídleniu v nehostinnom prostredí, ktorý obdivuhodne ilustruje vieru, húževnatosť a činnosť neskorších stredovekých náboženských komunít. Zaujímavosťou sú aj kamenné labyrinty, ktoré sa na týchto ostrovoch zachovali vo veľmi dobrej forme. Mnísi, ktorí ostrovy kedysi obývali, vybudovali aj premyslený systém vodných kanálov.

 

 

 

 

 

Kazaňský Kremeľ bol postavený na rozkaz Ivana Hrozného na zrúcaninách bývalého hradu Kazan khans. Architektonicky sa považuje za unikátny príklad prepojenia kresťanskej a moslimskej kultúry v Rusku. Do zoznamu UNESCO bol zapísaný v roku 2000.

 

 

 

 

 

 

Historické centrum Petrohradu, bohaté vďaka spojeniu architektonických štýlov (hlavne rôzne štýly baroka a neoklasiky), sa zapísalo do zoznamu UNESCO v roku 1991.

 

 

 

 

 

Asi 250 km od Moskvy sa nachádza historické centrum mesta Jaroslavl, ktoré sa stalo dôležitým centrom obchodu už v 11. storočí. Je známe množstom kostolov zo 17. storočia, no vyniká hlavne prevedením reformy urbánneho plánovania kráľovnej Kataríny Veľkej z roku 1763.

 

 

 

 

 

 

Na starej obchodnej ceste z centrálnej Ázie do severnej Európy sa nadchádza Novgorod, ktorého historické centrum je súčasťou UNESCO od roku 1992. Ešte v 9. storočí to bolo prvé hlavné mesto Ruska. Veľmi významné sú stredoveké monumenty a fresky zo 14. storočia, za ktorými je známe meno ikonopisca Teofana Gréka.

 

 

 

Moskovský Kremeľ, postavený v časovom úseku medzi 14. - 17. Storočím výnimočnými ruskými a zahraničnými architektami, bol dôležitým spoločenským a správnym a náboženským centrom. Za najväčšiu pamiatku Červeného námestia sa považuje ortodoxná bazilika sv. Blažeja.

 

 

 

 

Dve dôležité centrá umenia v Rusku, Vladimir a Sudzal, zohrávajú dôležitú úlohu v histórii architektúry tejto krajiny.

Je tu niekoľko nádherných verejných a cirkevných budov, postavených v priebehu 12. a 13. storočia, spomedzi ktorých vynikajú tzv. biele pamiatky. Tieto biele kamenné stavby sú jedinečným fenoménom, ktorý predstavuje úžasnú syntézu architektúry a monumentálneho umenia.

 

 

 

 

Jazero Bajkal na juhovýchodnej Sibíri je nastarším (25 miliónov rokov) a najhlbším (1700m) jazerom sveta. Obsahuje 20% svetovej zásoby nezamrznutej vody. Nazýva sa aj “ruské Galapágy”, kvôli originálnej a nezvyčajnej faune.