Pamiatky v Rusku - čo musíte v Rusku vidieť

Pamiatky v Rusku - čo musíte v Rusku vidieť

Ruská federácia je obrovská krajina s rozlohou vyše 17 miliónov km². Na takejto rozľahlej ploche sú naozaj množstvá pamiatok a zaujímavostí, ktoré by sa oplatilo vidieť. Nie všetko sa, samozrejme dá. Urobili sme pre vás výber toho, čo určite nevynechať, keď sa vám podarí do Ruska vycestovať.

Pamiatky v Petrohrade

V Petrohrade na vás číha nádhera doslova na každom rohu. Medzi miesta, ktoré nesmiete vynechať, určite patrí Petrodvorec (Petergof), právom nazývaný “ruský Versailles”. Je to niekdajšie sídlo Petra Veľkého, no nie je to len jedna jediná budova. Tvorí ju komplex budov s parkami a viac než stovka fontán. Najznámejšia je slávna Kaskáda plná sôch a vodných fontán.

Petergof

Obrazáreň svetového významu - Ermitáž sa nachádza v šiestich budovách rozložených na nábreží Nevy. Sú tu uložené 3 milióny umeleckých objektov, od paeolitu až po ruský socializmus. Medzi najobľúbenejšie patria diela Picassa, ale aj da Vinciho, Rubensa, Rafaela či Tiziana.

V Katarínskom paláci nájdeme Jantárovú komnatu, úžasnú audienčnú miestnosť letného sídla v Cárskom cele, celú vyloženú jantárom. Ide o rekonštrukciu slávneho Rastrelliho diela, pretože originál bol zničený počas druhej svetovej vojny a v tejto novej podobe je prístupná od roku 2003.

Pamiatky v Moskve

Niekdajšie klasické trhové námestie je dnes námestím Červeným námestie rozvinula väčšina histórie mesta. Obklopujú ho “must see” pamiatky ako Kremeľ, obchodné centrum GUM, štátne Historické múzeum, Kazaňský chrám či Chrám Vasiľa Blaženého (Sobor Pokrovu). Práve posledný zmienený je kvôli svojej rozprávkovej nádhere často zobrazovaný ako symbol Ruska.

Chrám Vasiľa Blaženého

Do Petrohradu a Moskvy s turistami cestujeme v rámci jednotlivých zájazdov: Moskva, Petrohrad, alebo v zájazde 2v1 - Moskva a Petrohrad

Prírodný unikát

Najstaršie (30 miliónov rokov) a najhlbšie (1640 metrov) jazero Bajkal, Rusmi nazývané aj “Sväté more”, si zapíšte na zoznam navštívenia hodných miest v prípade, že zamierite až na Sibír. K jazeru patrí 27 ostrovov, z čoho je 22 stálych a 5 neustále zaplavovaných. Najväčšie sú ostrovy Oľchon (730 km2) a Veľký Uškanij (9,4 km2). 

Jazero Bajkal

Čo sa týka počasia v Rusku, je taktiež veľmi rôznorodé, veď krajina sa rozprestiera na 11 časových pásmach. Klíma sa v obrovskej krajine mení prechádzaním od stepi pri Kaspickom mori až po tundru na Sibíri.