Pamiatky vo Fínsku - čo sa oplatí vidieť

Pamiatky vo Fínsku - čo sa oplatí vidieť

Krajina (sto)tisícov jazier je tou pravou destináciou pre vás, ak máte radi:

- zelenú farbu (až 70% povrchu krajiny tvoria lesy)

- svoje pľúca (Helsinki patria k top 10 mestám s najčistejším vzduchom na svete)

- saunovanie (len vo Fínsku ich je okolo troch miliónov, dokonca aj v parlamente)

Konkrétne má Fínsko dokopy asi 188 tisíc jazier s najväčším pomerom vody k súši v prepočte na obyvateľa na svete. Samotné fínske pobrežie má viac ako 70 tisíc ostrovov, ktoré tvoria najväčšie súostrovie sveta. Čo všetko sa oplatí vidieť v tejto čarovnej severskej krajine?

Začnime od hlavného mesta. Helsinki, založené v roku 1550, sú zároveň najväčšímfínskym mestom. Čo sa týka architektúry mesta, má mnoho spoločných prvkov s Ruskom, keďže bolo Fínsko na istý čas (1809-1945) súčasťou Ruskej ríše. Proti ruským vojenským výpadom postavili Fíni ešte v polovici 18. storočia aj opevnenie Suomenlinna, nazývaný fínsky hrad. Nachádza sa na šiestich skalnatých ostrovoch pri Helsinkách a je dobre dostupný trajektom, čo je vzhľadom na charakter krajiny tunajší obľúbený dopravný prostriedok.

A čo ďalšie mestá Fínska? Na juhu krajiny nájdeme Tampere s dvestotisíc obyvateľmi. Má krásnu detskú zoo, múzeum umenia Hyekka art museum a vyhliadkovú vežu Nasinneula, z ktorej máte fínske lesy a jazerá ako na dlani. Konajú sa tu aj početné medzinárodné hudobné, divadelné a filmové festivaly a to v starých továrenských halách, prerobených za týmto účelom. Na brehu jazera Saimaa leží Lappeenranta, mesto, ktoré je atraktívne pre domácich turistov. Kažodoročne sa tu cez leto stretne tridsiatka umelcov, ktorí postavia na vopred zadanú tému Hiekkalinna, obrovský pieskový hrad z troch miliónov kilogramov piesku. Toto miesto je dôležité aj politicky - je rovnako vzdialené od Helsiniek aj od Petrohradu a predstavuje tak most medzi Ruskom a Západom.

Polárna žiara v Laponsku

Na vašom výlete si určite vychutnajte pozorovanie polárnej žiary, ktorá je dobre viditeľná v Laponsku od marca do októbra. Aurora Borealis sa takto ukazuje asi dvestokrát na krásnej nočnej oblohe a vidieť ju patrí medzi zážitky na celý život. Inak, Laponsko dodnes obývajú pôvodní obyvatelia Škandinávie. Etnikum Sámi hovorí vlastným jazykom, živí sa predovšetkým pobrežným rybolovom a chovom sobov.

Fínsko je dobre dostupné autom aj letecky a vzhľadom na to, že je súčasťou EÚ, bude vám na návštevu stačiť občiansky preukaz. Vo Fínsku platí mena ako u nás - euro. Ak sa rozhodnete “odskočiť” si z Helsiniek do Petrohradu, nebudete na krátky pobyt potrebovať ani vízum.