Petrohrad: Lavra Alexandra Nevského je miestom stíšenia v centre neutíchajúceho ruchu

Petrohrad: Lavra Alexandra Nevského je miestom stíšenia v centre neutíchajúceho ruchu

Na začiatku rušného Nevského prospektu sa rozprestiera posvätne pokojné miesto. Lavra, ako sa nazýva tento cirkevný architektonický súbor budov s cintorínom, ukrýva nevšednú nádheru kontemplatívneho miesta.

Svätý, ktorý porazil Švédov

Na začiatku príbehu o prvom a najväčšom kláštore Petrohradu stojí osoba Alexandra Nevského. Bolo to mocné knieža a veľký hrdina, ktorý podľa legendy v roku 1240 porazil Švédov v Bitke o Nevu. Od tejto udalosti si pridal prívlastok Nevský. Svoje úspešné vojenské ťaženie zopakoval ešte raz proti Nemcom (1242). Hlavne Nemci sa snažili pravoslávnych Rusov násilne obracať na katolicizmus a Alexander sa čoskoro stal symbolom obrancu pravoslávnej ruskej viery a kultúry. Ku koncu života sa vzdal vojenských poct a vstúpil do kláštora. Pravoslávnou cirkovu bol svätorečený za vlády Ivana IV. Hrozného v roku 1547.

 

 

Od legendy k stavbe kláštora

Lokalitu, kde bol kláštor vybudovaný, vybral sám Peter I. Veľký, ktorý výstavbu inicioval. Podľa legendy porazil Alexander Švédov presne na týchto miestach. So stavbou sa začalo v roku 1710, len sedem rokov po založení Petrohradu. Toto dôležité miesto ordoxnej cirkvi teda patrí k najstarším budovám v meste. V roku 1723 nariadil cár Peter presťahovať relikvie Alexandra Nevského z Vladimíru do Lavry.

 

 

Posvätný aj pre komunistov

Do výstavby kláštora bola zapojená vtedajšia špička architektov, dekoratérov, maliarov, sochárov. Projekt vypracoval vedúci petrohradský architekt Domenico Trezzini. Už v roku 1727 mala Lavra štyri katedály, zvonicu s piatimi zvomi, päť kamenných budov a záhradu. Stavba kláštora bola dokončená okolo roku 1780 a stál za ňou architekt Starov, významný predstaviteľ klasicizmu.

V roku 1918 Alexandra Kollontai, komisárka pre sociálnu starostlivosť, rozkázala skonfiškovať majetok Lavry a použiť ju ako útulok pre bezdomovcov a vojnových invalidov. Narazili nielen na odpor miestnych mníchov, ale aj laikov žijúcich v okolí. Počas nasledujúcej éry tu boli sovietske úrady, chemicky inštitút, klub parašutistov. Duchovnú silu tohto miesta sa však nepodarilo úplne zlomiť a od roku 1989 opäť funguje na cirkevné účely.

Miesto posledného odpočinku ruských velikánov

Za múrmi kláštorného komplexu sú uložené telesné ostatky významných Rusov. Cintorín je rozdelený na dve časti - Nekropolis majstrovských umelcov a Nekropolis 18. storočia. Pochovaní tu sú:

  • prírodovedec, filozof, chemik M. V. Lomonosov - iniciátor založenia univerzity v Moskve (1755). Zakladateľ súčasného ruského spisovného jazyka.
  • architekt K.I. Rossi - podpísaný pod projektom Veľkého generálneho štábu
  • filozof a spisovateľ F.M. Dostojevskij - autor fenomenálneho románu Zločin a trest
  • poet V.A. Žukovskij - významný predstaviteľ ruského romantizmu
  • skladateľ M.I. Glinka - komponoval hrdinské arozprávkové opery s ruským motívom
  • skladateľ N.A. Rimskij-Korsakov - skomponoval Rozprávku o cárovi Saltánovi so známym intermezzom Let čmeliaka 
  • skladateľ P.I. Čajkovskij - svetoznámy autor Labutieho jazera
  • krajinkár, peredvižnik I.I. Šiškin - inšpiroval sa obrazmi ruskej prírody

V rámci zájazdu do Petrohradu sa vyberieme samozrejme aj do Lavry Alexandra Nevského. Pozývame Vás aj na operné predstavenie, kde si môžete vychutnať dielo niektorého z ruských klasikov.