Petrohrad so sprievodcom

Petrohrad so sprievodcom

Petrohrad patrí k obľúbeným turistickým destináciám: je dobre dostupný vďaka priamym letom z Viedne, ubytovanie ľahko zarezervujete online a najnovšie už elektronicky vybavíte aj víza do celej Leningradskej oblasti. Cestovanie „na vlastnú päsť“ teda ešte nikdy nebolo také jednoduché. Napriek tomu veľa cestovateľov dáva prednosť poznávaciemu zájazdu so sprievodcom. Prečo? To sa dozviete v tomto článku.

1. Stihnete viac

Ak na návštevu Petrohradu nemáte veľa času, zájazd so sprievodcom je určite tá správna voľba. Vďaka svojim dlhoročným skúsenostiam vie sprievodca naplánovať zaujímavý a dobre zorganizovaný program, ktorý sa však dá prispôsobiť individuálnym potrebám každého cestovateľa. To vám zaručí, že aj za krátky čas stihnete navštíviť všetky „top“ pamiatky Petrohradu a ešte niečo navyše. Okrem toho môžete v rámci zájazdu využívať skupinové vstupy do múzeí, čo znamená, že sa vyhnete čakaniu v dlhých radoch pre individuálnych návštevníkov.

2. Nestratíte sa

Sprievodca – na rozdiel od väčšiny turistov či autorov cestovateľských blogov – v Petrohrade nie je prvýkrát. Mesto skvele pozná a poradí vám, kam zájsť na večeru, kde sa dá dobre nakúpiť, dá vám tip na zaujímavé divadelné predstavenie (tiež vám môže pomôcť zohnať lístky) a samozrejme, povie vám, ako sa tam dostanete. Orientuje sa nielen v úzkom centre mesta, ale aj v spletitej sieti metra či v cestovných poriadkoch „maršrutky“. Vďaka nemu si ušetríte kopu času, ktorý by ste inak strávili študovaním mapy či blúdením podľa inštrukcií navigácie.

3. Dozviete sa

Petrohrad priam dýcha históriou, a to neplatí len pre cárske paláce a pravoslávne chrámy. Na každom rohu nájdete pamätnú tabuľku alebo sochu venovanú niektorému zo slávnych Petrohradčanov či dokonca knižnému hrdinovi (ako napríklad pri dome Raskoľnikova z románu Zločin a trest). Často sa však stáva, že si turisti prechádzajúci rušným Nevským prospektom na ceste do Ermitáže takýto pamätník ani nevšimnú. Preto je dobré mať so sebou sprievodcu, ktorý sa nevyzná len v tých najznámejších petrohradských pamiatkach, no vie povedať zaujímavý príbeh takmer o každom kúsku tohto krásneho mesta. Vedeli ste napríklad, že sfingy na brehu Nevy vraj majú tvár Anny Achmatovovej?

4. Dohovoríte sa

Povedzme si otvorene: zďaleka nie každý Rus ovláda svetové jazyky. Preto sa pred cestou do Petrohradu treba pripraviť na to, že v každodenných situáciách (ako napríklad v reštaurácii alebo v obchode) budete s domácimi komunikovať po rusky. Pokiaľ si svojimi znalosťami ruštiny nie ste veľmi istí, určite je najlepšie cestovať so sprievodcom, ktorý sa dohovorí bez problémov a pomôže vám v bežnej komunikácii aj v prípadných krízových situáciách.

5. Zabavíte sa

K výhodám cestovania v skupine určite patrí aj zábava a veselá spoločnosť. Pri spoločnom objavovaní Petrohradu sa môžete zoznámiť so zaujímavými ľuďmi, s ktorými budete zdieľať nezabudnuteľné zážitky. O skvelú náladu sa samozrejme postará aj sprievodca, ktorý je profesionál s ľudským prístupom. Správny sprievodca je totiž vždy priateľský, dobre naladený a pripravený na každé dobrodružstvo! Mimochodom, vedeli ste, že po rusky sa spolucestujúci povie попутчик („poputčik“)?