Počasie na Sibíri - prečítajte si, aká je tam zima

Počasie na Sibíri - prečítajte si, aká je tam zima

Drsná, nepredvídateľná, mnohotvará, rôznorodá, rýchlo meniaca sa... SIBÍR. Jej rozloha - 9 734 000 štvorcových kilometrov predstavuje 9% súše celej zemegule. Rozkladá sa na pomedzí viacerých pásiem – od tundry, tajgy cez mokrade. Jej podnebie je prevažne kontinentálne, na severe subarktické a arktické. V dnešom článku sa pozrieme na počasie na ruskej Sibíri.

Čo sa týka počasia a teplôt, určite sa dajú popísať rovnakými slovami ako charakter samotnej Sibíri, i keď v niektorých obdobiach je počasie, vzhľadom na danú oblasť, predvídateľné. Rozdiel medzi letnými a zimnými teplotami predstavuje v priemere 68°C. To znamená, že v letných mesiacoch (jún- august) sa teploty vyšplhajú aj na 30 °C a v zime zas klesajú hlboko pod bod mrazu – v priemere -30°C. Rekord v mínusových teplotách bol nameraný v republike Sakha v roku 2013, keď nočná teplota klesla až na neuveriteľných -67,8°C. Kruté zimy sú tiež v oblasti Ojmiakona, kde sa počas zimných mesiacov (december-február) nočné teploty držia medzi -50°C a -60°C, denné na -40°C.

Ak teda nechcete zažiť krutú sibírsku zimu, určite sa vyberte na Sibír kedykoľvek od konca mája až po september – keď končí jar, vrcholí leto alebo sa sfarbujú stromy dozlata a Ruskom vládne nádherná „zlatá jeseň“, ako ju Rusi nazývajú.

Okolo jazera Bajkal, ktorý sa nachádza vo východnej Sibíri, je v letnom období cez deň veľmi príjemne, teploty sa šplhajú až k tridsiatke, avšak množstvom vodných tokov a prítomnosťou samotného jazera Bajkal nočné teploty zas klesajú na nulu, ba dokonca môžu klesnúť až do -5 °C. Preto i napriek letnej dovolenke pri jazere Bajkal sa odporúča pribaliť si nielen letné, ale i zimné oblečenie, prinajmenšom zateplenú bundu a nohavice.

 

Diagram priemerných ročných teplôt a úhrn zrážok

„Priemerné denné maximum“ (plná červená čiara) zobrazuje maximálnu teplotu priemerného dňa v každom mesiaci pre Sibír. „Priemerné denné minimum“ (plná modrá čiara) zobrazuje priemernú minimálnu teplotu. Horúce dni a studené noci (prerušovaná červená a modrá čiara) ukazujú priemer najhorúcejších dní a najstudenejších nocí v každom mesiaci za posledných 30 rokov. Ak plánujete dovolenku, môžete očakávať tieto priemerné teploty a adekvátne sa pripraviť na teplejšie alebo chladnejšie dni.