Počasie v Petrohrade - kedy ísť do výkladnej skrine Ruska?

Počasie v Petrohrade - kedy ísť do výkladnej skrine Ruska?

Kedy ísť do Petrohradu? Určite ste si všimli, že zájazdy do Petrohradu ponúkame počas celého roka a nie len v priebehu letnej dovolenkovej sezóny. Možno sa pýtate, akí blázni sa v zimných mesiacoch vyberú do chladnej a tmavej metropoly ruského severu. Namiesto odpovede si dovolím citovať známy výrok Audrey Hepburn, „Paríž je vždy dobrý nápad“, a pozmeniť ho na naše heslo: „Petrohrad je vždy skvelý nápad!“ V tomto článku vám našu obľúbenú destináciu predstavíme vo všetkých štyroch ročných obdobiach, pridáme pár tipov na zaujímavé aktivity a pokúsime sa nájsť odpoveď na večnú otázku (najmä) ženského publika: „Čo si mám obliecť?“

Petrohrad na jar

Jar sa tu začína až koncom marca alebo začiatkom apríla, kedy sa teploty konečne vyšplhajú nad nulu. Trvá len pár týždňov, približne do konca mája. Za tento krátky čas sa roztopia ľady na Neve a sneh na Nevskom prospekte sa zmení na čľapkanicu. Z tohto dôvodu určite odporúčame nepremokavé čižmy, teplé oblečenie a dáždnik pre prípad, že vás prekvapí lejak. Štatisticky však na jar v Petrohrade prší menej ako v iných ročných obdobiach, takže keď sa na vás usmeje šťastie (a slnko), je to ideálny čas na poznávanie mesta a návštevu pamiatok. Okrem toho môžete spolu s domácimi osláviť Veľkú noc, 1. máj a 9. máj, kedy si Rusi pripomínajú víťazstvo v 2. svetovej vojne.

Letný Petrohrad

Leto je asi najlepšie obdobie na návštevu Petrohradu, preto treba od začiatku júna do konca augusta počítať s väčším množstvom turistov a vyššími cenami. Teploty sú príjemné, zvyčajne nebývajú tropické a tento rok (2018) je skôr výnimkou. Bežne býva do 25 stupňov, ale noci sú pomerne chladné a kvôli nepredvídateľným dažďom sa vždy oplatí vziať so sebou dáždnik. Okrem toho odporúčame aj repelent proti komárom, ktorým sa mimoriadne darí v riekach a kanáloch Petrohradu - najmä ak sa chystáte na letnú plavbu loďou, ktorú by ste si určite nemali nechať ujsť. Ďalšie letné aktivity sa spájajú s bielymi nocami v júni a júli, kedy sa koná veľa koncertov pod holým nebom. Takéto kultúrne podujatia sa väčšinou končia pompéznym ohňostrojom, akému sa nevyrovnajú žiadne silvestrovské oslavy v slovenských mestách.

Jeseň v Petrohrade

Podobne ako jar, aj jeseň v Petrohrade trvá len krátko. Už na konci septembra teploty výrazne klesajú a v októbri sa väčšinou držia pod hranicou 10 stupňov. Október a november sú aj najdaždivejšie mesiace v roku a pravidlo, že treba vždy a všade so sebou nosiť dáždnik, platí dvojnásobne. Ale pri troche šťastia aj v Petrohrade môžete zažiť babie leto, kedy je ešte v septembri pomerne teplo a práve toto je ideálny čas na prechádzky po meste a jeho parkoch. Väčšina turistov už v auguste odcestovala domov, a tak sa vyhnete tlačenici pri návšteve múzeí alebo dlhým radom pred palácom v Tsarskom sele. 

Zimná rozprávka v Petrohrade

Od novembra do marca sa teplota v Petrohrade drží pod bodom mrazu, rieka je úplne zamrznutá a aj na zemi sa vytvára súvislá vrstva ľadu a snehu. Mesto vyzerá ako v rozprávke, ale mnohí si kladú otázku, či sa im oplatí vyjsť von do zimy a tmy, ktorá je opakom Bielych nocí. Určite to stojí za to, ak máte správne oblečenie a obuv. Zbaľte si teplý kabát alebo zimnú bundu (ak chcete zapadnúť medzi štýlové Petrohradčanky, zvážte aj kožuch) a nezabudnite na snehule a termoprádlo. Takto vybavení si môžete vychutnať zimný Petrohrad, ktorý budete mať mimo sezóny len pre seba. Počas vianočných a novoročných sviatkov sú ceny trošku vyššie, ale zato si vychutnáte ruskú pohostinnosť a sviatočnú atmosféru.

Posledný a najdôležitejší tip pre dámy: Topánky na vysokých podpätkoch určite nechajte doma v každom ročnom období. Petrohrad je mesto, kde budete veľa chodiť pešo. Stanice metra sú dosť ďaleko od seba a ak vám niekto povie „je to len kúsok, hneď za rohom“, môže sa stať, že pešo pôjdete aj tri kilometre – v tom lepšom prípade.

Pevne veríme, že s našimi radami vás počasie v Petrohrade neprekvapí.