Prírodná medicína na ruský spôsob: vodka a brezová šťava

Prírodná medicína na ruský spôsob: vodka a brezová šťava

Tak ako Slováci, aj Rusi majú množstvo ľudových receptov, ktoré zaručene vyliečia bežné nachladnutie, pomôžu pri vážnejších ťažkostiach či postačia len ako prevencia. Dva z nich, ktoré si predstavíme v tomto článku, sú typicky ruské: šťava z brezy a vodka.

Príbeh bylinkovej vodky, liečivého alkoholu z lesa

Hneď ako Rusi objavili recept na výrobu vodky, uvedomili si, že môžu vyrábať pálenku v podstate zo všetkých druhov zeleniny. Ba čo viac, tento mok plný rôznych chutí a farieb môže mať aj liečivé účinky. Na výrobu liečivej pálenky používali tie najrôznejšie suroviny, dokonca niekedy aj jedovaté ingrediencie. Po pridaní bylín, rôznych bobúľ, cukru alebo cukrového sirupu, vznikali sladké likéry, ktoré sú obľúbené dodnes. Mnohí Rusi si alkohol vrátane tradičnej vodky – či už klasickej, bylinkovej alebo sladkej – často vyrábajú sami. Preto existuje nespočetné množstvo unikátnych receptov s neobvyklými kombináciami surovín z domácej záhrady, lesa alebo lúk.

Najznámejšia bylinná vodka v Rusku nesie meno Jerofeič a preslávila sa svojimi zázračnými liečivými účinkami. Jej príbeh sa začal písať okolo roku 1786, keď holič Jerofeič vyliečil knieža Grigorija Orlova, milenca cárovnej Kataríny II, z vážnych žalúdočných ťažkostí a to len s pomocou liehu vyrobeného z koreňov a bylín. Vďaka tomu dostal špeciálne povolenie na výrobu tejto medicíny a následne ju mohol voľne predávať aj „prostému ľudu“, nielen šľachticom. Dnes si ju môžete kúpiť práve pod názvom Jerofeič, ale s originálom už nemá nič spoločné. Hlavnou prísadou sú totiž už len arómy.

V minulosti sa pilo ešte mnoho iných druhov liečivej vodky, napríklad s cesnakom, propolisom alebo s borievkou. Sladké likéry sa v Rusku pijú dodnes, najmä s čajom alebo dezertom, pričom tvrdá vodka sa pije so „zakúskou“ – slanou pochutinou, ako je napríklad kvasená uhorka či marinované hríby, no v prípade núdze postačí aj obyčajný chlieb.

Šťava z brezy – stromu, ktorý je symbolom Ruska

Pre Rusko sú typické nekonečné plochy brezových lesov, preto sa breza považuje za národný strom a symbol tejto krajiny. Na jar nové puky brezových kvetov symbolizujú počiatok nového života. Keď Dedo Mráz povolí svoj ľadový stisk a príroda sa začne pomaly prebúdzať zo zimného spánku, nastáva ideálny čas na zber brezového sirupu. Do stromu sa nareže dierka, cez ktorú sa prestrčí malá plastová trubička. Miazga zo stromu pomaly steká do vedra a keď sa vedro naplní, získame nápoj plný vitamínov a živín, ktorý prospieva imunite, krvi, obličkám aj pokožke. Do tohto sirupu sa obyčajne pridávajú aj hrušky a kvasinky, a tak po niekoľkých dňoch vznikne lahodný a čisto prírodný kvas, ktorý môžeme ihneď piť.

Ochutnajte aj Vy túto prírodnú medicínu s nami na zájazde do Ruska. Na zdravie!