Rekordy Transsibírskej magistrály

Rekordy Transsibírskej magistrály

Transsibírska magistrála, ktorá spája Moskvu s ďalekým Vladivostokom a vedie dokonca aj cez Mongolsko a Čínu, je najdlhšia železničná trať na svete: meria až 9288,2 km, čo z nej robí najdlhšiu železnicu sveta vôbec. Cesta celou magistrálou vám zaberie takmer 7 dní. Pretína 16 riek, prechádza cez 8 časových pásiem a 87 miest. Aké sú jej ďalšie neuveriteľné „naj“?

Najhlbšie jazero, najvyšší bod a najdlhší tunel

Transsibírska magistrála vedie popri najhlbšom jazere na svete. Bajkal má hĺbku 1637 m a obsahuje až 23% celosvetových povrchových zásob sladkej vody, má teda najväčší objem spomedzi všetkých jazier na Zemi. A aby tých rekordov nebolo málo, Bajkal je pravdepodobne aj najstaršie jazero na svete. Jeho vek sa odhaduje na 25 až 30 miliónov rokov.

Neďaleko od Bajkalu sa nachádza ďalšia zaujímavosť magistrály: železničná stanica v malom meste Sľuďanka. Je to jediná železničná stanica na svete, ktorá je celá postavená z mramoru. Otvorili ju už v roku 1905, takže ide o naozaj krásnu historickú budovu.

Na ceste z Moskvy do Vladivostoku vlaky prechádzajú cez mnoho mostov, no žiaden z nich nie je tak dlhý ako Amurský most s dĺžkou 26 km. Ako už napovedá názov, most vedie ponad rieku Amur, ktorá tvorí prirodzenú hranicu medzi Ruskom a Čínou.

V porovnaní s týmto mostom sa najdlhší tunel magistrály zdá až smiešne krátky. Tarmančukanský tunel v Amurskej oblasti meria 2 km. Aby ste si vedeli predstaviť, ako dlho trvá cesta týmto tunelom, môžete si zmerať cestu cez slovenské diaľničné tunely – Sitina má len niečo vyše 1100 m, Branisko takmer 5 km.

Z hlbín jazier a tunelov sa vlakom vyvezieme do výšin. Najvyšší bod Transsibírskej magistrály je Jablonový priesmyk vo výške 1040 m nad morom. Najnižší bod dosahuje výšku 4 m nad morom, prevýšenie je teda vyše 1 km.

Ako prežiť cestu Transsibírskou magistrálou?

Keď už poznáme všetky zaujímavé čísla a fakty, môžeme sa sústrediť na praktickú stránku. Ako prežiť takmer týždňovú cestu vlakom, a ešte k tomu s Rusmi? Čo sa týka komfortu, štandardy sú rôzne: od najlacnejšieho typu vozňa „plackart“ pre viac ako 50 cestujúcich až po luxusné kupé s veľkou manželskou posteľou, vlastnou kúpeľňou a fľašou značkového šampanského na privítanie. My v Objavuj svet sme zvolili zlatú strednú cestu - komfort v kupé za dostupnú cenu, s nádychom dobrodružstva a autenticity. Viac sa dozviete v tomto článku.

Aby ste si cestu užili bez zbytočných stresov, máme pre vás aj niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu s prípravou a balením. Tip číslo jeden: Nebaľte sa do jedného veľkého kufra. Budete mať problém dostať ho do vlaku a potom ním zablokujete celú uličku. Radšej si vezmite niekoľko menších tašiek, do ktorých sa vám zmestí pohodlné oblečenie (pripravte sa na rôzne teploty, cestujete predsa cez step, tajgu aj tundru), kozmetika (nezabudnite si vlhčené obrúsky na ruky a antibakteriálny gél), a možno aj nejaká dobrá knižka, ak by vás náhodou omrzel pohľad z okna na mihajúcu sa krajinu.

Čo sa týka stravy, nemusíte si brať veľa jedla. Radšej si ho kúpte v reštauračnom vozni, na staniciach a od ruských „bábušiek“, ktoré na staniciach pri trati predávajú rôzne dobroty. Je známe, že dobré jedlo ľudí spája, a tak sa pri šálke čaju (ktorý si zalejete vodou so samovaru) a pirôžkoch môžete porozprávať so spolucestujúcimi a stretnúť mnohých zaujímavých ľudí.

Top 10 zážitkov na Transsibírskej magistrále

Čo všetko môžete zažiť na Transsibírskej magistrále? Dobrodružstvo, zábavu, poznanie... Jedno je však isté: Tieto zážitky si zapamätáte na celý život!

1. Moskva

Hlavné mesto Ruska vás nadchne svojou veľkoleposťou a rozmanitosťou. Farebné vežičky a pozlátené kupoly chrámov sa tu striedajú s obrovskými sklenenými mrakodrapmi. Nenechajte si ujsť Kremeľ na slávnom Červenom námestí, Chrám Krista Spasiteľa a diela najlepších ruských maliarov v Tretiakovskej galérii. Prejdite sa po Arbate, prípadne si ešte pred cestou nakúpte v obchodnom dome GUM, a potom sa už pomaly presuňte na stanicu, kde začína to pravé dobrodružstvo.

2. Kazaň

Kazaň prezývajú tiež „Istanbul na Volge“, keďže práve tu, v republike Tatarstan, sa stretávajú dve kultúry - európska a ázijská. Môžete tu obdivovať pravoslávne chrámy aj moslimské mešity, určite však nevynechajte Kazanský Kremeľ. Za zmienku stojí aj populárne Múzeum sovietskeho života.

3. Jekaterinburg

Podobne ako Kazaň, aj Jekaterinburg leží na pomyselnej európsko-ázijskej hranici. Napriek moderným výškovým budovám, ktoré vám pripomenú Moskvu, toto mesto dýcha históriou. Práve v Jekaterinburgu v roku 1918 surovo zavraždili posledného ruského cára Mikuláša II. aj s manželkou a deťmi. Na ich pamiatku tu začiatkom nášho storočia postavili Chrám na krvi s piatimi pozlátenými kupolami.

4. Irkutsk

Vedeli ste, že aj Irkutsk má svoju prezývku? Nazývajú ho „sibírsky Paríž“, a to najmä vďaka jeho histórii. Po povstaní dekabristov sa stal centrom inteligencie, mnohé významné osobnosti ruských dejín boli v exile práve v Irkutsku. Dokonca sa tu nachádza aj Ulica decembrových udalostí, ďalšie ulice sú zas pomenované podľa rôznych známych spisovateľov a filozofov. Nájdete tu ulicu Gorkého, Karla Marxa a nechýba ani autor kultového Švejka, Čech Jaroslav Hašek.

5. Bajkal

Keď už poznáte jazero Bajkal vo faktoch a číslach, je na čase zažiť ho naživo. Na návštevu sa môžete naladiť v linologickom múzeu v neďalekej dedine Listvjanka, kde uvidíte bohatú faunu Bajkalu. Pri troche šťastia potom roztomilé bajkalské tulene stretnete aj v ich prirodzenom prostredí, priamo na ostrove Oľchon v srdci Bajkalu. Nie je to však jediný ostrov na najhlbšom jazere sveta, za návštevu stojí tiež ostrov Ogoj s malou budhistickou svätyňou. Na záver sa prevezte Krugobajkalkou, železnicou, ktorej trať vedie okolo jazera. Z vláčika sa vám naskytne úžasný výhľad na Bajkalskú prírodu, ktorý vám vyrazí dych.

6. Ulan-Ude

Mesto Ulan-Ude je hlavným mestom Burjatskej republiky, považuje sa však aj za hlavné mesto ruského budhizmu. Zaujímavé je, že miestnemu námestiu dominuje obrovská busta Lenina. Je to najväčšia busta Lenina na svete.

7. Ulaanbaatar

Vlak konečne prechádza cez rusko-mongolskú hranicu. Kde inde si urobiť zastávku, ako v hlavnom meste Mongolska Ulaanbaatar? Toto mesto vzniklo ako budhistické centrum, dnes je z neho metropola s takmer 1,5 milióna obyvateľmi. Okrem exotickej kultúry a miestnej kuchyne Ulaanbaatar najviac zaujme tradičnými budhistickými chrámami.

8. Peking

Z Mongolska sa plynule dostanete do Číny. Vlak prechádza okolo Veľkého čínskeho múru a zastavuje v Pekingu, kde môžete ochutnať pravú pekinskú kačku (viete jesť paličkami?) a tradičný čínsky čaj. Okrem slávneho múru si určite pozrite aj nádherné chrámy a pamiatku so záhadným názvom Zakázané mesto, ktorá je na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

9. Vladivostok

Konečná! Vladivostok je prístavné mesto na pobreží Japonského mora. Pri peknom počasí si tu vychutnáte prechádzky v jeho zálivoch, pred dažďom sa zas schováte v niektorom z mnohých múzeí. Pre krásny výhľad na túto metropolu ďalekého východu sa prevezte miestnou lanovkou.

10. Vychutnajte si cestu

Hovorí sa, že cesta je dôležitejšia než cieľ, a pri Transsibírskej magistrále to platí dvojnásobne. Každá zastávka na tejto trase ponúka niečo jedinečné a nezabudnuteľné, no najviac zážitkov si aj tak odnesiete zo samotnej cesty. Nedotknutá sibírska príroda za oknom vlaku, priateľskí ruskí spolucestujúci („poputčiky“) so svojským humorom a širokým úsmevom na tvári – to sú skutočné zážitky na celý život.

Toto všetko môžete zažiť, ak pocestujete s nami! Ponúkame tri zájazdy na Transsibírskej magistrále a veríme, že každý z vás si pre seba nájde ten pravý. Navštívte Moskvu, Bajkal či Peking, zažite nezabudnuteľné dobrodružstvo a čo je najdôležitejšie: Objavujte svet!