Ruské raňajky - 5 tipov, ako sa naštartovať do dňa ako pravý Rus

Ruské raňajky - 5 tipov, ako sa naštartovať do dňa ako pravý Rus

Ak radi cestujete, určite radi spoznávate nielen kultúrne pamiatky a históriu, ale aj miestnu kuchyňu. Čo sa týka Ruska, asi ste už počuli o tradičných jedlách ako stroganoff a boršč. Ako však vyzerajú typické ruské raňajky? Ak čakáte šampanské s kaviárom či cereálie zaliate vodkou namiesto mlieka, budete prekvapení...

1) Šálka čaju na zahriatie do studeného rána

Zatiaľ čo Taliani sú známi ako národ kávičkárov, Rusi patria k milovníkom čaju. Preto ráno na stole nesmie chýbať pekný čajový servis (samovar je dnes už rarita, ktorú nájdete v múzeu poprípade v predajni so suvenírmi). Skôr než sa pustíte do výdatných raňajok, doprajte si šálku klasického čierneho čaju s cukrom alebo citrónom, mlieko však radšej prenechajte Angličanom.

2) Varená kaša (z cerálií)

Kašu Rusi môžu jesť každý deň a na milión rôznych spôsobov, nikdy sa jej neprejedia. Najobľúbenejšia je „grečka“ (pohánková), pšeničná a ovsená kaša. Predáva sa s rôznymi ovocnými príchuťami, ale môžete si ju dochutiť aj sami, napríklad maslom, cukrom a čučoriedkami alebo iným čerstvým ovocím.

3) Bliny ako nadýchané obláčiky

Bliny sú tradičné ruské palacinky, ktoré sa veľmi neodlišujú od tých našich slovenských. Rôzne sú iba plnky: v bistre si na obed objednajte slané bliny s kaviárom, lososom či hubami. Na raňajky však Rusi preferujú sladké palacinky s kyslou smotanou a kyseľom, ktorý pripravujú tak, že vo vode uvaria ovocie s cukrom.

4) Tvarohové syrniki 

Tieto malé lievance z tvarohového cesta patria k typickým ruským jedlám. Sú veľmi jemné a chutné, vyskúšajte ich so smotanou a „vareniem“ (džemom). Ak nemáte možnosť ochutnať syrniki v hoteli alebo na návšteve u ruských známych, odporúčame bistro Teremok, kde sa môžete zastaviť na tradičné ruské raňajky.

5) Čo dom dal

Čaj a kašu síce ruské gazdinky pripravujú každé ráno, no nie vždy je čas aj na čerstvé bliny alebo syrniki. Aké je riešenie? Stačí zohriať palacinky z predošlého dňa, urobiť „buterbrody“ (obložené chlebíčky) a na tanier môžeme pridať aj syrový posúch zo včerajšej večere v gruzínskej reštaurácii.

Voilá, bohaté raňajky sú na stole! Приятного аппетита! („Priatnovo apetíta!“/Dobrú chuť!)