Sankt Peterburg pamiatky - čo s nami uvidíte?

Sankt Peterburg pamiatky - čo s nami uvidíte?

Petrohrad, Peterburg, Leningrad – právom jedno z najkrajších miest sveta, ktoré za svoju pomerne krátku existenciu – tristo rokov – prežil nesmierne bohaté dejiny. Prenádherný, dokonale premyslený, architektonicky rôznorodý a pritom harmonický, na každom kroku skvostné chrámy, paláce, budovy...čo všetko uvidíte, keď sa s nami vydáte na poznávací zájazd?

1) Prekrásne zdobené chrámy

Dominantou Nevského prospektu je Kazaňská katedrála, ktorú dal postaviť cár Pavol I. ako symbol spojenia pravoslávnej a katolíckej cirkvi. Mimo toho sa stáva pamätníkom víťazstvu nad Napoleonom Bonaparte a hrdinský generál, knieža Michal Ilarionovič Golenišev-Kutuzov v ňom dodnes odpočíva spolu s kľúčmi od dobytých miest pri oslobodzovaní Európy. Okrem toho sa katedrála stala domovom ikony presvätej Božej Matky Kazaňskej, podľa ktorej katedrálu pomenovali. Ikone je dodnes pripisovaná zázračná moc a má čestné miesto u oltára chrámu. Oproti Kazaňskej katedrále na kanále Gribojedova v hĺbke ulice stojí prekrásny chrám v staroruskom architektonickom štýle 16. storočia – Chrám Kristovho vzkriesenia alebo Spas na krvi. Vežičkový, farebne zdobený typický ruský chrám je pamätníkom tragickej smrti cára Alexandra II. Jeho syn Alexander III. mu dal postaviť pamätník hodný jeho veľkosti a slávy, podmienkou bolo len zachovanie prvkov ruskej architektúry. Chrám sa stavia 24 rokov, spolu s ním aj jeho vnútorná výzdoba, ktorú tvorí 7026 m2 mozaiky.

Chrám Spasiteľa na krvi. Zdroj: archív klienta CK

Pýchou mesta je jednoznačne Chrám Svätého Izáka Dalmátskeho. Jeden z najťažších chrámov sveta, štvrtý veľkosťou kupoly a majestátny stojí na Izákovskom námestí neďaleko od nábrežia rieky Nevy s konskou sochou Petra I. Veľkého. Kým sa dočkal svojej súčasnej podoby, prešiel tromi prestavbami. Dnešnú podobu mu dáva mladý francúzsky architekt Auguste Monferandt a chrám sa stáva jeho najväčším celoživotným dielom – stavia sa 40 rokov. Na kupole chrámu je necelých 100 kg zlata. A vnútornú stavbu chrámu tvoria fresky a maľby, postupne zamieňané mozaikami, pozlátené bronzové sochy vyrábané systémom galvanoplastiky.

2) Jednu z najväčších obrazární sveta - Ermitáž

Ermitáž sa rozkladá v piatich budovách, najznámejšia z nich je Zimný palác. Bol budovaný od roku 1754 podľa projektov architekta Bartolomea Rastreliho, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov baroka v Rusku a slúžil ako rezidencia Kataríny II. Práve táto milovníčka umenia zakladá jeho prvú zbierku - 225 obrazov. Postupne sa zbierka rozrastala a tak sa muselo aj k rozširovaniu expozičných priestorov. Ermitáž ponúka komplexný historický prierez storočiami, od praveku až po súčasnosť a celkovo sú tu uložené asi 3 milióny exponátov. 

3) Bývalé cárske rezidencie na perifériách

Ruskí cári si dopriali komfort v podobe obrovskej plochy záhrad a honosných budov! Presvedčí vás o tom "ruský Versailles" Petergof (Petrodvorec), ktorý dal vystavať Peter I. Veľký. Okolo Montplaziru, ako pomenoval, kabinet odkiaľ kontroloval pohyb vo Fínskom zálive, vyrastá nádherný park s prvým komplexom fontán, ktorý tvoria pozlátené sochy antických bohov – nazýva sa Veľká kaskáda. S výstavbou parku sa začína v roku 1705 a celé ďalšie dve storočia je dotváraný a prebudovávaný podľa vkusu aktuálne vládnuceho imperátora. V každom kúte 112 hektárov Spodného parku nájdete jedinečnú a osobitú fontánu. 

Katarínsky palác v meste Puškin pochádza z dielne Bartolomea Rastrelliho. Peter I. dal manželke imperátorke Kataríne I. vystavať jednopodlažný kamenný palác ako letné sídlo. Palác a tieto oblasti však ostali dlhú dobu nepovšimnuté, až kým sa ich neujala Alžbeta Petrovna, ktorá prikázala vystavať palác v barokovom štýle a poverila v ňom nainštalovať Jantárovú komnatu, ktorú dostal jej otec do daru od pruského kráľa Fridricha Viliama I. a ležala dlhé roky v skladoch letného paláca Petra I.

4) Múzeá všetkého druhu

V Petrohrade sa pri Chráme Spasiteľa na krvi nachádza Štátne ruské múzeum, obsahujúce najväčšiu zbierku ruského umenia. Funguje od roku 1898 a momentálne v ňom nájdete viac ako 400 000 kúskov dokumnetujúcich vývin ruského umenia vo všetkých jeho žánroch, školách a trendoch od 10. po 21. storočie.

Fabergeho múzeum (v Šuvalovskom paláci na brehu rieky Fontánky) obsahuje zbierku vajíčok - klenotov, ktoré vyrobil Peter Faberge pre manželku Alexandra III. Máriu Fjodorovnu. Prvé vajíčko bolo vyrobené zo zlata a navonok potiahnuté smaltou, aby vyzeralo ako skutočné, vo vnútri bol žĺtok v podobe cárskej koruny. Marii sa poklad zapáčil natoľko, že Alexander každý rok na ženine narodeniny objednával u Fabergeho vajíčka. Každé jedno bolo unikátne a iné, synonymom bolo hlavne prekvapenie – cárovna sa vždy nesmierne tešila na moment otvorenia pokladu. V dobe svojej najväčšej slávy mala Fabergeho firma 500 zamestnancov, tri pobočky v Rusku a jednu v Londýne.

Vyzdobené vajíčko z dielne Fabergeho. Zdroj: archív klienta CK

Petrohradská Kunstkamera, najväčšie ruské múzeum etnografie a antropológie, bolo založené Petrom I. ešte v roku 1714. Pôsobili tu najväčší ruskí vedci, napr. Lomonosov a dodnes je tu pracovisko ruskej akadémie vied. Nachádzajú sa tu rôzne bizarnosti a anomálie (nielen) ľudských tiel. Takže toto múzeum je naozaj len pre silné žalúdky. 

Poďte s nami a dozviete sa ešte viac o zaujímavých pamiatkach Petrohradu!