Stravovanie v Petrohrade

Stravovanie v Petrohrade

Každý správny cestovateľ objavuje nové miesta všetkými zmyslami – chce potešiť nielen oko či ucho, ale aj chuťové poháriky. Jedným z najlepších cestovateľských zážitkov je preto ochutnávka miestnej kuchyne. V tomto článku sa dozviete, ktoré jedlá a reštaurácie určite musíte vyskúšať v Petrohrade.

Kam na raňajky

O typických ruských raňajkách sme podrobnejšie písali v tomto článku a vy už určite viete, že Rusi svoj deň najradšej začínajú šálkou horúceho čaju a miskou kaše. Obľúbené sú aj tvarohové lievance (syrniki), ktoré sa podávajú so sladkými aj slanými prílohami. Môžete ich vyskúšať napríklad v kaviarni Мечтатели („mečtateli“ možno voľne preložiť ako „rojkovia“ alebo „snílci“) na nábreží rieky Fontanka, kde vám pripravia ruské raňajky na moderný spôsob. Pre skutočný gurmánsky zážitok si k jedlu a nádhernému výhľadu objednajte aj pohár šampanského.

Rôzne druhy kaše, ale aj vynikajúce palacinky a vajíčka na všetky spôsoby ponúka kaviareň Cake & Breakfast na adrese Manezhny Pereulok 1. Ako už napovedá názov, ku káve si môžete dopriať aj skvelé koláčiky a čerstvé pečivo. Cake & Breakfast je ideálne miesto na neskoré raňajky s rodinou či priateľmi, s ktorými si môžete posedieť v príjemnom a útulnom prostredí so šálkou chutnej kávy.

Ak nemáte čas na dlhé sedenie pri raňajkách, skúste ruské šišky, tzv. pyški. Predávajú ich takmer na každom rohu, my odporúčame podnik Пышечка (Pyšečka) na nábreží Gribojedovho kanála, ktorý si pochvaľujú turisti aj miestni. Kávu a šišky si môžete vziať so sebou, alebo si dať rýchle raňajky priamo na mieste. Po takej výdatnej dávke energie do nového dňa určite vkročíte s úsmevom na tvári.

Obedová pauza

Cez pracovné dni väčšina Rusov dáva prednosť výhodnému obedovému menu, tzv. business lunch, ktoré pozostáva z polievky, šalátu, hlavného jedla a nápoja. Ak hľadáte niečo podobné, zastavte sa v štýlovej reštaurácii s otvorenou kuchyňou Marketplace na Nevskom prospekte, kde si môžete dať chutný obed z čerstvých surovín a vytvoriť si business lunch podľa vlastných predstáv.

Tradičné ruské jedlá ako boršč, šalát olivje, vareniki a skvelé palacinky – bliny –, môžete ochutnať v sieti reštaurácií rýchleho občerstvenia Teremok. Pozor, nie je fast food ako fast food! Teremok je podnik s viac ako 20-ročnou tradíciou, ktorý sa špecializuje výhradne na ruskú kuchyňu a varí len z kvalitných surovín.

Pre tých, ktorí si chcú dopriať naozajstný gastronomický zážitok, odporúčame Литературное кафе (Literaturnoje kafe), teda literárnu kaviareň na Nevskom prospekte, ktorá priam dýcha históriou. Kedysi tu bola najlepšia cukráreň a kaviareň v meste, ktorá sa stala obľúbeným lokálom mnohých významných ruských umelcov a spisovateľov. Medzi pravidelných návštevníkov patril napríklad Čajkovskij, Dostojevskij a Lermontov. Práve tu sa pred svojím osudným duelom zastavil Alexander Sergejevič Puškin. Dnes si v tejto elegantnej reštaurácii môžete vychutnať to najlepšie z ruskej aj zahraničnej kuchyne: od rôznych druhov zákusky (predjedla) až po lahodné dezerty. Samozrejme, nesmie chýbať kaviár!

Večera s výhľadom

V letných mesiacoch a najmä v období bielych nocí je ideálnym miestom na večeru reštaurácia Terrassa. Nachádza sa na streche budovy len pár krokov od Kazanskej katedrály, takže sa z nej odkrýva nádherný výhľad na mesto. V ponuke reštaurácie sú jedlá ruskej, talianskej, francúzskej aj japonskej kuchyne. Môžete počítať tiež s klasikou ako hovädzie mäso stroganoff, boršč a kaviár z jesetera.

Okrem tradičných ruských pokrmov musíte v Petrohrade vyskúšať aj gruzínsku kuchyňu, ktorú Rusi milujú. V meste preto nájdete množstvo gruzínskych reštaurácií, k tým najznámejším patrí ChaCha neďaleko Chrámu Kristovho vzkriesenia – Spasiteľa na krvi. Ochutnajte skvelé chinkali plnené mäsom, šašlik, koláč chačapuri so syrom a k večeri si doprajte pohár vynikajúceho gruzínskeho vína.

Možno sa pýtate, prečo sme ešte ani slovkom nespomenuli slávne ruské pelmene. Ako sa hovorí, „to najlepšie na koniec“, a preto je naším posledným tipom Пельмения (Peľmenija), kde vám pripravia pelmene od výmyslu sveta. Nachádza sa na nábreží rieky Fontanka hneď vedľa múzea Fabergé, takže ak po vyčerpávajúcej prehliadke svetoznámych dekoratívnych vajíčok potrebujete doplniť energiu, toto je to správne miesto.

Dobrú chuť!