Sviatky jari: Ako v Rusku oslavujú Fašiangy a Veľkú noc?

Sviatky jari: Ako v Rusku oslavujú Fašiangy a Veľkú noc?

Pri slove „Fašiangy“ si väčšina z nás spomenie na maškarné plesy a vysmážané šišky. Veľká noc sa nám zasa spája so šibačkou, oblievačkou a čokoládovými vajíčkami. Asi nikoho neprekvapí, že ruské tradície sa od tých našich dosť líšia. Jedno však majú spoločné: oslavujú príchod dlho očakávanej jari.


Fašiangy alebo Maslenica, sviatok palaciniek

Fašiangy sa v Rusku nazývajú Maslenica. Názov je odvodený od slova „maslo“ (pozor, toto slovo v ruštine neznamená to isté čo v slovenčine!), čiže olej. S ním súvisí tradičné ruské fašiangové jedlo – palacinky, takzvané „bliny“, ktoré sa pražia na oleji. Preto sa počas celého trvania Maslenice Rusi napchávajú palacinkami, sladkými aj slanými, s džemom, tvarohom, s hubami či kaviárom. Dokonca existuje aj špeciálna palacinková tradícia: najprv svokry pripravia palacinky pre svojich zaťov, potom sa roly vymenia. Neoficiálnymi maskotmi Maslenice sa stali dedko s balalajkou, ktorý symbolizuje končiacu sa zimu, krásne dievča v kroji – symbol prichádzajúcej jari – a medvedík, prinášajúci šťastie. Pre mnohých sú neodmysliteľnou súčasťou bujarých osláv, ktoré trvajú celý týždeň. Dátum Maslenice sa stále určuje podľa juliánskeho kalendára, tento rok to bude od 4. do 10. marca. V pondelok 11. marca sa začína pôst, ktorý trvá až do Veľkej noci. Tak už viete, prečo sa počas Maslenice treba poriadne najesť?

Pascha – náboženský sviatok či tvarohový koláč?

Slovo Pascha, ktorým sa v Rusku označuje Veľká noc, má pôvod v názve židovského sviatku Pesach. Pascha sa v Rusku slávi po skončení pôstu, ktorý pravoslávni veriaci dodržiavajú skutočne prísne. Dokonca ráno v novinách nájdete informácie o tom, ktoré potraviny sú v daný deň zakázané. Posledný týždeň pred samotnou Veľkonočnou nedeľou („Svetloje Christovo Voskesenie“) sa volá „Strastnaja sedmica“, v tomto roku pripadá na 22.-28. apríl.

V porovnaní so slovenskou šibačkou sú ruské veľkonočné tradície oveľa menej zábavné (alebo oveľa menej kruté, záleží od uhla pohľadu) a sústredia sa skôr na náboženský aspekt sviatkov jari. Konajú sa až niekoľkohodinové veľkonočné omše a ľudia si do chrámov prinášajú košíky s maľovanými vajíčkami a kuličom – sladkým chlebom s hrozienkami a orechmi. Okrem neho sa pečie aj pascha, tradičný tvarohový koláč. Zaujímavé je, že Rusi si navzájom neprajú veselú Paschu. Namiesto toho sa objímu, trikrát sa pobozkajú a povedia „Christos voskrese!“ (Kristus vstal z mŕtvych!) Na takéto zvolanie treba odpovedať „Voistinu, voskrese!“ (Naozaj vstal z mŕtvych!)

Ak sa chcete dozvedieť viac o ruských tradíciách, prečítajte si aj náš článok o Vianociach a Novom roku v Rusku.