Termálne pramene Islandu

Termálne pramene Islandu

Island nie je len krajina ohňa a ľadu, ale aj množstva vody. Kombináciou silnej geotermálnej aktivity, ľadovcov a sopiek vznikli na ostrove početné vodopády, jazerá a horúce pramene. Voda v niektorých horúcich prameňoch a gejzíroch je takmer vriaca! Na ostrove sa však nachádza aj veľa pokojných vodných plôch a prameňov, ktoré majú ideálnu teplotu na kúpanie. Okrem prírodných prameňov majú ostrovania k dispozícií aj veľké množstvo umelo vybudovaných bazénov. Len v samotnom hlavnom meste Reykjavíku ich nájdete 17. Kúpanie v prírodne teplej vode na ostrove je obľúbená aktivita ako pre turistov, tak aj pre domácich. Horúce pramene a jazierka nájdete v rôznych veľkostiach, tvaroch a lokalitách. Niektoré sú schované a musíte vynaložiť značnú energiu na ich objavenie, no niektoré sú ľahko prístupné autom priamo z cesty.

Prečo je to zdravé?

Príjemné ponorenie sa do vody plnej minerálov prináša škálu benefitov nášmu telu aj mysli.Teplá voda a prekrásna príroda všade okolo predstavuje perfektnú kombináciu na oddych a očistu mysle. Kochajte sa výhľadmi, relaxujte a nechajte z vašej hlavy odísť všetko to, čo ju zaťažuje. Doprajte útechu aj vašej pokožke. Ak trpíte ekzémom, ktorý vám často vzplanie a sťažuje vám život neustálym svrbením a dráždením, pobyt v minerálnej vode môže pre vás predstavovať skvelú úľavu. Podporte prirodzenú činnosť krvného obehu. Minerály ako vápnik a sodík zlepšujú obehovú sústavu. Navyše, so zníženým krvným tlakom sa skôr dostanete do relaxačného stavu mysle. Horúca minerálna voda pôsobí liečivo aj pri problémoch s opuchmi kĺbov,bolestiach svalov, artritíde, poškodení väziva a akýchkoľvek iných problémoch s pohybovým ústrojenstvom. Ak však trpíte vážnejším ochorením, je samozrejmosťou si overiť bezpečnosť pobytu v horúcom prameni u vášho lekára. Najčastejšie vyskytujúce sa minerály v horúcich prameňoch sú síra, vápnik, horčík, sodík a draslík. Ich množstvo, prípadne výskyt iných minerálov, sa mení v závislosti od lokality prameňa a povrchu, cez ktorý voda preteká.

Všetko má svoje pravidlá

Islanďania berú svoje pramene a bazény naozaj vážne a teda k ich údržbe a pobytu v nich pristupujú veľmi zodpovedne. Existuje niekoľko všeobecných pravidiel, ktoré je dobré a slušné dodržiavať nielen z úcty k ostatným návštevníkom, ale aj z úcty k prírode. Dôležitá je hygiena, preto sa pred vstupom do vody dôkladne osprchujte bez plaviek. Na toto sú Islanďania obzvášť citliví a asi nechcete zažiť situáciu, ako vás niekto príde napomenúť, že vaša hygiena je biedna a do vody teda ísť nemôžete. Vo vode sa správajte pokojne, nezvyšujte hlas a nešpliechajte. Podstatou návštevy je relax a očistenie tela aj ducha. Nekazte zážitok sebe ani ostatným.

 

Kam teda ísť?

1. Modrá Lagúna (The Blue Lagoon)

Modrá lagúna je asi najznámejší kúpeľný rezort a jedna z najnavštevovanejších atrakcií v krajine. Mliečna modrá voda s ideálnou teplotou 38-39°C uprostred drsných lávových polí je unikátna. Biele bahno má liečivé účinky na rôzne typy kožných ochorení a vyrába sa z neho aj kozmetika. Areál je ľahko dostupný autom, nachádza sa na trase z Keflavíku (letisko) do Reykjavíku. V Modrej lagúne si viete vychutnať okrem kúpania a pobytu v parných kúpeľoch aj masáže a zábaly. Toto miesto je naozaj populárne, takže sa odporúča zakúpiť si vstupné vopred. Môže sa totiž stať, že po príchode na miesto bude kapacita naplnená.

2. The Secret Lagoon

Tento vidiecky bazén neďaleko dedinky Flúðirbol otvorený v roku 1891 a využívaný do roku 1937. Následne sa viac ako 60 rokov nepoužíval. Je to najstarší bazén na Islande a jeho rekonštrukcia prebehla v roku 2014, kedy sa nanovo otvoril s novým moderným vybavením. Voda má príjemných 38-40°C. Táto prekrásna lagúna sa stáva stále populárnejšou, keďže je len malou záchádzkou od slávnej okružnej cesty Golden Circle. Aj jej okolie stojí za zmienku - hneď vedľa vodnej plochy sú bublajúce horúce pramene, pariace fumaroly (trhliny v zemskom povrchu vznikajúce v dôsledku sopečnej činnosti) a dokonca aktívny malý gejzír.

3. Mývatn (prírodné kúpele)

Kúpele Mývatn sa považujú za Modrú lagúnu severu. Voda, podobne ako v Modrej lagúne, je silne minerálna a mliečno modrá. Samotná lokalita týchto kúpeľov je zázrak -kopcovitý terén, neďaleké rozľahlé jazero Mývatn, vriace bahenné jamy, pariaca láva z dávnej erupcie. Vzdialenosť od obydlí a svetelného smogu dáva počas zimy kúpeľom pridanú hodnotu v podobe možnosti sledovať polárnu žiaru a pritom si užívať relaxačný kúpeľ. Súčasťou kúpeľov je štandardné vybavenie,sauna a kaviareň. Neďaleko spomínaného jazera Mývatn sa nachádza ešte jeden unikát, jaskynné jazero Grjótagjá.

Je to zatopená podzemná sopečná trhlina, ktorá bola populárnym miestom na plávanie až do erupcie sopky v roku 1970. Voda sa vtedy zohriala nad znesiteľnú úroveň. Hoci je Grjótagjáo svetlená iba úzkym vchodom a môžete mať z nej jemne klaustrofobický pocit, určite si nenechajte ujsť návštevu tohto jedinečného, parou zaplneného miesta. A počas zimy sa vám môže podariť sa v nej aj na chvíľu namočiť -voda môže byť dostatočne ochladená.

4. Seljavallalaug (bazén)

Fotogenický bazén vybudovaný v roku 1923, nachádzajúci sa v blízkosti neslávne slávnej sopky pod ľadovcom Eyjafjällajökull, neďaleko vodopádu Skógafoss, predstavuje populárnu zastávku pre turistov na ceste po južnom pobreží. Voda v bazéne je prírodná a najteplejšia počas leta. V zime je však len vlažná. V roku 2010 bol bazén úplne zapadnutý popolom v dôsledku erupcie sopky v ľadovci a následne ho niekoľko dní čistila skupina dobrovoľníkov.

5. Landmannalaugar Hot Pot (horúci kúpeľ)

Unikátne prírodné geotermálne pramene obkolesené pestrofarebnými sopečnými kopcami patria medzi najobľúbenejšie prírodné horúce pramene na ostrove. Horúci lávový prúd sa tu mieša so samostatným studeným prúdom a je na vás, aby ste si našli ideálne miestečko, kde je teplota vody najpríjemnešia a pohodlne sa usadili. Ostáva vám už len oddychovať a obdivovať dramatickú scenériu krajiny. Po celodennej turistike v okolitých farebných horách je pobyt v takejto oáze to pravé uvoľnenie pre telo aj myseľ.

6. Nauthólsvík (geotermálna pláž)

Umelo vytvorená mestská pláž neďaleko centra hlavného mesta, ktorá má geotermálne ohrievanú morskú vodu a aj horúce pramene, býva počas leta plná domácich, ktorí sa snažia uchmatnúť si aspoň trochu slnečných lúčov. Teplota vzduchu síce zriedka prekročí 15°C, no voda v kúpeľoch aj v dlhom plytkom bazéne má príjemných 38°C a teda pobyt na tejto pláži je príjemný bez ohľadu na ročné obdobie. Samozrejmosťou je vybavenie vrátane sauny a kaviarne.

7. Víti (geotermálne jazero)

Víti je kráter sopky Askja, v ktorom sa nachádza geotermálne jazero plné nepriehľadnej teplejmodrej vody,bohatej na minerály. Kúpanie v tomto kráteri však so sebou nesie isté riziká -na niektorých miestach je voda naozaj veľmi horúca (dosahuje až 60°C) a navyše množstvo síry a jej výparov môže spôsobiť omdletie. Toto magické miesto však stojí za návštevu.

8. GeoSea Geotermálne morské kúpele

Jedna z najnovších atrakcií na severe krajiny, otvorená v roku 2018, sa ihneď zaradila do zoznamu najzaujímavejších miest na svete. Kúpele sa nachádzajú v meste Húsavík. Unikátne sú v tom, že voda je morská, no pritom vyhrievaná vďaka všadeprítomnej geotermálnej energii ostrova. Obsahuje teda nielen veľké množstvo soli, ale aj minerály ktoré sú úplne odlišné ako v ostatných prameňoch a prírodných vírivkách po celej krajine. Voda sa čerpá z dvoch blízkych vrtov a vďaka jej konštantnému prúdeniu nie je potrebné pridávať do nej chemikálie z hygienických dôvodov. Úžasný výhľad na oceán, záliv Skjálfandi a krásne hory sú čerešničkou na torte tohto jedinečného miesta.

9. Kúpele Vök

Kúpele dokončené v lete v roku 2019, situované neďaleko mesta Egilsstaðir, sa stali dôležitou súčasťou cestovania po východnom pobreží Islandu.Obyvatelia si už po celé generácie všímali časti jazera Urriðavatn, ktoré v zime nezamŕzali. Niektorí dokonca verili, že na dne jazera býva nejaká nadprirodzená bytosť ktorá topí alebo láme ľad. Ukázalo sa, že na niektorých miestach sa pod hladinou nachádzajú horúce pramene prúdiace z dna až na hladinu jazera.

Architektonicky nápadité bazény kúpeľov Vök sú vybudované priamo na hladine jazera a spojené drevenými chodníkmi. Oblasť východných fjordov nie až tak husto popretkávaná geotermálnymi prameňmi, preto sú kúpele Vök obľúbená rarita pre domácich aj turistov.

Iste radi zažijete Island bez starostí vyhľadávania tras a bookovania hotelov na Vašej ceste. Pre nás sú vybavovačky ohľadom zájazdov vášňou. Radi sa o Vás na Islande postaráme. Vyberte si z našej ponuky zájazdov na Island.