Transsibírska magistrála - cena cesty snov naprieč Ruskom

Transsibírska magistrála - cena cesty snov naprieč Ruskom

Pre mnohých splnenie sna, pre iných dobrodružstvo života, pre Rusov samých často len nevyhnutný presun medzi mestami. Takto rôzne ľudia popisujú cestu Transsibírskou magistrálou. Cestovatelia radi využívajú ruskú železničnú dráhu.

Cena lístka na Transsibírsku magistrálu je závislá od toho, v akej kategórii vozňov cestujete. Najlacnejšie sú tzv. plackarty, vozne, kde je naraz 56 cestujúcich. Ďalším typom vožnov sú kupé. Je to klasické kupé, aké poznáme zo slovenských vlakov. Sú tam 4 miesta na spanie nad sebou. Toalety sú spoločné pre ženy aj mužov, sprchy nie sú k dispozícii vo vlaku vôbec. Vo vlaku je reštauračný vozeň, kde vám podajú raňajky, obed alebo večeru. Ani jeden z týchto chodov nie je v cene lístka na Transsibírsku magistrálu.

Transsibírska magistrála - ako sa dostať k lístku?

Je viac spôsobov ako ho získať. Buď si ho kúpite online cez stránku www.rzd.ru maximálne 45 dní pred plánovaným odchodom vlaku, alebo si ho kúpite priamo v ktorejkoľvek stanici ruských železníc. Alebo zájdete v Rusku do turistickej firmy/agentúry a kúpia vám ho oni. Konečná cena lístka na cestu Transsibírskou magistrálou je závislá od viacerých faktorov, ako sme už spomínali. Najlacnejší lístok na trať od Moskvy po Vladivostok sa dá kúpiť od 200 €. Avšak tento zážitok je skutočne len pre smelých dobrodruhov. My s našimi turistami vždy cestujeme v kupé a vyšších triedach vozňov, predsalen, nie každý je ochotný voňať susedove zavárané uhorky alebo vyprážané rezne počas niekoľkých dní strávených vo vlaku pri ceste tajgou.

Ako to robíme my?

Zo skúseností vieme, že najlepšia varianta, ako zažit cestovanie po Transsibírkej magistrále je tak, že po nej pôjdete len časť cesty a to len tam alebo len späť. Zvyšnú cestu preletíme. Je to preto, že sme zvyknutí na nejaký svoj nazvime to "európsky komfort". Máme radi priestor a sprchu ideálne len pre seba. Takýmto spôsobom sa dá získať aj zážitok z cesty po Transsibírskej magistrále aj pravá atmosféra tohto náročného spôsobu cestovania, a to v skrátenej forme. Naše zájazdy koncipujeme tak, že po Transsibírksej magistrále sa prepravujeme 2-3 dni a ostatné dni objavujeme zákutia Bajkalu a Ďalekého Východu pri zájazde Bajkal. Pri zájazde Transsibírska magistrála máme na programe viac historické mestá Ruska ako je Kazaň, Moskva a Ekaterinburg. Samozrejme vždy je našim cetovateľom k dispozícii sprievodca, ktorý hovorí slovensky aj rusky.