Vianočná rozprávka v Salzburgu - vyrazte za legendou Tichej noci!

Vianočná rozprávka v Salzburgu - vyrazte za legendou Tichej noci!

Salzburg je známy nielen ako rodisko veľkého skladateľa Mozarta, no aj ako krásne romantické mesto na úpätí Álp. Ideálny čas na návštevu Salzburgu je určite v období adventu, kedy celé mesto zdobia vianočné svetielka a na každom rohu sa objavia stánky s dobrotami od výmyslu sveta.

Najväčšie vianočné trhyv historickom centre na námestiach Domplatz, Residenzplatz a Mozartplatz, kde sa nachádza aj klzisko. Ak vás korčuľovanie nebaví, môžete sa zahriať tradičným salzburským pomarančovým punčom (Orangenpunsch) alebo vareným vínom (Glühwein). Dostanete ho v hrnčekoch s vianočnou tematikou, ktoré si potom môžete zobrať domov ako milý a praktický suvenír. Okrem jedla a nápojov však na trhoch nájdete aj krásne ozdoby na stromček, vianočné dekorácie a iné drobnosti - je to teda perfektná príležitosť na nákup originálnych vianočných darčekov. A pre tých, čo sa ešte stále nemôžu nabažiť vianočnej atmosféry, odporúčame Múzeum Vianoc na rohu Mozartplatz.

Atrakciou číslo jeden je v Salzburgu pevnosť Hohensalzburg, ktorá sa týči na kopci vysoko nad mestom. Nemusíte sa však ničoho obávať, hore sa pohodlne dostanete lanovkou a už po ceste si môžete vychutnať pohľad na centrum mesta a zasnežené vrcholky hôr. To je samozrejme len príprava na nádherný výhľad, ktorý sa vám naskytne z pevnosti vo výške 506 metrov nad morom. Hohensalzburg patrí medzi najväčšie stredoveké hrady v Európe a zaujme aj svojou architektúrou a bohatou históriou. Preto neváhajte, vezmite si audioguide a zaručene sa dozviete niečo nové a možno aj nečakané.

Po návrate na zem ešte môžete navštíviť katedrálu na Domplatz, niektoré z múzeí v DomQuartier a v neposlednom rade rodný dom Wolfganga Amadea Mozarta. Spoznáte ho ľahko, keďže je namaľovaný nažlto a ozdobený rakúskymi vlajkami (prekvapiť vás však môže supermarket na prízemí). Ak nemáte iné plány na večer, skúste zohnať lístky na koncert klasickej hudby v zámku Mirabell. V jeho honosnej Mramorovej sále kedysi hrával aj samotný Mozart so svojou sestrou Nannerl a okrem hudby sa vám určite bude páčiť aj bohatá výzdoba a krištáľové lustre. Sálu a takzvané „Anjelské schodisko“ si môžete pozrieť aj počas dňa, vstup je voľný.

Na záver sa nezabudnite prejsť uličkami Salzburgu. Najznámejšia je Getreidegasse, no oplatí sa objaviť aj skryté zákutia a nahliadnuť do malých obchodíkov. Kúpite tu všetko, od vynikajúcich sladkostí až po typické rakúske kroje: ženský dirndl a pánske kožené nohavice (Lederhose). Domov sa nevracajte bez tradičných Mozartových gúľ!