Najkrajšie mestá Európy - 7 miest, ktoré treba navštíviť

Najkrajšie mestá Európy - 7 miest, ktoré treba navštíviť

Vybrali sme pre vás naše obľúbené mestá Európy! Každý má však svoj zoznam obľúbených miest zostavený troška inak, no tieto mestá by sme pokojne mohli považovať za všeobecne uznávané ako n​ajkrajšie európske mestá​.

1) PARÍŽ, FRANCÚZSKO

Mekku zamilovaných navštívi každoročne vyše 15 miliónov turistov, ale koľko selfies so zásnubným prstienkom sa urobí s výhľadom na známu Eifellovu vežu, nie je známe. Paríž je podmanivý svojou šarmantnou francúzskou atmosférou - kaviarničky na každom rohu vyvoniavajú a lákajú hostí pochutnať si na lahodnom croissante či chrumkavej bagete. Pri návšteve určite nevynechajte katedrálu Notre Dame, prechádzku Luxemburskými záhradami, vystojte si radu do svetoznámeho Louvru a v Montmartri si vybavte scény z legendárneho filmu o Amélii.

Katedrála Notra Dame de Paris

2) FLORENCIA, TALIANSKO

Toskánske mesto láka na umelecké majstrovstvo Leonarda da Vinciho, BotticellaMichelangela či Bruneleschiho. Kolíska renesancie ponúka ich pamiatky nielen v kostoloch, múzeách či galériách ale aj pri prechádzkach mestom. Tomu dominuje obrovská katedrála (štvrtá najväčšia na svete) Basilica di Santa Maria del Fiore. Najznámejšiu sochu sveta - dokonalého a večného Michelangelovho Dávida - uvidíte v galérii Akadémia.

Bazilica di Santa Maria del fiore vo Florencii

3) ŠTOKHOLM, ŠVÉDSKO

Hlavné mesto Švédskeho kráľovstva vás prekvapí množstvom zelene a moderným vzhľadom. Ak vám to možnosti a rozpočet dovolia, ubytujte sa v hoteli na lodi, ktorých je v meste plno. V čase letnej sezóny vychytáte aj divadelné predstavenia priamo v parku, ktoré majú v Štokholme tradíciu už od roku 1942. Na rozlúčku si nezabudnite kúpiť suvenír v podobe štýlového kúsku švédskeho dizajnu z obchodov Designtorget alebo Lagerhaus.

Pohľad na Štokholmský kráľovský palác

4) BUDAPEŠŤ, MAĎARSKO

Na skok od nás leží mesto, nazývané aj “perla na Dunaji”. Za najväčší symbol metropoly s miliónom obyvateľov je považovaná majestátna budova maďarského parlamentu. Rozkladá sa na asi 18 tisíc m​ 2 a nedá sa prehliadnuť ani v noci, kedy je nádherne vysvietená a robí príjemnú kulisu pri prechádzke mestom. Ak stíhate, určite sa nechajte rozmaznávať v tradičných kúpeľoch, ktoré sú u našich južných susedov na každom rohu.

Pohľad na nočnú Budapešť s budovou parlamentu

5) SALZBURG, RAKÚSKO

Najdrahšie rakúske mesto sa oplatí navštíviť v každom ročnom období. Napríklad v lete hostí jeden z najvýznamnejších festivalov “Salzburg festival”, v zime si môžete s koledníkmi zaspievať na vianočných trhoch Tichú noc, ktorá bola skomponovaná práve v Salzburgu. Kurióznou pamiatkou je lovecký zámok ​ Hellbrunn ​ s množstvom vodných atrakcií, ktoré nechal Markus Sittikus vyrobiť pre pobavenie svojích hostí. Na skale nad mestom stojí pevnosť Hohensalzburg z roku 1077, najväčší v celku zachovaný hrad strednej Európy.

Hellbrunn so záhradami

6) EDINBURG, SPOJENÉ KRÁĽOVSTVO

Oblečte si kilt, nalaďte gajdy, ide sa do Škótska! Trinásť miliónov turistov sem ročne zavíta, aby si obzreli ikonický Edinburgský zámok, zabavili sa v najstaršej turistickej atrakcii Kamera Obscura so svetom ilúzií, pochutnali si na dobrom obede a utreli si pivné fúziky na Grassmarkete. V Edinburgu nájdete cca 16 tisíc historických budov z rôznych období, takže sa cítite ako v dobovom filme.

Edinburgský hrad

7) PETROHRAD, RUSKO

Benátky Severu” sú miestom, odkiaľ si odnesiete krásne spomienky na celý život. Či už je to ozdobná rezidencia Petergof, vykladaná Jantárová komnata, svetová obrazáreň Ermitáž alebo množstvo chrámov (napr. najväčšia ortodoxná katedrála sveta - katedrála sv. Izáka), mesto Petra I. Veľkého ešte nenechalo ani jedno srdce chladným.

Petergof Petra I. Veľkého

Dúfame, že vám tento článok pomohol s výberom najkrajšej dovolenky v Európe. Ak sa vám Európa máli, prečítajte si náš výber najkrajších miest sveta