Najkrajšie mestá sveta - 8 miest, ktoré musíte vidieť

Najkrajšie mestá sveta - 8 miest, ktoré musíte vidieť

V predchádzajúcom článku sme sa venovali najkrajším miestam Európy, no bola by však škoda ostať len na starom kontinente. Dnes sa pozrieme na top mestá sveta, kam sa oplatí vybrať.

1) Bangkok, Thajsko

Bangkok sa považuje za jedno z najzaujímavejších miest juhovýchodnej Ázie. Dojem vo vás zanechá množstvo prekrásne vystavaných budhistických chrámov, napríklad známy Grand Palace postavený v polovici 18. storočia. V noci sa Bangkok mení na jednu veľkú párty, je dosť možné, že si z blikajúcich ponúk diskobarov ani nebudete vedieť vybrať.

Nočný Bangkok s Grand Palace v pozadí

2) Dubaj, Spojené arabské emiráty

Mesto na pobreží Perzského zálivu je synonymom luxusnej dovolenky. Je to veľmi vyspelé a moderne vystavané centrum obchodu, s množstvom výškových budov. Napríklad Burj Khalifa, najvyššia budova sveta a najnavštevovanejšia budova v SAE, má vyhliadku na 148. poschodí vo výške 555 m. Výhľad je to určite nádherný, na horizonte sa črtá z jednej strany more, z druhej púšť. Užívať si slniečko môžete na 15 km pláží alebo s drinkom v ruke v hotelových bazénoch.

Dubajský Burj Khalifa

3) Chicago, USA

Tretie najľudnatejšie mesto v USA na pobreží Michiganského jazera vás uchváti premysleným architektonickým plánom - všetko má svoje miesto a usporiadanie. Pri prechádzkach mestom sa zastavte a urobte si skupinovú fotku pri naleštenej Cloud Gate - veľkej striebornej fazuli v Millennium parku, známom ako na svete najväčšia záhrada na streche, pretože sa pod ňou rozprestiera podzemné parkovisko. Nevynechajte ani návštevu kultového Chicagskeho divadla.

Veľká fazuľa Cloud Gate

4) Istanbul, Turecko

Veľkomesto, ktoré má takmer trojnásobný počet obyvateľov ako celé Slovensko, je pestrou zmesou byzantskej a osmanskej kultúry. Čo sa týka pamiatok, “povinnou jazdou” je určite Justiniánov Chrám Božej múdrosti, Hagia Sofia, z polovice 6. storočia. Pôvodne kresťanský chrám bol po obsadení mesta Turkami premenený na mešitu. V súčasnoti slúži ako múzeum.

Chrám Božej múdrosti Hagia Sofia

5) Sydney, Austrália

Najväčšie a najstaršie mesto Austrálie je známe ikonickou budovou Opery. Vedľa nej je menej známa, no krásna Kráľovská botanická záhrada, s množstvom druhov rastlín od výmyslu sveta. V Sydney je aj tretí najdlhší most na svete - Harbour bridge, v blízkosti ktorého je lunapark. Ak máte chuť spoznávať krásu podmorského sveta, odporúčame šnorchlovanie v tichom zálive Gordon.

Pohľad na Sydney ponorené do noci

6) Tokio, Japonsko

Mesto (z) budúcnosti, najväčší konglomerát sveta, kde vládne čistota, maximálne využitie priestoru (cez deň obchod, v noci bar alebo si spomeňte na fotky zo stiesnených kapsulových hotelov), systém nielen v architektúre ale i v správaní a zmýšľaní miestnych. Také je Tokio, kde si sushi objednáte cez tablet a prinesie vám ho posuvný pás alebo robot. Pripravte si štedré vreckové, idete do jedného z najdrahších miest sveta!

Rušné Tokio v pracovný deň

7) Cusco, Peru

Učupené v horách vo výške 3 400 m n. m. (pozor na výškovú chorobu, radšej si rezervujte čas na aklimatizovanie) je Cusco najväčším uzlom turistického ruchu krajiny. Od pouličných predavačiek si môžete kúpiť ručne vyrábané prívesky, svetríky, tašky či niečo na zahryznutie (ak nazbierate odvahu, môžete skúsiť miestnu špecialitu - opekané morské prasiatko). Z Cucsa sa štartuje na posvätné miesto Inkov - Machu Picchu. V minulosti slúžilo aj ako observatórium. Posvätný kameň Intihuatana naznačuje dve rovnodennosti - dvakrát za rok slnko sedí priamo nad kameňom a nevytvára žiaden tieň.

Magické peruánske Cusco

8) New York, USA

Socha slobody, Central park, Wall street, Manhattan, Times Square, Empire State bulding...úprimne, čo vám pri pomyslení na “Veľké jablko” napadlo ako prvé? Vstupy do pamiatok vás vyjdu poriadne draho, ale môžete si najľudnajtešie mesto USA užiť aj za lepší peniaz - napríklad American Museum of Natural History s fosíliami dinosaurov, Metropolitan Museum of Art s bohatou zbierkou umenia, či Solomon Guggenheim museum s kúskami od van Gogha či Maneta pýtajú len dobrovoľné vstupné.

Pohľad na Big Apple z vtáčej perspektívy

Toľko z našej cesty okolo sveta s ôsmimi zastávkami!