Krym - Prečo ho navštíviť?

Krym - Prečo ho navštíviť?

Mnohí sa po roku 2014 boja vycestovať na tento prekrásny polostrov. Stal sa akýmsi fenoménom nedostupnosti a krajinou, tak povediac, nikoho. Nie je úplne autonómne, ale ani úplne súčasťou Ruskej Federácie a mieša sa do toho aj Ukrajina, ktorej polostrov pripadol po rozpade ZSSR, keďže im ho ešte v roku 1954 daroval Nikita Chruščov, a ktorá Vás v súčasnosti ako obyčajného turistu cez svoje územie na Krym nepustí. Ešte k tomu ak zistia, že ste prešli cez Rusko, veľmi ich tým nahneváte. Až tak, že Vám môžu vydať zákaz vstupu do krajiny. A pritom nejde tak ani o celý polostrov ako o nadvládu jedinej jeho časti - Sevastopoľa - prístavného mesta na Čiernom mori.

My sme sa ho však prebádali v novembri. Navštívili sme Simferopoľ, prístavné mesto Sevastopoľ, najznámejší región Jalta, a ďalšie prímorské mesta: Alušta, Sudak, Feodosija a v podstate celý južný breh polostrova. Cestovanie po južnom brehu je pomerne náročné, nekonečné serpentíny, stúpanie a zas klesanie dá poriadne zabrať. Ale tie výhľady stoja za to! Od brehov Čierneho mora až po vysoké hory. Krajina je poriadne členitá, čím získava na rázovitosti sebe vlastnej. Južný breh je posiaty ubytovacími zariadeniami a početnými sanatóriami pre oddych a regeneráciu hlavne počas leta, ktoré sú zasadené do kopcov a v objatí hustej zelene ako je tomu v okolí Jalty, kde sa nachádza jedna prekrásna rozľahlá a dychvyrážajúca botanická záhrada. Vo väčšine krajiny akoby zastal čas niekde medzi 60 až 80tymi rokmi, ale nájdu sa i novovybudované rezorty v modernom duchu. V okolí Jalty nájdete krásne paláce - letné rezidencie ruských cárov od Alexandra I. až po posledného Mikuláša II. - Livadijský palác, Massandrovský palác, symbol celého Krymu - Lastovičie hniezdo v podobe rytierskeho zámku zo stredoveku osadeného na brale Avrorínskej skaly a mnohé ďalšie. Ak by mal človek dosť malých miest a prímorských rezortov, Krym ponúka možnosť pobytov v prírode. Prechádzky k vodopádom, exkurzie do jaskýň, ktoré sú tu v hojnom počte po celom polostrove a čo nám tiež učarovalo - Dolina prízrakov nad mestom Alušta. Pre našich cestovateľov sme dokonca pripravili výlet do hôr až na skaly terénnymi gázikmi spolu s lokálnymi sprievodcami-šoférmi s možnosťou pobudnúť na “miestach sily” (rozumej energetické miesta) na vrcholkoch skál s čarokrásnym výhľadom na pobrežie Čierneho mora.

Krym je i stretom kultúr, a to predovšetkým tatarskej a ruskej. Svedčia o tom aj mešity. Pôvodní obyvatelia seba nazývajú krymskými Tatármi a označujú sa za pôvodných obyvateľov polostrova. Keby sme však chceli ísť hlbšie do histórie, dostali by sme sa ku Grékom - až do 6. storočia p.n.l. - keď sa tu začali usídľovať. Asi poslednou pamiatkou, ktorá pripomína ich pobyt je časť Sevastopoľa - mesto Chersonézos. Tí museli ustúpiť Skýtom a Sarmatom v 1. storočí p.n.l., títo zas Gótom a neskôr mongolskej Zlatej horde v 13. storočí. Osmanskí Turci si v 15. storočí viedli Krymský chanát so sídlom v meste Bachčisaraj, ktoré dodnes ostalo z 90% moslimské. V 18. storočí si Katarína II. Veľká vydobila Krym od Tatárov v rusko-tureckých vojnách a na polostrov boli vysielaní pravoslávni Rusi. Zmiešané kultúry tu však dodnes žijú v ničím nenarúšanom súlade a ani na chvíľu nemáte pocit, že by tomu tak nemalo byť. Moslimovia tu nažívajú v mieri s pravoslávnymi Rusmi. Nám to otvorilo oči, čo a ako na Kryme funguje. Mladý sprievodca a šofér gázika, volajme ho Osman, bol jeden z mála, ktorý bol s nami ochotný baviť sa o politickej situácii na Kryme. Myslíme si však, že jeho slová Vám radi zopakujeme na našich spoločných potulkách polostrovom Krym.

Polostrov Krym a jeho spoznávanie je skôr pre náročných cestovateľov, ktorí už precestovali kus sveta. Ak si na to trúfate a chcete spoznať malebnosť, členitosť a rázovitosť polostrova s bohatým kultúrnym a politicko-historickým pozadím, je pre Vás ako stvorený.