Miniseriál o ruskom balete: 6 mien úžasných tanečníkov, ktoré by ste si mali zapamätať

Miniseriál o ruskom balete: 6 mien úžasných tanečníkov, ktoré by ste si mali zapamätať

Byť prvou baletkou - primabalerínou, je pre bežnú baletku najvyšším ocenením jej kvalít a zároveň vrcholom kariérneho rebríčka. Tento rebríček má tri stupne: zboristkadruhá sólistka a prvá sólistka, teda primabalerína. Začiatky sú ťažké, tvrdá drina sprevádza celé detstvo a mnohí z nádejných tanečníkov zo zdravotných dôvodov ani nedokončia štúdiá. O to obdivuhodnejšie je, keď niektorá primabalerína získa titul prima ballerina assoluta za výnimočné tanečné umenie a prínos. V mužskej verzii je to primer danseur noble. V tomto dieli nášho miniseriálu sa pozrieme na niekoľko silných osobností, ktoré sa vypracovali na celosvetové hviezdy. V prvom dieli seriálu sme písali o histórii a známych ruských predstaveniach

Anna Pavlova (1881-1931)

Anna Pavlova. Zdroj: https://www.biography.com/people/anna-pavlova-9435343Známa ruská baletka študovala na Kráľovskej baletnej škole a neskôr sa stala tanečnicou v zoskupení Ballet Russes. Pavlova bola známa svojou krehkosťou. Mala mimoriadne vysoko klenuté nohy, no slabé členky a končatiny, preto bolo pre ňu ťažké robiť technicky náročné pohyby. Jej štýl bol unikátny a romantický, za čo si vyslúžila kritiku znalcov, ale povzbudenie od učiteľov.

Choreograf Marius Petipa si ju obľúbil natoľko, že často menil choreografiu tak, aby vyhovovala jej slabostiam. Bola prvou balerínou, ktorá si založila svoju vlastnú baletnú spoločnosť a vystupovala s ňou po celom svete. Získala aj titul primabaleríny. Keď mala 50 rokov, zistili jej ťažký zápal pohrudnice a tri týždne na to zomrela.

Záujímavosť: V roku 1926 sa baletné zoskupenie ubytovalo vo Wellingtone. Šéfkuchár Anne pripravil z našľahaných bielkov tortu, ktorá pripomínala našuchorenú baletnú sukňu. Anna tortu zbožňovala a odvtedy sa táto krehká torta s nadýchanou šľahačkou nazýva podľa nej.

Vaslav Nijinsky (1889-1950)

Vaslav Nijinsky. Zdroj: https://www.thefamouspeople.com/profiles/vaslav-nijinsky-7245.php

Narodil sa do tanečníckej rodiny, kde si rýchlo všimli jeho výnimočný talent. Bol oslavovaný pre svoje veľkolepé skoky a citlivé interpretácie. Už počas školy vyčnieval a rýchlo sa stal sólistom v Mariinskom divadle v Petrohrade. Nazývali ho ôsmy div sveta. V roku 1907 hral v Labuťom jazere a Spiacej krásavici. V roku 1909 sa pripojil k Ďagilevovmu Ballets Russes. Ako 29 ročný sa stiahol z pódií, neskôr mu bola zistená schizofrénia. Nositeľ titulu primer danseur noble zomrel v Londýne.

 

 

 

 

Maya Plisetskaya (1925 - 2015)

Maya Plisetskaya. Zdroj: http://www.russiangirlsnames.com/famous-girl/maya-plisetskayaTaktiež pochádzala z umeleckej rodiny. Zaujala divákov svojou virtuóznosťou a mimoriadnym dôrazom na dlhé a neobvykle pružné ruky. Preslávila ju interpretácia dvojrole Bielej a Čiernej labute v Labuťom jazere, ktorú vášnivo stvárňovala osemstokrát v priebehu 30 rokov v Moskve a inde. Mala záľubu v zobrazovaní silných charakterov, ktorým dávala vyniknúť aj v moderných úlohách. Jej rodičia boli obeťami Stalinovských pomerov a jej životný príbeh sa podobá na príbeh celej sovietskej spoločnosti, ktorá nemá ďaleko od Labutieho jazera - bola jedincom túžiacim po voľnom rozlete, ale uväznená sovietskou mašinériou. Plisetskaya bola veľká dáma, oblečená vždy veľmi elegantne, so záujmom o najnovšie trendy. Coco Chanel ju raz pozvala do svojho ateliéru a mohla si vybrať akýkoľvek outfit z novej kolekcie, Yves Saint Laurent a Jean Paul Gaultier, očarení jej šarmom, jej navrhovali oblečenie. Je držiteľkou titulu prima ballerina assoluta.

 

 

Natalia Romanovna Makarova ( 1940- ) 

“Prvá dáma baletu”, ako ju nazývajú, získala taktiež titul Prima ballerina assoluta. S výraznými črtami tváre - veľkými očami a vystupujúcimi lícnymi kosťami, ako i s gumeným flexibilným telom a dlhými končatinami, sa Makarová stala jednou z najväčších osobností baletu. Na rozdiel od mnohých svojich kolegov, Natalia nepochádzala z umeleckej rodiny. Tancovať začala na baletné pomery neskoro, až (!) v 12 rokoch a 9 ročné štúdium baletu sa jej podarilo absolvovať za 6 rokov. Po skončení štúdií pôsobila v Kirov balete. Čoskoro začala excelovať v každej roli, ktorá jej bola pridelená. Preslávila ju hlavná rola v Giselle. Vždy si našla vlastný spôsob vyjadrenia, namiesto imitovania iných tanečníkov. Socialistické obmedzenia jej individualita nezniesla a preto raz, keď bola na zájazde v Londýne, odmietla nastúpiť do lietadla naspäť. Hneď potom ju pozvali tancovať do Ameriky.   V roku 1989 sa vrátila do svojho domovského Kirov baletu, zvítala sa s rodinou, učiteľmi, kolegami. Jej emocionálny návrat domov zachytáva dokument Makarová sa vracia.

V roku 1982 zažila úraz - počas vystúpenia na ňu spadla časť javiska, no napriek úrazom sa dala dokopy a vrátila sa na show. Za svoje vystúpenie získala Tony Award a jej ďakovná reč v "russian english" sa stala legendárnou. Približuje osobnosť tejto divy a aj pomery, v ktorých rozbiehala kariéru na západe. 

 

 

Sergei Polunin (1989 - )

Hoci je Ukrajinec, zoznam skvelých tanečníkov by nebol bez neho kompletný. Zlý chlapec baletu, ako ho niekedy označujú, začínal s gymnastikou, keď mal tri roky. Aby mu rodina zabezpečila dobré podmienky pre rozvoj jeho talentu, museli sa veľmi obetovať. Matka, ktorá v ňom videla veľký potenciál, sa s ním presťahovala do Kyjeva a otec odišiel za zárobkom do Portugalska a stará mama do Grécka.

Bol najmladším principálom v histórii baletu, kraľoval mu už v dvadsiatke. Sláva a úspech s ním zamávali, cítil sa pod tlakom a bol nespokojný s vývojom súčastného baletu. Z britského kráľovského baletu odišiel v roku 2012. Ako dôvod uviedol, že “umelec v ňom umiera”. Potom ešte pôsobil chvíľu v Stanislavskom divadle. Popularitu mu prinieslo účinkovanie vo videoklipe Hozier “Take Me To Church” v roku 2015, ktoré má na youtube viac ako 22 miliónov zobrazení. Polunin sa vďaka priateľke Natalii Osipovej (o ktorej vyhlásil, že bude tancovať už iba s ňou) vrátil na divadelné pódia. Prišiel na to, že bojovať za zlepšenie podmienok v baletnom systéme nemusí bojovať z opačnej strany, ale dá sa to aj zvnútra.

 

Natalia Osipova (1986-)

Superstar kráľovského ruského baletu sa začala tanečne vzdelávať ako 8 ročná. Študovala na Baletnej škole Michaila Lavrovského, potom na Moskovskej štátnej akadémii choreografie. V osemnástich už bola súčasťou Bolšoiho baletu. V roku 2013 bola primabalerínou Kráľovského baletu. Žije v Lodýne so Sergeiom Poluninom.


 

 Informácie uvedené v tomto článku sme čerpali z:

https://www.thetimes.co.uk/article/a-life-in-the-day-of-natalia-osipova-russian-ballerina-hk5q5tc9s

https://www.calvertjournal.com/articles/show/6443/sergei-polunin-ballet-dancer-interview

http://www.imdb.com/name/nm0538422/bio

https://www.rbth.com/longreads/maya_plisetskaya_a_life_in_art/

http://www.independent.co.uk/news/people/news/maya-plisetskaya-ballerina-whose-charisma-and-talent-helped-her-fight-the-soviet-authorities-and-10223900.html