Mongolsko zaujímavosti - čo ste možno nevedeli

Mongolsko zaujímavosti - čo ste možno nevedeli

Jedno z najmenej osídlených miest na zemi, jedno z najdrsnejších, ale i najkrajších kútov sveta, miesto, kde sa dodnes žije kočovným spôsobom života, loví a býva v jurtách, kde je obyvateľstvo silno späté s prírodou a jej zákonmi – Mongolsko. Výnimkou je snáď len hlavné mesto Ulanbátar, do ktorého sa presídlila viac ako tretina obyvateľstva celej krajiny a výrazne sa odlišuje od zvyšku štátu. Ulaanbaatar v preklade znamená „červený hrdina“ a mesto bolo založené v roku 1639 ako putovný kláštor. Putoval celkove 28-krát, až kým sa natrvalo neusídlil pri riekach Tuuli a Selby v roku 1778.

mongolská jurta. Zdroj: Archív MK

Za hranicami industrializovaného, hlučného a autami a panelákmi preplneného mesta sa zrazu ocitáte v pustej krajine v pásme tundry. Stáda oviec, kôz, kráv a koní a len kde-tu jurta, kde-tu kláštor, kde-tu deti... Veď v krajine je 13-krát viac koní ako obyvateľov a oviec dokonca v mierke 35:1. Okrem toho je Mogolsko domovskou krajinou tiav dvojhrbých, ktorých populácia je veľmi ohrozená. Kone sú osobitou kapitolou krajiny. Nazývajú sa thak, čo v preklade znamená „duch“ a sú poslednými divožijúcimi alebo polodivokými koňmi na zemi. Ich výnimočnosť spôsobuje aj 66 chromozómov, čo je dvakrát viac ako majú kone všade inde vo svete. Veľmi bežné je hostenie kobylím mliekom – aigar alebo kumis – národným nápojom Mongolov. Okrem nádherných, na jar a leto, zelených trávnatých kopcov sa v Mongolsku rozprestiera púšť Gobi – najväčšia púšť v Ázii a piata najväčšia na svete.

A krajina je to večne zaliata slnkom, má až 260 dní v roku slnečných. Vzhľadom na vysokú nadmorskú výšku, vysoké zemepisné šírky, uzavretú polohu a účinky sibírskej tlakovej výše je Ulanbátar najchladnejšie hlavné mesto na svete s priemernou teplotou -1°C. Typickým bývaním pre kočovné kmene Mongolov je jurta, kruhovitá stavba s kónickou alebo kopulovitou strechou. Základná konštrukcia je drevená, na ktorú sa vrství plsťený plášť z ovčej vlny. V letných mesiacoch je len jedna ľahká vzdušná vrstva a v zime sa pridá niekoľko zateplených. Zdobenie jurty závisí od kmeňa a jeho tradícií. Uprostred jurty stojí pec, v ktorej sa aj počas zimných mesiacoch kúri len ráno a večer.