Čo je vyobrazené na ruských rubľoch?

Čo je vyobrazené na ruských rubľoch?

Vzhľad ruských rubľov sa neustále mení. V minulosti boli v Rusku bankovky s nominálnou hodnotou 10 000, 50 000 ba dokonca aj 500 000. Dnes má však bankovka hodnotu najviac 5 000 rubľov. Vzhľad bankoviek ruských rubľov ako ich poznáme dnes je platný od 1. 1. 1998.

10 rubľov

Na prednej strane bankovky je vyobrazený most cez rieku Jenisej a kaplnka v Krasnojarsku. Na zadnej strane je pohľad na vodnú elektráreň v Krasnojarsku. Teda na peniazoch je nakreslené mesto Krasnojarsk.

50 Rubľov

 

Na prednej strane je vyobrazená socha na pozadí Petropavlovskej pevnosti a na zadnej strane je budova Petrohradskej burzy. Teda na bankovkách je vyobrazené mesto Petrohrad.

100 rubľov

Na lícovej strane je vyobrazená kvadrika Apolóna, ktorá je okrasou “Boľšoho teatra“ a na opačnej strane je pohľad na Boľšoj teatr. Teda storubľovka zachytáva mesto Moskvu.

500 rubľov

Na lícovej strane je vyobrazený pamätník Petra I., ktorý sa nachádza v meste Archangeľsk. Na druhej strane je vyobrazený Solovecký kláštor (kláštor postavený na Soloveckých jazerách).

1000 rubľov

Na prednej strane je vyobrazený pamätník Jaroslavovi Múdremu, na pozadí je Jaroslavský Kremeľ. Na rube je vyobrazený kostol  Jonna Predteci v meste Jaroslavľ.

5 000 rubľov

Na lícovej strane je vyobrazená socha generála – gubernátora Východnej Sibíri Muraveva Amurského. Táto socha sa nachádza v Chabarovsku. Na druhej strane je most cez rieku Amur v Chabarovsku.