Precestujte Island autom

Precestujte Island autom

Road trip autom je lákadlo pre mnohé dobrodružstva chtivé duše. Byť nezávislý, zastaviť si podľa chuti a potreby, mať možnosť spontánne meniť plán cesty sú výhody, ktoré cestovanie vlastným alebo prenajatým autom prináša. Každý výlet autom má svoje čaro a príťažlivosť, no skúsenosti s pravým road tripom na Islande sa nevyrovná pravdepodobne nič. Jazdu okolo sopiek a členitých hôr, masívnych vodopádov, ľadovcov a geotermálnych prameňov by ste len ťažko absolvovali kdekoľvek inde. A ak sa vám podarí uvidieť aj magickú polárnu žiaru, o nezabudnuteľný zážitok máte postarané.

Aké auto?

Na výber auta treba myslieť už pred samotnou cestou na Island. Voľba auta závisí najmä od vášho rozpočtu a vodičských schopností. Musíte zobrať do úvahy aj ročné obdobie a váš plán cestovania (v zime je väčšina ciest uzatvorená a teda do vnútrozemia sa nedostanete). Ideálna voľba sú autá s pohonom 4x4, na ktorých vás pustia aj na nespevnené cesty mimo hlavnej asfaltovej cesty č.1.

Na internete nájdete snáď každú jednu požičovňu áut, ktorá má pobočku na Islande. Odporúča sa auto objednať už dopredu. Budete tak mať istotu, že vás na ostrove bude čakať. Nezabudnite však na kreditnú kartu so slušným kreditom - takmer všetky auto požičovne požadujú nemalú rezerváciu sumy za záruku prostredníctvom kreditnej karty. Suma za depozit sa pohybuje medzi 2 a 3 tisíc eur (v závislosti od typu auta a požičovne). Hotovosť neakceptujú a klasické debetné karty vám rovnako nemusia prijať. Je dobré naštudovať si podmienky konkrétnej požičovne, aby ste sa tak vyhli zbytočným komplikáciám.

Množstvo pobočiek auto požičovní sa nachádza už na hlavnom letisku v Keflavíku a teda prevzatie objednaného auta je jednoduché. Pri preberaní auta si dôkladne prekonzultujte podmienky poistenia a radšej sa dvakrát opýtajte, ak vám niečo nie je jasné. Platiť totiž napríklad taký odťah auta alebo opravu extrémnym vetrom odtrhnutých dverí vás môže vyjsť pekne draho.

Tankujeme

Majte na pamäti, že nielen požičovné za auto stojí viac, než ste zvyknutí. Treba myslieť aj na pohonné hmoty, ktorých cena sa na Islande pohybuje vyššie ako u nás.

Snažte sa jazdiť s plnou nádržou. Je dôležité si uvedomiť, že na Islande nemusíte dlhšiu dobu stretnúť ani živú dušu. Čerpacie stanice teda tiež nie sú na každom kroku. Dotankujte si vždy, keď máte možnosť. Jazdiť s takmer prázdnou nádržou a nevedieť pritom, či to zvládnete do najbližšej benzínovej pumpy asi nie je ten správny adrenalín, po ktorý ste na Island prišli.

Pravidlá premávky

Je dobrý nápad si pred cestou aspoň zbežne naštudovať pravidlá cestnej premávky krajiny, do ktorej sa chystáte. Asi nie je prekvapením, že tak ako je drahšie požičanie auta a benzín, budú vás stáť viac aj prípadné pokuty. Za zmienku stojí, že najvyššia povolená rýchlosť na celom ostrove je 90km/h. Na Islande sa môžete stretnúť aj s dopravnými značkami a výstrahami, ktoré u nás nie sú bežné - napríklad výstraha pred možným stretom so stádom oviec. Vždy je dobré jazdiť opatrne a s rešpektom. Viac ako polovica ciest na ostrove je štrkových, dokonca aj hlavná asfaltová okružná cesta č.1 má zopár štrkových úsekov. Cesty označené "F" (fjälla = hora) nájdete predovšetkým v hornatom vnútrozemí a sú nespevnené. Môžete ich využiť len ak máte auto 4x4 a len počas leta. Jazdiť po nich nie je úplne vhodné pre vodičov, ktorí nemajú dostatočné skúsenosti. Občas sa totiž môže stať, že bude treba prebrodiť rieku alebo bojovať s náhlymi zmenami počasia. Na silné nárazy vetra, prípadne poriadne dažde buďte naozaj pripravení v akomkoľvek ročnom období. Tie vás však môžu zastihnúť aj na hlavnej asfaltke, preto buďte ostražití a nepreceňujte svoje schopnosti.

Akúkoľvek cestu si zvolíte, nezabúdajte, že na Islande je striktne zakázané jazdiť off road. Ekosystém sopečného ostrova sa formoval dlhé roky, je neuveriteľne zraniteľný a v prípade, že ho pneumatikami poškodíte, bude trvať veľmi dlhý čas, kým sa obnoví. Jazdite teda len po určených cestách a vždy si vopred preštudujte danú oblasť. Nepridávajte sa do skupiny sebeckých turistov, ktorí neváhajú kvôli fotke poškodiť unikátne machové pole.

Život v minivane?

Na Islande je možnosť okrem klasického osobného auta alebo SUV auta prenajať si aj kempovací van. Výhodou takejto voľby je, že odpadajú náklady na ubytovanie (ktoré na Islande rozhodne nie sú zanedbateľná položka vo vašom budgete). Obytný minivan vám umožňuje zažiť úplnú slobodu. Všetko čo potrebujete, máte stále poruke a môžete sa naozaj spontánne rozhodovať o napredovaní vášho výletu. Je však potrebné mať na pamäti, že zastaviť a prenocovať nemôžete kdekoľvek - je nutné využiť miesta na to určené. Kempovacie minivany sú skutočne moderné a komfortne vybavené: okrem plnohodnotných lôžok v nich nájdete aj zariadenú mini kuchynku s tečúcou vodou, elektrický varič, prípadne gril a inštalovaný vykurovací systém. Napríklad malá rodinná spoločnosť happycampers.is má v ponuke krásne obytné vany pre skupinky s rôznym počtom členov. Cena za prenájom takéhoto typu auta je oproti bežným automobilom samozrejme vyššia, no život v minivane má svoje kúzlo a nezažijete ho každý deň.

Kedy mať oči otvorené?

Stále. Či už si zvolíte obyčajné osobné auto, štvorkolku alebo obytný minivan, svoj road trip si zaručene (nielen) vizuálne užijete. Island ponúka nádherné výhľady na jedinečné prírodné krásy prakticky všade. Ak sa rozhodnete pridŕžať sa striktne hlavnej cesty č.1, máte možnosť prejsť si malý okruh na južnej časti ostrova (Golden Circle), kde sú najväčšie lákadlá jednoznačne vodopády Gulfoss, Seljalandsfoss a Skógafoss, národný park Þingvellir, zapísaný na zozname UNESCO, geotermálna oblasť Geysir s aktívnym gejzírom Strokkur. Okruh sa dá pohodlne zvládnuť za jeden deň.

Ak však máte času viac a budete pokračovať viac na východ po hlavnej ceste č.1, dostanete sa až do dedinky Vík, ktorá je známa svojou neďalekou čiernou plážou a kamennými oblúkmi Dyrhólaey v Atlantiku. Scenéria je naozaj prekrásna a neopakovateľná.

Na južnom pobreží sa o takmer 200 km ďalej na východ nachádza unikátna diamantová pláž s ľadovcovou lagúnou Jökulsárlón. Je súčasťou najväčšieho ľadovca v Európe - Vatnajökull. Na jednom jeho výbežku môžete dokonca absolvovať menšiu túru ako súčasť prehliadky so sprievodcom.

Ak máte štedrejší časový plán (odporúča sa aspoň 10 dní) a ste odhodlaní na Ring Tour, teda okružnú jazdu po obvode celého ostrova, môžete po ceste č.1 pokračovať ďalej na severovýchod. Čakajú na vás dych berúce východné fjordy, idylické rybárske dedinky a nádherná príroda. Môžete sa kochať pohľadom na ďalšie vodopády (Gufufoss) a vychutnať si atmosféru jedinečného umeleckého mestečka Seyðisfjörður.

Na severe ostrova na vás čaká ďalšia nádielka magických scenérií v podobe najmohutnejšieho európskeho vodopádu Dettifoss, prírodných kúpeľov a jazera Mývatn, vodopádu Goðafoss a pitoreskných prístavných mestečiek Húsavík a Akureyri, kde budete mať možnosť zúčastniť sa vyhliadkovej plavby spojenej s pozorovaním veľrýb.

Po ceste späť do Rekjavíku budete mať možnosť vidieť klenoty západnej časti ostrova - vodopády Hraunfossar and Barnafoss, preskúmať polostrov Snaefellsnes a jeho národný park Snaefellsjokull s čarovnými lávovými poliami.

Užite si svoj road trip a buďte si istí, že akúkoľvek verziu tripu si zvolíte, zažijete neopakovateľné dobrodružstvo a domov sa vrátite nielen s fascinujúcimi fotkami, ale najmä nezabudnuteľnými zážitkami a dojmami.