8 divov Islandu

8 divov Islandu

Často počujeme, že ľudia považujú Island za úplne iný, odlišný svet. Také množstvo dychberúcich prírodných krás a v takej koncentrácii by ste totiž ťažko našli kdekoľvek inde na našej planéte. Niet sa čo čudovať, že Island sa čoraz častejšie skloňuje medzi turistami a táto krajina ročne priláka tisícky nadšencov z celého sveta. Krásy ostrova sú nespočítateľné, ale týchto osem divov sa nachádza v početných cestovateľských plánoch, itinerároch a cestopisoch.

1. Polárna žiara a polnočné slnko

Polárna žiara je jedna z hlavných atrakcií ktoré lákajú návštevníkov na tento malý ostrov v severnom Atlantiku. Vidieť tancujúce svetlá na oblohe je niečo, čo sa nedá opísať, ale len zažiť. Keď je žiara (aurora borealis) aktívna, osvetlí celú tmavú oblohu v odtieňoch rôznych jasných farieb. Pozorovatelia sú týmto prírodným javom očarení a dokonca aj domáci obyvatelia, ktorí mali a majú možnosť žiaru sledovať už mnohonásobne, sú ňou stále uchvátení. Žiara nikdy nie je rovnaká, nikdy netrvá rovnako dlho a každé predstavenie je jedinečné a neopakovateľné. Najlepšie obdobie na pozorovanie polárnej žiary je od septembra do apríla. Dá sa vidieť len vtedy, keď je obloha tmavá, relatívne jasná a bezoblačná. Vo svetlách miest ako je Reykjavík by ste ju spozorovali len ťažko, ale stačí zájsť ďalej od mesta, kde už nie je prítomný svetelný smog z mesta a pri troche šťastia sa môžete kochať jedinečným vizuálnym dobrodružstvom. Najbežnejšia farba je zelená a žltá, ktorú produkujú molekuly kyslíka zhruba 96 kilometrov nad povrchom Zeme. Na Islande je možné vidieť aj červené sfarbenie žiary, no je omnoho vzácnejšie. Zaujímavý fakt o polárnej žiare je, že je stále prítomná, avšak v dôsledku zamračenej oblohy alebo polnočného slnka ju nemáme šancu uvidieť. Ak však prídete na Island v lete, máte skvelú šancu zažiť iný, rovnako unikátny a magický prírodný jav: polnočné slnko. Fenomén polnočného slnka sa objavuje každé leto v okolí polárnych kruhov. Od mája do augusta môžu obyvatelia severných regiónov Islandu vidieť slnko tesne nad horizontom po celú noc. Západy a východy slnka sú skvostné, vidieť ako odtiene ružovej a zlatej maľujú oblohu po celú noc je jedinečný zážitok a príležitosť na úchvatné fotografie.

2. Jökulsárlón

Neuveriteľne krásna ľadovcová lagúna o rozlohe 18 km2 situovaná na juhozápade krajiny je súčasťou najväčšieho ľadovca na Islande, Vatnajökull. Lagúna Jökulsárlón je naplnená ľadovcami rôznych odtieňov modrej, ktoré sa konštantne menia, formujú, topia a tvoria sa nové. Môžu sa radikálne líšiť aj vo veľkosti: od malých kúskov až po gigantické, ktoré môžu merať aj 20 metrov. Pohľad na lagúnu sa mení aj v závislosti od ročného obdobia – kedykoľvek sem prídete, vždy si odnesiete nový zážitok. Krásu tohto magického miesta môžete pozorovať z diaľky alebo sa podujať na plavbu loďkou. Lagúna Jökulsárlón, ale nie je to jediné, čo sa dá v tejto oblasti vidieť. V mieste, kde sa voda z lagúny vlieva do Atlantického oceánu, zanecháva na pláži s čiernym pieskom väčšie aj menšie kusy ľadu, ktoré pripomínajú diamanty. Vytvára to vskutku jedinečnú scenériu a pláž sa tak zvykne nazývať „diamantová“. Jökulsárlón je vyhľadávané miesto nielen na fotografovanie, ale aj natáčanie filmov. Vedeli ste, že sa tu natáčali okrem iných filmov aj dva o Jamesovi Bondovi a film Prometeus?

3. Horúce pramene, gejzíry a geotermálne kúpele

V poradí ďalší zážitok, ktorý by nemal chýbať na vašom cestovateľskom zozname, je ponoriť sa do niektorého z množstva prírodných horúcich prameňov alebo umelo vytvoreného geotermálneho bazéna. Oboje sa dá nájsť na neuveriteľných miestach, ktoré ponúkajú okrem príjemného relaxu aj fantastický výhľad na okolitú prírodu. Modrá lagúna je najznámejší geotermálny kúpeľ a právom bol zaradený medzi 25 divov sveta podľa National Geographic. Nájdete tu teplú vodu mliečnej farby, ktorá je zmesou sladkej a morskej vody bohatej na soli, minerály a oxid kremičitý. Voda sa vďaka tomu označuje za prospešnú na liečbu kožných chorôb. Okrem jazierka si viete vychutnať aj pobyt v skvelom spa so službami ako klasické masáže, masáže priamo vo vode, rôzne druhy sáun a parných miestností a relaxačná zóna. Kúpele Modrá lagúna sa nachádzajú uprostred členitého lávového poľa v juhovýchodnom výbežku ostrova, v pomernej blízkosti mesta a letiska Keflavík. Kúpele sú veľmi populárne a ak plánujete ich návštevu, mali by ste si miesto zarezervovať v predstihu. Kapacita kúpeľov je totiž obmedzená.

Kúpanie sa v geotermálnej vode je súčasťou každodenného života domácich, preto niet divu, že na ostrove sa okrem Modrej lagúny nachádzajú ešte ďalšie stovky geotermálnych bazénov a prameňov. Island je známy aj svojimi gejzírmi. Názov „gejzír“ pochádza z vlastného mena Veľkého Gejzíru, ktorého horúca voda vedela dosiahnuť až 150-200 metrov, no v súčasnosti nie je veľmi aktívny. Prúd gejzíra Strokkur nachádzajúceho sa hneď vedľa, dosahuje síce výšku len 30-40 metrov, ale vystrekuje pravidelne každých niekoľko minút. Je to skutočne pôsobivý pohľad!

4. Vodopády

Mohutné vodopády sú azda najvyhľadávanejšou atrakciou pre turistov na Islande. Mnohé sú ľahko dostupné, nachádzajú sa pomerne blízko pri sebe a ponúkajú pohľad na nezabudnuteľnú scenériu. Najslávnejšie vodopády sú Seljalandsfoss a Skógafoss, situované na južnej strane ostrova, v tesnej blízkosti hlavnej okružnej cesty. Obidva dosahujú výšku približne 60 metrov. Poza vodopád Seljalandsfoss, ktorý je užší, sa môžete dokonca prejsť, zatiaľ čo Skógafoss je masívnejší, širší a je možné vyjsť až na jeho vrchol. Gullfoss, nádherný vodopád skladajúci sa z viacerých kaskád, je zlatý klinec okruhu Golden Circle, zhruba dve hodiny cesty od hlavného mesta. Dettifoss, široký až sto metrov a považovaný za najsilnejší vodopád v celej Európe, nájdete v severozápadnej časti ostrova. Ak sa vydáte na okružnú cestu po ostrove, nezabudnite si vopred pozrieť, či nemáte po ceste vodopády. Aj tie menej známe a menšie sú nádhernou súčasťou islandskej prírody a bola by škoda nevidieť ich silu naživo.

5. Ľadovce

Hoci Island nie je jediná krajina na svete, ktorá sa môže pýšiť ľadovcami, rozhodne je to krajina, ktorá má najväčší ľadovec v Európe – Vatnajökull. Celkovo ľadovce pokrývajú približne 11% povrchu krajiny. Keď budete prechádzať cez južné pobrežie, takmer vždy budete mať oceán po jednej strane a ľadovec po druhej. Ľadovce mali a stále majú značný vplyv na formovanie krajiny. Počas doby ľadovej bol ostrov úplne pokrytý ľadom, ktorý menil tvar a postupne vytváral fjordy a doliny. Západné fjordy, najstaršia časť Islandu, bola najviac zasiahnutá aktivitou ľadovcov, čo spôsobilo bohatú členitosť oblasti. Napriek tomu, že ľadovce pôsobia pokojným dojmom, pod mnohými z nich driemu sopky. Pod ľadovcom Eyjafjallajökull sa nachádza rozsiahly vulkanický systém, o ktorého sile sme sa mohli presvedčiť v roku 2010. Ľadovce sú rozhodne neoddeliteľnou súčasťou geológie ostrova, jeho obyvateľov a ich kultúry a histórie. Patria medzi divy, ktoré sa oplatí navštíviť. Je potrebná istá fyzická zdatnosť, na niektoré ľadovce aj certifikovaný sprievod a najmä vhodné oblečenie, no liezť po ľadovci je niečo, čo jednoducho musíte zažiť. Ak sa vydáte na Island počas zimy, máte jedinečnú šancu preskúmať aj nádherne modré ľadové jaskyne, ktoré sa tvoria priamo vo vnútri ľadovcov.

6. Þríhnúkagígur

Þríhnúkagígur je sopka, ktorá spí už 4000 rokov a je to zároveň jediná sopka na svete, do ktorej viete vojsť. V jej vnútri, v hĺbke 120 metrov, sa nachádza unikátna lávová komora. Sopka ma tri krátery a do komory sa viete dostať výťahom umiestneným v jednom z nich. Pri zostupe dole má návštevník dojem, akoby sa vydal na cestu do stredu zeme. Okrem pocitu, že sa nachádzate naozaj hlboko, máte možnosť kochať sa unikátnym sfarbením jaskyne, ktoré je spôsobené obsahom prvkov ako meď, železo a síra v láve.

7. Mt. Brennisteinsalda

Vrch Brennisteinsalda, nazývaný aj sírová vlna, je jedinečná, dúhovo sfarbená hora – stratovulkán - v geotermálnej oblasti Landmannalaugar. Formoval sa vulkanickou činnosťou pod ľadovcom počas doby ľadovej. Tento pitoreskný, 855 metrov vysoký vrch je ďalšou z množstva vyhľadávaných prírodných krás ostrova. Panoramatický výhľad na vnútrozemie Islandu, ktorý sa vám naskytne z jeho vrcholu, je neopakovateľný. Lávové polia, sírové prieduchy, farebné geotermálne prvky – to všetko máte ako na dlani. Dúhové hory je najlepšie navštíviť počas leta, kedy je cesta do vnútrozemia prístupnejšia. Hoci je vrch Brennisteinsalda považovaný za aktívny, neukazuje žiadne náznaky blížiacej sa erupcie. Posledná erupcia bola zaznamenaná v roku 1961.

8. Þingvellir

Národný park Þingvellir alebo Thingvellir je v poradí ďalšia zastávka na malom okruhu Islandom (Golden Circle). To, že je toto miesto tak populárne a pre domácich dôležité, má niekoľko dôvodov. Z historického hľadiska má tento unikát veľkú dôležitosť. Názov Thingvellir v skutočnosti znamená „polia parlamentu“ alebo „zhromaždenia“. Kto sa zaujíma o dejiny krajiny vie, že v tejto oblasti bol založený prvý parlament Alþing v roku 930. Fungoval tu až do roku 1798 a predstavoval miesto na všetky dôležité udalosti islandskej histórie. Všetko, na čom sa parlament potreboval dohodnúť a čo potreboval schváliť, sa dialo na tomto magickom mieste. Skala s názvom Lögberg bola miestom, z ktorého osoba na najvyššom poste čítala zákony, prejavy a oznamy. Z hľadiska geológie je určite zaujímavé spomenúť Silfra fissure, trhlinu medzi dvoma tektonickými platňami - americkou a euroázijskou. Cez trhlinu preteká neuveriteľne čistá, lávou prefiltrovaná voda. Fantastické na tom je, že máte neopakovateľnú možnosť ísť šnorchlovať na miesto, kde sa môžete dotknúť severoamerickej a euroázijskej platne naraz! Existuje väčší geologický div ktorý môžete zažiť?