5 najkrajších ruských suvenírov

5 najkrajších ruských suvenírov

Ak sa práve chystáte do Ruska, možno už premýšľate nad tým, čo si kúpite ako malú pamiatku na túto cestu a aké darčeky prinesiete svojim blízkym. V tomto článku nájdete päť skvelých tipov:

1. Matrioška

Matrioška je tradičný ruský suvenír, ktorý poteší milovníkov klasiky a dekoratívnych predmetov. V obchodoch so suvenírmi nájdete matriošky každého druhu a veľkosti, na niektorých sú dokonca namaľované tváre známych ruských osobností – populárny je najmä súčasný prezident, veľkej obľube sa však tešia aj politickí predstavitelia Sovietskeho zväzu. Počas minuloročných majstrovstiev sveta vo futbale sa predávali tiež matriošky s tvárami slávnych futbalistov.

2. Šatka z Pavlovskeho Posadu

V meste Pavlovsky Posad v Moskovskej oblasti má výroba šatiek a šálov dlhoročnú tradíciu. Textilná výroba sa tu rozvíjala už od konca 18. storočia a v 60. rokoch 19. storočia sa začali predávať prvé vlnené šály z tejto dielne. Dnes je továreň v Pavlovskom Posade známa po celom svete a jej produkty si môžete kúpiť nielen v obchodoch v ruských mestách, ale aj online, kde nájdete široký výber pestrofarebných vlnených či hodvábnych šatiek a šálov. Typické sú čierne šatky so vzorom červených kvetov, najčastejšie ruží.

 

3. Samovar

Rusi vedia, že čaj najlepšie chutí zo samovaru. Ak si aj doma chcete dopriať tradičný ruský čaj alebo hľadáte pekný a zároveň praktický darček pre svoju rodinu a priateľov, samovar je ideálne riešenie. Problém však môže byť s jeho prepravou, keďže väčšina samovarov má objem 3 – 8 litrov. Dobrá správa je, že existujú aj menšie samovary pre jedného, ktoré sa nazývajú „egoista“, alebo pre dvoch, takzvané „tête-à-tête“. Známe sú najmä samovary z mesta Tula, kde sa ich výroba začala už v roku 1778. Dnes v Tule môžete navštíviť múzeum samovarov.

4. Chochloma

Chochloma je tradičná ruská maľba na drevené riady a príbory. Taniere, misky, poháre, lyžice či džbány sa maľujú najčastejšie zlatou a červenou farbou na čiernom podklade, prevládajú kvetinové vzory. Chochloma pochádza z Nižného Novgorodu a začiatky tohto umenia sa datujú už od 17. storočia, keď maliari ikon a miniatúr vytvorili prvé maľované riady.

5. Jantár

Ak vás očarila Jantárová komnata v nádhernom paláci v mestečku Puškin, kúsok z nej si môžete odniesť domov – samozrejme len obrazne. Jantár sa predáva v bežných obchodoch so suvenírmi aj v špecializovaných predajniach, kde vám určite pomôžu nájsť ten pravý šperk, či už ho kupujete pre seba alebo ako darček.

A čo v prípade, že vám v kufri nezostalo veľa miesta na suveníry, alebo ste si nákupy nechali na poslednú chvíľu a teraz rýchlo čosi zháňate v duty free obchode na letisku? Odporúčame darček, ktorý poteší chuťové poháriky – čokoládu! Medzi najznámejšie ruské značky čokolády patrí Aľonka, ktorú ľahko spoznáte vďaka obalu s obrázkom malého dievčatka. V Petrohrade určite vyskúšajte čokoládu z miestnej Krupskej fabriky. Ak nie ste milovníkmi sladkostí, máme pre vás alternatívu: tradičný ruský čaj, ktorý vám určite bude chutiť zo samovaru aj z obyčajného čajníka.